Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърното у нас- вяла търговия и ниски цени

Снимка: Радио ВИДИН


Вяла търговия, липса на интерес, залежали количества- с това се характеризира зърненият пазар към момента. Цените падат и процесът ще продължи, каза Борис Ангелов, представител на стоковата борса в Монтана:


"Има доста налични количества царевица, пшеница, слънчоглед... За овес има запитвания, но няма пазар, но цените не са това, което беше преди Нова година, започнаха леко да падат надолу, около 500 лева е царевицата и пшеницата за фураж, хлебната пшеница е в диапазона 520-550 лева- за тази цена има интерес...  Цените има вероятност да падат още... На вътрешния пазар цената на слънчогледа вече твърдо се ориентира под 1000 лева, може да стигне и под 900 лева. Имало е продажби и на 600-700 лева, който е имал необходимост от финансов ресурс е продавал... Причините са различни, някои го обясняват с вноса на украинско зърно, но ако не е украинско, ще е някакво друго... Това е нещо нормално... Българската пшеница се конкурира с румънска, и тя може да е украинска, но това е конкуренция, тя винаги е съществувала, но сега е малко по-фрапиращо... Информацията за цените на зърното вътре и навън е достъпна за всички, но се влияе от търсенето и предлагането. В началото земеделците продават малки количества, задържат, имат складови площи, нормално е, всеки иска да продаде по-скъпо... Сега цената не е това, което искаха- близо 2000 лева за слънчоглед, сега на 900 лева биха приели някои... Сега предлагането е малко скрито, чакат по-висока цена. Земеделците нямат нагласата, че трябва да продадат, за да не падне цената, нагласата е да не продаде, за да се повиши цената, но в международен план цените на зърното падат..."


По думите на Борис Ангелов, няма нищо необичайно в ситуацията, но понижението на цените на зърното не води до спад на цените на стоките. 


Над 4 милиона тона е непродадената пшеница у нас по официални данни, около 2 милиона тона е царевицата, близо един милион и повече тона слънчоглед има в страната. На този фон сделки на зелено няма, а стопаните задържат зърното в очакване на по-високи цени. Дали ще ги дочакат или в началото на пролетната кампания ще трябва да продават на каквато и да е цена, времето ще покаже.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38