Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитален експерт: Онлайн търговията продължава да расте

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Онлайн търговията у нас всяка година се увеличава средно с 30 до 35 процента - това гласи наскоро излязла информация. 


"Статистиката е абсолютно валидна, истинска е статистиката, разбира се. За това последните години повлия изключително много и ковид кризата. Но аз вярвам, че в следващите 1-2 години този процент няма да е толкова висок, въпреки че ще отчитаме много стабилен растеж, продължителен стабилен растеж на онлайн търговията. Тенденцията е такава, че това ще продължи да е водещо в потребителското поведение и все повече и повече хора ще започнат да пазаруват онлайн... Все повече търговци, все повече от бизнесите, които са с физически магазини осъзнават и виждат нуждата като потенциален път и следващо стъпало на развитие да преминат и да предлагат своите стоки и услуги в онлайн пространството", това коментира пред Радио София председателят на Европейската асоциация на дигиталните експерти Преслав Бобев.


В коментара си той засяга и темата възможно ли е онлайн търговията да бъде заплаха за някои търговци с физически магазини и тотално да ги измести. Като по думите му въпросът има два аспекта: 


"От гледна точка на търговците - много от търговците минават в онлайн пространството или са изцяло в онлайн пространството. Изключително гъвкаво, изключително адекватно се приспособяват. И имаме други търговци - виждам как в по-малките градове адаптивността на търговците е по-бавна, по-неосъзната е нуждата да се премине в онлайн пространството и да се продава онлайн. Онлайн търговците ще изместят тези, които не успеят да се адаптират и не успеят да го направят... Аз вярвам, че присъствието на физическия магазин ще си остане и тяхното влияние няма да отпадне. Хората предпочитат да видят, има определени стоки,  нишови стоки, които няма как да минат изцяло в онлайн пространството и все пак клиентът предпочита да види, да пипне, затова не мисля, че онлайн търговията ще измести изцяло физическата търговия, но ще се наложи като все по-голям процент и тенденция. А от гледна точка на потребителите - да, има го недоверието, има го страха от неизвестното. Тук говорим и за смяната на поколенията - в поколението, което е 45 плюс - 50 го има този страх, има това неразбиране на процесите. Хората се адаптират, хората се модернизират, четат, образоват се. Има го, разбира се, и страха от некоректни търговци. За съжаление, този проблем не мисля, че някога ще отпадне, но процентът ще намалява все повече и повече."


Какви са предимствата и какви рискове крие онлайн пазаруването- това коментира Татяна Николова от Видин, която се е занимавала дълги години с този вид търговия:


"На първо място бих посочила като предимство факта, че в по-малките градове, особено във Видин, например, няма достатъчно магазини, няма достатъчно избор,  най-малкото да кажем на дрехи и обувки, от тук стигаме до храни, например като био храни, като някакви по-специфични меса и деликатеси, въпреки че имаме големи вериги, се усеща и липсата на хранителни стоки. Така че за хората в тези населени места е изключително удобно да пазаруват онлайн. Освен това не се налага да се буташ измежду тълпите и хората, да чакаш в пробни, да мериш, да ровиш в много дрехи - така изпускаш нещата, които евентуално би могъл да ги видиш просто с един клик и да ги харесаш. Предимство е, че в онлайн магазините се сортира стоката – можеш да избереш цвят, можеш да избереш конкретен артикул по определени параметри, който да погледнеш, да разгледаш, няма нужда да ровиш навсякъде и да търсиш. Освен това има по-голямо разнообразие онлайн отколкото във физическите магазини... Това, което ми се е случвало, когато съм в куриерска фирма, е да попадам на клиент, който не е изискал да има преглед на стоката и се оказва излъган. Вътре в пакетите има съвсем други артикули. В началото, още преди години, нямаше такива опции и доста хора се оказваха измамени, но мисля че сега няма риск, освен неудобството нещо да не ти стане, ако няма тест в момента и да трябва да го върнеш. Доста е удобно и от тази гледна точка - можеш да подмениш номера, може да вземеш друг модел. Да, чакаш малко, но пък е окей".


Татяна Николова също смята, че онлайн търговията не може да измести изцяло физическите магазини, като обясни, че много хора предпочитат да не пазаруват онлайн и не е удобно за тях. 


Запитани в анкета видинчани бяха на две коренно противоположни мнения - едните казаха, че не купуват от предлаганите в интернет стоки, а другите го приемат за нещо нормално в днешно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50