Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кула се отчете за 2022 година

Снимка: Наско Цанов

Общо 11 226 657лв. са приходите в община Кула за 2022 година. Това показва годишният отчет на общинската администрация. Разходите са в размер на 7 956 759 лв. Реализирано е превишение на приходите над разходите в размер на 3 269 898 лв. Изпълнението на собствените приходи за 2022 г. е 1 123 477 лв., при първоначален план 650 000 лв., което се дължи на получените извънредни приходи от наем земя, преизпълнение на приходи от такса битови отпадъци и данък превозни средства. За периода до декември миналата година. Община Кула има сключени 59 договори за наем на земя собственост на общината, земи и полски пътища. Събраните приходи от наеми възлизат на 443 010 лв., от които за общинско имущество 20 975 лв., и наем земя - 422 035 лв.


През 2023 година ще продължат да серемонтират шест улици в град Кула и по една в селата Старопатица и Тополовец. Възложено е на външна фирма да изготви морфологичен анализ на състава и количеството на битовите отпадъци, образувани на територията на община Кула.


През 2022 г. в община Кула са функционирали социалните услуги Дом за стари хора "Свети Василий Велики"- гр. Кула, с капацитет 50 места, Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и младежи, с капацитет 32 места, 3 защитени жилища за лица с умствена изостаналост, с общ капацитет 21 потребители и Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства, с капацитет 20 места. Новата социална услуга бе разкрита през ноември 2022 г. в ремонтираната сграда на бившата институция за деца и младежи и осигури работа на 18 лица. Продължава и през 2022 година асистентската подкрепа- 8 социални асистента обслужват 19 потребители, както и личен асистент на хора с увреждания по Закона за лична помощ- 59 потребители. 22 приемни деца са настанени в 15 приемни семейства, услугата се предоставя на проектен принцип и се организира от Областен екип по приемна грижа- гр. Видин. На 19 потребители от гр. Кула и селата на общината бяха осигурени социални асистенти.


В края на 2022 г. Община Кула започна процедура по кандидатстване за социална услуга "Топъл обяд" за жители на община КулаПо различни програми бяха наети 37 безработни лица, от тях 32 безработни лица по Регионалната програма3 лица по Национална програма „Заетост и обучение на хора с трайни увреждания” (ЗОХТУ)  и по едно лице по Национална програма "Помощ за пенсиониране" и Национална програма "Активиране на неактивните лица". За развитието на образованието, младежки, спортни и културни дейности, по решение на Общинския съвет, са изплатени еднократна финансова помощ за първокласник на 15 деца, еднократна финансова помощ за 12 новородени деца в общината, в зависимост от образованието на родител- с основно образование- 3бр., със средно 6бр. и с висше 3бр.


2022 година бе и годината на  две достойни годишнини- 140 години от създаването на НЧ "Просвета 1882"- гр. Кула и 90 години от основаването на НЧ "Светлина 1932"- с. Тополовец. През миналата година е организиран традиционният панаир в Кула с включването в програмата на нови атрактивни културни събития, насочени предимно към младежката аудитория- Фестивалът на изкуствата "Кастра Артис", в който бяха включени рок концерт, младежко рейв парти, кино под звездите и светлинно шоу. През септември бе проведен и Международният пленер на художници от България и Сърбия. С подходящи събития бяха почетени Съединението, Денят на независимостта, Денят на народните будители, Денят на християнското семейство. Обновена бе коледната украса и закупена нова красива елха за площада.


СУ "Васил Левски"- Кула е единственото училище в община Кула, средищно и приемащо ученици от селата на общината. В него учат 201 ученици, разпределени в 13 паралелки. Пътуващите ученици се превозват със специални училищни автобуси, подсигурен е обяд на кетърингов принцип за пътуващите ученици, както и целодневна организация на учебния процес за ученици 1-7 клас. Училището функционира в нормален режим, без да преминава в режим на обучение в електронна среда. ДГ "Звънче" има 80 деца, в една яслена и три градински групи. То функционира в нормален режим през изминалата година. Развитието на спортните дейности в община Кула бе възстановено след отпадането на ограниченията заради пандемията, успяха да се реализират традиционни спортни събития- футболни срещи, турнир по тенис на корт, риболовен турнир и др. Добри резултати отбеляза ФК "Кула- 04", особено важно е да се отбележи и  възстановяването на детския футболен отбор в град Кула. През лятото бе отворен спортният комплекс с плувен басейн, който осигуряваше отдих и забавление на много деца и младежи.


