Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 януари 2023 година

Снимка: Колаж: Радио Видин

Отбелязахме големия християнски празник Богоявление, наричан от народа Йордановден. По този повод богослужения и чествания бяха организирани в целия български Северозапад.


Мнозинството в Народното събрание отхвърли без дебати Декларацията с национални приоритети на Продължаваме промяната, около която формацията искаше да състави кабинет. Възможностите за управление в настоящия парламент са напълно изчерпани. Това каза пред Радио ВИДИН политологът Калоян Велчев


Изпълнителната агенция по лекарствата е мобилизирана, като от днес са включени и екипите на Районните инспекции по здравеопазване, за да се установи недостигът на медикаменти в аптеките, коментира министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, който днес беше на посещение във Видин. По думите му проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски. Утре сутрин в 10:00 часа се очаква министърът да даде брифинг, на който да оповести резултатите от проверката.


Цените на услугите на пет ВиК  дружества, сред които е и Видин са намалени значително от 1 януари с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това ще им създаде сериозни финансови проблеми, каза председателят на Съюза на ВиК операторите и управител на ВиК Враца Ангел. От съюза на ВиК операторите са изразили писмено позицията си пред институциите. Очакват подкрепа от Българския ВиК холдинг и намиране на трайно решение с новия закон за ВиК, който е внесен в НС.  


В Община Монтана са постъпили десетки предложения и подписки на граждани за ремонт на улици, осветление, подлези и тротоари и включването им в поименните списъци на бюджета за тази година. Местните власти вече са внесли исканията си за изравнителна субсидия в Министерството на финансите. Заявката за Монтана е на стойност 3,9 милиона лева. Според кмета на Общината държавата трябва да приеме временни правила за бюджета до гласуването на закона.


175-годишнината от рождението на Христо Ботев отбелязаха във Враца. Пред паметника на поета и революционер бяха представени биографични данни за живота и делото на великия българин и поднесени венци и цветя. В малката зала на Художествена галерия "Иван Фунев" на Регионалния исторически музей във Враца пък беше излъчен документалният филм "Ботев – истини в сянка" на Бойко Младенов. 


Нов лекотоварен автомобил ще бъде закупен за нуждите на Домашния социален патронаж в Брегово. С него ще се извършва разнос на храна до населените места в общината. Временно е спрян ремонтът на 12-километровия участък от пътя Калина - Делейна в община Брегово. Решението е във връзка със зимния сезон, ако времето позволява, до две седмици работата ще бъде възобновена. До момента са изпълнени подготвителни дейности по трасето.


Кметството в мездренското село Царевец и църковното настоятелство към местната черква "Свети Димитър" обявиха дарителска акция за ремонт на храма. Средствата са необходими за ремонт на покривната конструкция, вътрешната мазилка и камбанарията на църквата. 


Само държавата може да реши проблема с междуселищния транспорт в малките общини. Това каза кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев по повод липсата на интерес от страна на частните превозвачи да обслужват малките населени места. 


Окръжният съд във Видин взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на тримата непълнолетни, обвинени за убийството на 59-годишен мъж в село Гъмзово. Съдебният състав се мотивира с тежестта на извършеното престъпление и опасността задържаните да се укрият или да извършат друго престъпно деяние. Определението подлежи на незабавно изпълнение. 


Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за София край мездренското село Крета. Няма пострадали. В композицията са пътували около 80 пътници, които незабавно са свалени от вагоните.


Излезе от печат второто, преработено и допълнено издание на каталога "Тракийско сребърно съкровище от Рогозен" с автори Богдан Николов, Спас Машов и Пламен Иванов. То е финансирано от Общински фонд "Култура" на община Враца и от бюджета на Регионалния исторически музей и се издава под редакцията на Георги Ганецовски, Александра Петрова и Мария Христова-Пенкова, с превод на английски от Теодор Вълков. Днес се навършват 37 години от намирането на втория дял на най-голямото тракийско съкровище при археологически проучвания в с. Рогозен.

Александър и Виктория са най-предпочитаните имена сред новородените през 2022 година, сочат наблюденията на националната статистиска. На второ място се нареждат Георги и Мария, на трето – Мартин и Никол. Най-разпространените женски и мъжки имена у нас са Мария и Георги.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41