Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра без дела е мъртва

Снимка: www.pravmir.ru

Неделята, в която се намираме днес е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение. Днешната неделя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със Закхей, началник на митарите и богат за онова време човек.

Ние хората, много бързо и много лесно даваме оценка на поведението на някого, още повече ако знаем за неговия живот или за някаква негова постъпка. И в тази случка със Закхей – бирника или човека, който е събирал данъци, фарисеите много бързо и лесно отсъждат, когато Христос казва на този човечец, който за да го види се кача на една смокиня, тък като бил нисък: "днес трябва да вечерям в дома ти". Казват: "Отби се при грешен човек". Та нали те – фарисеите, не общуват с грешници. Те се пазят от всеки грях, те изпълняват Моисеевия закон, те са праведни хора… Но уви, Божият съд не е като човешкия. Оказва се, че Христос дава по-голямо предпочитане на грешника, според фарисейския критерий, отколкото на добрите, чистички външно, праведни фарисеи.

Христос вижда дълбоко в сърцето, той вижда всяко трептене на човешката душа и оценява точно този стремеж и прави така, че по всякакъв начин да даде на човека възможност за спасение. А бедният човек - човекът, затънал в тинята на греховете си, трябва само да си признае че е допуснал грешка, че е престъпил Божия закон, че е постъпил неправилно. От човека се иска покаяние – искрено и чистосърдечно и тогава става великото чудо на възвръщаното на първото състояние на чистота в живота на човека. Състоянието, което преживява и Закхей, когато усеща силата на всеопрощаващата Божия милост. Той е готов да върне четворно на всеки, когото е оскърбил несправедливо.

Стремежът за Правдата в сърцето на човека никога няма да престане, но тъй като е много трудно достижим в моя собствен живот, аз прехвърлям тази борба в живота на човека срещу мен и много бързо и лесно обвинявам и упреквам, и изисквам от този срещу мен да се поправи, да се промени. А истински силен е този, който се опитва да промени себе си, според закона на Иисус Христос и да не прехвърля духовната битка, която трябва да води със себе си върху човека срещу него!

В рубриката "Съвременна Библия" – "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко Божие слово!", казва Христос! Относно хляба нещата са ясни. Чрез процес на метаболизъм той достига и храни живота на всяка клетка в човешкият ни организъм. Това не може да се каже за Божието Слово. И все пак Исус твърди: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко Божие слово!" Може ли човек да изпита глад за Божието Слово? Може би. Здравите хора огладняват.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00
Проф. Радостина Александрова

Вирусолог: Петата болест започна да напомня за себе си веднага след пандемията

Разпространението на петата болест обикновено има сезонен характер, случаите се повишават най-често през май. В момента очевидно има увеличение, което се наблюдаваше и при други инфекции след пандемията. Това обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова по повод наблюдавания ръст на случаите на петата от шестте най-разпространени детски..

публикувано на 13.06.24 в 13:00

Отбелязваме празника на шофьорите

Шофьорите отбелязват празник на днешния Спасовден. Той е честван за първи път през 1913 г., когато първата шофьорска организация в България, Българският шофьорски съюз, приема Спасовден за свой празник. След 1950 г. честването на деня се преустановява. Възстановено е през 1990 г. по инициатива на Съюза на българските автомобилисти и българския..

публикувано на 13.06.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 13 юни 2024 слушаме мексиканския композитор Карлос Чавес

На днешния 13 юни се навършват 125 г. от рождението на мексиканския пианист, композитор, диригент, преподавател и обществен деец Карлос Чавес. Бил е директор на Националната музикална консерватория и генерален директор на Националния институт за изящни изкуства. Основава Националния мексикански симфоничен оркестър. Произведенията му са пропити от..

публикувано на 13.06.24 в 09:00

Как се справят с високите температури учебните заведения във Видин

Високите температури в началото на юни изправиха пред поредно предизвикателство учебните заведения във Видин - да осигурят прохладни класни стаи и учебни кабинети. С климатични инсталации това не би било никакъв проблем, но с такива са оборудвани част от учебните помещения, и то не във всички училища.  Заради горещините от вчера климатиците..

публикувано на 12.06.24 в 15:11