Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благово - селото без кражби и празни къщи

Автор:
13
Снимка: Радио Видин

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е Пчелица, за кратко се казва и Върбица, а до 17 октомври 1949 г. носи името Ново село. 


Около 500 души живеят към момента в Благово. Местните хора разказват, че животът тук е спокоен и няма кражби:


"Нормално, селото е близо до града и всичко живо по града работи. Старците нямат автобуси, иначе тук младите, селото е до града, много близо и с коли, всеки си има кола. Тук още от едно време всички си работят в града. Има и много нови къщи, богати хора. Кражби няма, така си ни стоят колите, незаключени... Горе-долу нормално, имаме си магазини тук, само превоз дето нямаме. Ходя да ми слагат системи в хемодиализата, ловя берковския рейс в 10 часа... Няма доктор, няма аптека, доктор - в града... Няма да се промени нищо, докато не се променят тези отгоре... Бедно живеем. Подиграват ни отвсякъде с минимални пенсийки и ако не произведеш нещо, нищо няма да имаш... Добре, където не може - го бутаме, оправяме се." 


Кмет на селото вече четвърти мандат е Лъчезар Асенов. Той разказа какви са предимствата на Благово:


"Селото ни е може би едно от най-близките села до областния център Монтана... Събота, неделя, почивните дни, празнични, лятно време си идват хора от други градове. Близка дестинация сме до Монтана и може би 30 процента от къщите са закупени от жители от други населени места. Последната къща, която се купи в Благово - семейство от Долно Белотинци дойде да живее в Благово. Благово, Горно Церовене, Долна Вереница, село Николово- в тези 4 села от общината търсенето е по-голямо от другите. 


Имаме проблеми с автобусния превоз, защото линия Благово- Монтана няма. Изпълняват се линиите Вършец- Монтана и Берковица- Монтана и това е. Имаме ж.п. спирка вече, не е гара. Има може би два влака надолу и два от Монтана за нас. Селото няма производство, за да има хората къде да работят. Три хранителни магазина. Основно в областния град работят хората. Пътуват повечето с коли - 80 процента са с коли, малко са с автобусите. Лекар нямаме в селото, също това е проблем. Селото е разделено между 25 и 30 джипита и хората си ги посещават на място, е същевременно и джипитата идват и на място, когато човек има нужда да бъде обслужен на място. Кражби нямаме. Имаме проблем с инфраструктурата - като всички населени места. Това е най-големият проблем- инфраструктурата на селото и с това разрастване на жителите е хубаво да се мисли за канализация и за нов водопровод с пречиствателна станция. Това без съдействието на Общината и Министерството е невъзможно, ние сме пряко зависими от тези институции. Всяка година в края на годината задаваме какво имаме желание да направим през следващата година. Кметът на общината винаги е откликвал, но някои работи не зависят и от него. Може би последните 2 години, с рязката смяна на правителства и нови управленци, също ни доведе до тази криза."


Какви удобства са създадени за младите жители на селото, обясниха кметът Лъчезар Асенов и главният специалист на кметството Татяна Ангелова:


"Детска градина нямаме и училище нямаме. Учат във 2-ро училище децата за основно образование, а детската градина- в 9-та. Автобус сутрин кара, на обяд връща, следобед децата, които са на занималня, вечер в 7 часа втора смяна. Така че децата и от детската градина и от училище са извозвани от общината... Приблизително около 40 деца с детската градина и класовете между 9 и 12 клас."


Това, че селото е разположено в близост до главен път по-скоро помага на местните, проблем е високата скорост, с която превозните средства минават покрай селото. В петък и събота, когато е пътникопотокът от София към Северозапада, пътят до селото е изключително натоварен. В този участък има и автобусна спирка и пресичането е много трудно, казват местните. Събираме подписка в момента, обясни Лъчезар Асенов:


"Трябва съдействие на Областно пътно, Община Монтана, КАТ. Предполагам, че има условия да се направи или полегнал полицай, или светофар за пешеходна пътека, защото същият път  Лом - София, на който сме и ние, попада и в село Пишурка - там има два полегнали полицаи... Случвало се е вечер катаджии да стоят с патрулката на спирката, аз съм свидетел, да спрат движението, за да могат хората от автобуса да преминат."


Кметът добави, че усилено се работи да се обособи място за пресичане. 


Читалището в Благово е с нов председател. То продължава с попълването на кадрите, необходими за функционирането му, обясни Лъчезар Асенов:


"Читалището е в процес на смяна на ръководството. В момента читалището не работи, иначе докато имаше дейност празнувахме празници в читалищния салон... Нямаме танцова или певческа трупа, библиотеката по принцип разполага с ен на брой книги, имаме компютърна зала, спечелихме проект с мултимедия. От "Глобални библиотеки" преди години спечелихме три компютъра и мултимедия".


Новите къщи и младите хора - това е хубавото на нашето село, коментира за финал кметът Лъчезар Асенов и допълва, че имат голяма нужда от видеонаблюдение, което, въпреки липсата на кражби, е необходимо, за да внесе допълнително спокойствие. 


Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20