Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия ще обучава безплатно ИТ специалисти за Централна Северна и Северозападна България

Автор:
Снимка: академия GrowIT

Второто издание на безплатната академия за обучение на специалисти в сферата на информационните технологии започва в Плевен на 1 март 2023 г. GrowIT ще продължи да обучава десетки участници, с минимален или без никакъв опит в областта. Целта на академията в дългосрочен план е да превърне Централна Северна и Северозападна България в новия софтуерен хъб у нас, като създаде над 300 нови работни места в следващите пет години. Повече подробности разказа организаторът на академията Теодор Тодоров:


"Имам голямо желание Централна Северна и Северозападна България да се развие и да не е навсякъде свързана с най-бедния регион в Европа и всъщност, тъй като съм родом от Плевен, реших Плевен да е първият град, в който започваме такава инициатива. Става дума за поредица от академии, които развиват хора в областта на информационните технологии. Става дума за програмисти, за хора, които заемат други роли в индустрията на информационните технологии, като в Плевен вече имахме една академия за програмисти, сега започваме следващо издание за продуктови мениджъри. Планът е, ако това нещо се докаже успешно в Плевен, да продължим с Монтана, Видин, Лом - различни градове, които са част от региона, върху който съм фокусиран... Академията е хибридна - част от нея е онлайн, друга част е присъствена, защото нали разбирате, че е необходимо да се правят упражнения, а не само да се преподава материал... Ние сме отворени за кандидати от всяко място от Северозападна и Централна Северна България, като кандидатите трябва да знаят, че веднъж седмично ще трябва да пътуват до Плевен, за да участват в упражненията пълноценно... Ние се фокусираме върху преподаване на материал от дадената тема - когато става дума за програмиране, преподаваме езици за програмиране, които са фокус за въпросната група, въпросното издание на академията. След като преподадем някакъв материал в едната от лекциите в дадена седмица, следващата седмица извършваме упражнения, които са свързани с този материал, като в края на академията всички участници създават проект, който е част от процеса на завършване на академията. Ние се опитваме да създадем и малки екипи в участниците, така че някои от проектите те правят заедно, което им създава възможност за работа в екип, което смятаме че е важно за изграждането им като професионалисти." 


Лектори във второто издание на GrowIT ще бъдат специалисти с дългогодишен опит в областта, които ще споделят своите теоретични знания и практически умения. Четиримата експерти, в лицето на бизнес анализаторите Цветина Кирева и Десислава Солакова, дизайнерът Даниела Тодорова, както и основателят на академията - Теодор Тодоров, ще засегнат теми като: "Жизнен цикъл на разработка на софтуер (SDLC)", "Идентифициране и управление на заинтересованите страни”, “Класифициране на изискванията" и други. 


Крайният срок за записване е 10 февруари 2023 г. на  https://www.growit.clearware.eu.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09