Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски средства помагат на хора с увреждания да започнат работа

С европейски средства ще бъдат разкрити нови работни места за хора с увреждания. Две нови процедури ще стартират през тази година, съобщи експертът в Областен информационен център Видин Цветомир Ценков.

"За хората с увреждания през настоящата година са предвидени възможности по програмата "Развитие на човешките ресурси 2022-2027 година". Това е новата програма, която беше одобрена наскоро от Европейската комисия. По нейната индикативна годишна работна програма са предвидени две процедури, които засягат пряко хората с увреждания."

По първата, която се очаква да стартира през лятото, са предвидени сто милиона лева в подкрепа на работодатели, наемащи хора в неравностойно положение. 


"Едната, която очакваме да се отвори през месец юни е "Устойчива заетост за хора в неравностойно положение". Така се казва процедурата. Нейната цел е да се осигурят нови работни места и устойчива заетост на хората в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работните места. По процедурата са предвидени 100 000 000 лева, достатъчно голяма сума, с която ще се финансират проектите на работодателите за наема на лица в неравностойно положение, включително и лицата, които ще извършват своите работни задължения в условията на надомна работа. До 12 месеца ще могат да бъдат наети хора с подобни потребности. Тази процедура ще включва и подкрепата на работното място чрез ментор. Това е доста важно с оглед на това, че за съжаление не малко от тези хора са откъснати от трудовия пазар. Имат нужда от въвеждане в спецификата на работа и изобщо от човек, който да ги подкрепя. Този ментор ще може до шест месеца да подкрепя хората, съгласно техните индивидуални нужди."

Процедурата включва също осигуряване на транспорт от и до работното място, в случай че лицето работи в населено място, различно от това, в което живее. Ще се заплащат също средства за адаптиране на работното място за лица с трайни увреждания, оборудване и обзавеждане. Финансирането на одобрените проектни предложения по процедурата ще е 100% безвъзмездно, като стойността на проектите трябва е в границите между 50 000 и 391 166 лева.

Друга процедура в подкрепа на хората с увреждания се очаква да бъде отворена през септември. Финансирането отново изцяло е безвъзмездно, каза Цветомир Ценков.

"Другата процедура, която отново е насочена към хора с увреждания и се очаква да отвори през есента, е "Насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво". Тук буквално са включени като кандидати за получаване на подкрепа целият кръг от потенциални бенефициенти, една много широка палитра, а именно общини, общински предприятия, неправителствени организации, работодатели, субекти на социалната икономика като кооперациите, юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, социални предприятия, специализираните кооперации и предприятия на хората с увреждания."

Сред дейностите, които ще получат подкрепа, са субсидии за нови работни места до 12 месеца за лица от уязвимите групи и 24 месеца за хора с трайни увреждания. Предвидени са също обучения, осигуряване на ментор, оборудване и обзавеждане на новите работни места, както и ремонтни дейности. И по тази процедура, проектите могат да получат финансиране в границите между 50 000 и 391 166 лева.

От Областния информационен център обясниха, че се надяват повече работодатели да се възползват от двете процедури и да осигурят заетост на хора в неравностойно положение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50