Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биолог: От нас зависи да се чувстваме щастливи

Снимка: Радио Видин


Защо едни хора са по-щастливи от други? Това е един въпрос, който учените си задават много отдавна, а проучванията им показват, че при всички случаи генетиката има някакво отношение. Това каза проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българска академия на науките и посочи, че някои от тях дори изказват хипотезата, че вероятно 40% от това дали ще бъдем щастливи е генетично предопределено, а останалите 60% зависят от околната среда:


Проф. Радостина Александрова


"Появява се една доста интересна книга през 2005 година, в която трима учени описват три фактора, които стоят в основата на щастието. Това са обстоятелствата, както казват те, или околната среда, това е нашата умишлена дейност или нещата, които правим, и третото нещо, разбира се, това е нещото, което ни е зададено по принцип, тоест това е генетиката. И дори един от авторите прави опит да даде цифров израз и според нея 50% на практика имат генетична основа. Всичко това обаче са догадки и продължава да бъде така до 2016 година, когато в списание "Нейчър дженетикс" излиза една публикация. Всъщност това е най-голямото публикувано до момента проучване, в което са обобщени данните за 298 000 души. Проучването е ръководено от двама холандски професори, но в него влизат повече от 180 изследователи, в 145 изследователски центъра, в 17 държави. Всъщност това е най-мащабното проучване и то наистина показва, че има генетични варианти. Значи те идентифицират поне три генетични варианта, които са свързани с нашето субективно усещане, че сме щастливи. Те обаче разкриват и още нещо и това са гени, които са свързани с депресията, с депресивните симптоми, 11 гени, които пък имат връзка с невротичните състояния. Така че това е най-голямото проучване, което показва, че генетиката има отношение, но не трябва да я абсолютизираме."


Учените продължават да търсят отговори за връзката между генетиката и щастието и в резултат на работата им процентът на генетичната компонентна е значително понижен, обясни проф. Александрова:


"Това прочуване в „Нейчър дженетикс“ показва, че може би около 1% би могло да бъде обяснено с всички тези генетични варианти нашето различно усещане. Изобщо не бива да забравяме, че ДНК, която е много важна, знаем, че това е Книгата на живота и всеки един от нас се ражда с тази книга, но по никакъв начин не бива да възприемаме това като присъда, а следващото ниво е т. нар. епигенетика, тоест това дали това, което е записано в Книгата на живота, ще бъде прочетено, кога и как. Така че много неща са в нашите ръце и ние в голяма степен сме отговорни за нашето щастие, за това как възприемаме нещата от живота, за това доколко успяваме да оценим малките неща, които ни се случват и които всъщност на практика ни правят щастливи."


Учените търсят причините не само на щастието, но и на на точно противоположното състояние- на депресията. В световен мащаб от това състояние страдат най-малко 350 милиона души, смята се, че това ще бъде едно от заболяванията на бъдещето, ние вече го виждаме и в нашето настояще, каза още биологът. По думите ѝ учените продължават да търсят причините, за да могат да бъдат намерени и отправните точки, които да помогнат както за профилактиката, така и за лечението на депресията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00