Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пшеницата и промените в климата

Снимка: Радио ВИДИН

Пшеницата е стратегически важна култура, затова в условията на климатичните промени е добре да се замислим за отглеждането й занапред. В народната агрометеорология хората свързват хляба с дебелия сняг през зимата и с валежите през май, но през последните години снежната покривка все повече липсва, а температурите се покачват. Как всичко ще се отрази на растежа и добивите, коментира агроном инж. Надежда Шопова, част от авторския екип на платформата "Климатека":


"Пшеницата е култура, която се отглежда при естествени условия на овлажнение и изцяло разчита на даденостите на страната и районите. Промените в климата се отразяват върху метеорологичните условия на растеж и развитие на културите, а това рефлектира и върху добивите".


При навременно засяване, в този период на годината посевите трябва да са добре вкоренени и укрепнали, но не навсякъде е така, коментира инж. Надежда Шопова: 


"Един от най-важните периоди е сеитбата, но през последните години летните суши преминават и в есенни, а това е причина за забавяне на сеитбата, защото няма възможност да бъде направена добра обработка и когато няма влага, семената не поникват... Когато сеитбата се случи в срок, би трябвало те да зимуват във фаза "братене", където са по-устойчиви, с по-развита коренова система и в състояние да издържат и минимални температури... Тази година в много райони влагата е недостатъчна и голяма част от посевите са във фаза "трети лист", не са достатъчно закалени и при много ниски температури може да се очакват повреди..."


Поне 75% от производството на зърно в света е заето от пшеница, царевица и ориз. Обикновената мека пшеница се използва за производството на хляб и тестени изделия, а твърдата – основно за макарони. От житни култури се приготвят спирт и пиво, скорбяла, грис, концентриран фураж и добавъчни продукти за селското стопанство. Пшеницата и житните храни съдържат специфичен растителен протеин – глутен, който придава еластичност и добри качества на брашното. Китай, Индия, Русия и САЩ са най-големите производители на пшеница.  Според информация на Организацията за прехрана и земеделие към ООН – FAO за последните 20 години при европейските държави лидер е Франция (5,4%), следвана от Германия (3,5%) и Украйна (3,1%). Делът на България е 0,7% от общото световно производство, посочва в статията си Надежда Шопова. Делът на пшеницата в България е над 50%, в сравнение с останалите зърнено-житни култури. 


Пшеница у нас се отглежда основно в Северна България и по поречието на Дунав, в Горнотракийската низина, Югоизточна България и Софийското поле. Най-разпространените житни култури са обикновена пшеницаечемик, тритикале, по-слабо застъпена е твърдата пшеница.


В края на миналия и първите 20 години на настоящия век, в страната се наблюдава тенденция към повишаване на средната температура на въздуха, както и промяна в количеството и разпределението на валежите по сезони в основните земеделски райони на Южна и Северна България. По-чести са и екстремните метеорологични явления- суша, суховеи; валежи от град, интензивни валежи и преовлажнение, силен вятър в по-късните фази от развитието на посевите. В последния доклад на Световната банка за развитие, публикуван в началото на 2019 г., се посочва, че се очаква българското земеделие да бъде повлияно от промените в климата сега и през следващия 30-годишен период.


Предвид климатичните промени науката работи по създаване на  сортове, подходящи за всеки един район, а земеделците трябва да изберат български сортове пшеница, посочва Надежда Шопова:  


"България е на 8 място по създаване на нови сортове. Науката работи, а българскит сортове пшеница са добри. Те са по-добре адаптирани към местните условия и производителите само ще спечелят, ако ги използват... Селекцията се измества от студоустойчиви към сухоустойчиви сортове, а производителите трябва да заложат на сеитбооборота, науката и местните сортове, които са съобразени с нашите условия... Трябва да се съобразяват сроковете на сеитба, където е необходимо- валиране, задължително е сеитбообръщението... Подхранването също е от значение, като се работи за сортове с добро усвояване на азота... Трябва да има стимули, за да се създава разнообразие от култури..."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Есен 2025: Топли тонове, уютни материи и стил за всеки ден

Есента вече е тук - с хладните си утрини и вечери. И ако лятото често ни оставяше без сили от жегата, сега идва времето, в което можем да се почувстваме уютно, да се завием с топли материи и да извадим любимите си есенни дрехи. Тази година модата ни кани да заложим на земни тонове - кафяво, теракота, маслено зелено и бордо, които носят..

публикувано на 22.09.25 в 16:30

100 години от Комитета за културно повдигане на Видинския край

През 1925 г. във Видин е създаден Комитет за културно повдигане на Видинския край с цел културното и просветното развитие на региона. Една от основните му задачи е била да противодейства на румънската пропаганда сред местното население, особено сред власите, като използва културата, образованието и българските публицистични инициативи като..

публикувано на 22.09.25 в 16:15

"Доброход": Видин бяга за кауза

В следващите редове ще ви разкажем за едно събитие, което обединява хора от всички възрасти във Видин за една обща и много хубава кауза. Утре, на 23 септември , малки и големи ще се включат в благотворително бягане, което цели да събере средства за ново фитнес оборудване за гребците от спортните клубове "Бдин-77" и "Бонония". За да бъдат..

публикувано на 22.09.25 в 15:40

117 години независима България – празник на свободата и смелостта

На 22 септември 1908 година България заяви пред света своето право да бъде свободна и независима. Днес, повече от век по-късно, този ден не е просто историческа дата - той е символ на нашата смелост, на нашата вяра и на желанието ни да бъдем господари на своята съдба. Независимостта не се изчерпва само с подписан акт или обявена декларация. Тя..

публикувано на 22.09.25 в 15:20

"Неделник" от 21 септември 2025 година

По радио Видин и тази есен ви очаква "Неделник" с песен. Започваме с куклен театър, защото Куклен театър „Патилан“ в Монтана стартира новия творчески сезон с две премиерни заглавия - „Трите прасенца“ и „Приказка за едни братя и златна ябълка“.  С част от творческия екип и директорът на куклен театър „Патилан“ ни среща..

публикувано на 21.09.25 в 14:51

Животът на човека не се състои в това да преумножава имотите си, а да богатее в Бога

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен . "И Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "К ойто иска да спаси..

публикувано на 21.09.25 в 08:00

Чува ли се "Шепотът под вратата"

Безмилостният адвокат Уолъс Прайс си мисли, че има всичко – пари, кариера, успех, страхът на хората. Той е дистанциран, студен, по-загрижен за печалбите на компанията, отколкото за служителите си. Няма приятели, нито съвест. Има само един провален брак зад гърба си, за който предпочита да хвърля вината върху бившата си жена. Вярва, че нищо не..

публикувано на 19.09.25 в 17:05