В началото на 2022 год. приключи цифровизирането на Регистрите за гражданско състояние и на Семейните регистри от 1910 г. до 2000 г., включително, на гр. Кула и на всички села в общината. Във връзка с изискванията на Министерството на електронното управление за изграждане на единна визуална онлайн идентичност на уебсайтовете на държавните институции, Общината изгради нов сайт и нова електронна поща от 14 октомври. През 2022 година в изпълнение на капиталовата програма на Община Кула са изпълнени "Реконструкция на сграда за два центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични заболявания в гр. Кула , "Ремонт и благоустрояване на дворното пространство на ДГ "Звънче", гр.Кула.


Приключи изпълнението и на "Ремонт и благоустрояване на дворното пространство и спортните площадки на СУ "Васил Левски", гр. Кула.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 юни 2024 година

Българският ултрамаратонец и шампион по плуване в ледени и студени води  Цанко Цанков  ще опита да постави нов световен рекорд . В деня на съединението 6 септември ще плува без прекъсване 100 километра в река Дунав от Видин до Козлодуй.  Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните формации за съставянето на правителство..

публикувано на 25.06.24 в 18:00

Ансамбъл "Мездра" ще участва в международен фестивал

Фолклорен танцов ансамбъл “Мездра” ще вземе участие в Международния фестивал “Calusul Romanesc” в град Каракал, Румъния, от 27 юни до 1 юли. Проявата започва през 1969 г. в Слатина, а от 1978 г. се провежда всяка година през седмицата на Петдесетница в румънския град. Целта на събитието е да разясни произхода и тайните на ритуалния танц..

публикувано на 25.06.24 в 15:47

Микробиолог представи в Лом участието си в антарктическа експедиция

Снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция представи в Лом микробиологът Снежана Русинова-Видева . Събитието се проведе в Народно читалище „Постоянство 1856” и събра приятели д-р Русинова, която е родена в Лом, и почитатели на науката. „Най-често българските експедиции, които са от 32 години, се провеждат..

публикувано на 25.06.24 в 15:35

Още една жена във Врачанско е обвинена в домашно насилие

Броени дни след като жена наръга и наби мъжа , с когото живее на семейни начала във Враца, от прокуратурата оповестиха за нов случай на домашно насилие над представител на силния пол. От териториалното отделение на държавното обвинение в Бяла Слатина внесоха в съда предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на..

публикувано на 25.06.24 в 15:24

Лом ще отбележи деня на река Дунав

Международният ден на река Дунав ще бъде отбелязан в Лом с богата програма. На 27 юни, четвъртък, от 20:00 часа, в амфитеатъра на Дунавския парк жителите и гостите на града ще могат да видят изпълненията на мaжopeтeн cъcтaв “Дyнaвcĸи биcepи”, вoĸaлнa гpyпa “3 A KЛAC” и бaлeтния cъcтaв ĸъм Народно читалище „Постоянство 1856”. Хopoтeĸa c..

публикувано на 25.06.24 в 14:00

Берковица и Годеч представят храни, обичаи и занаяти

Сдружение "МИГ – Берковица и Годеч" организира Фестивал на местните храни, обичаи и занаяти.  Домакин на събитието е Годеч и ще се състои на площад "Свобода", от 16:00 часа, днес, 25 юни. Фестивалът ще включва демонстрация на местни храни от двете общини, представяне на занаятчии – сребърна бижутерия, резба, предмети от дърво. Със свой..

публикувано на 25.06.24 в 12:40

Общински съветници в Кула искат повече пари за образованата раждаемост

Общинските съветници от групата на ПП “ВМРО-БНД“ в Кула поискаха увеличаване на финансовата помощ, отпускана по програмата за насърчаване на образованата раждаемост в общината. Те внесоха докладна записка до кмета на общината и председателя на Общинския съвет изплащаната еднократна финансова помощ за новородено дете на родители с висше..

публикувано на 25.06.24 в 11:43