Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яйцата у нас - от златни кокошки

Цената им в Германия е значително по-ниска

Снимка: Радио Видин



Яйцата са един от продуктите от първа необходимост. Тяхната цена обаче се вдигна драстично. Едно яйце струва вече 0,50 лв., дори и повече в големите супермаркети, а преди две години беше 0,19 лв. за брой.  


Олег Прокопиев е директор на птицевъден комбинат в Мизия. Той зарежда едни от най-големите вериги магазини у нас и в чужбина. По думите му в последните две години птицевъдите работят на загуба. Причината за това е поскъпването на фуражите и зърното. Няма нищо неочаквано в решението на производителите да вдигнат цените, казва Олег Прокопиев:


"Сега се отдаде възможност, поради много фактори и понадигнахме цените. Но примерно сме ги вдигнали с 30-35%. Натрупа се една много голяма инфлация при нас, обаче какво се случи? Ако преди ние продавахме  на 20-25 стотинки яйцата, ги вдигнахме на 30-32 стотинки. Вижте веригите и търговците на какви пари ги продават! На 55, 60, 70 стотинки. Всичко друго са търговски надценки, а имайте предвид, че на големите вериги ги караме на място в централните складове... Аз контактувам с търговците и ако ние сме ги вдигнали с 40%, те ги вдигат с още 40%. Казвам им: "Добре, де, вие нито храните, нито отглеждате, нито ги пакетирате"... Сега им е паднало да си вдигат цената- това е. Ние всичко може да докажем с фактури, мен това не ме притеснява. Виждате, че правителството натисна търговците, особено големите вериги. Едно 60-70% от търговията минава през големите вериги и от там идват големите надценки... Аз изнасям и за Германия и цените са по-добри от България."


Проверка на Радио ВИДИН показа, че стандартните яйца, размер L, в Германия са 1,99 евро за 10 броя, докато у нас са 6,79 лв. На промоция цената достига до 4,19 лв., което отново е по-скъпо, отколкото в чужбина.


Повишаването на цената на яйцата е осезаемо, казват анкетирани във Видин, като посочват, че следят промоциите.


"Много са скъпи и не виждам откъде дойде тази висока цена изведнъж... Производителят на много ниска цена продава на търговците, търговците вижте какво правят. Всичко идва от разградената ни държава... Съобразяваме се с цената... Аз си ги произвеждам, имам си кокошки и не се интересувам по принцип. Поглеждам цените като мина по магазините, но за едно яйце доста скъпичко ми се струва. Онзи ден бяха на промоция 4,99, значи са на 50 стотинки... Купуваме си, гледаме ги и накрая взимаме каквото има. Много ми се вижда, че са ги вдигнали и изобщо всичко, което гледам - всичко е вдигнато... Миналата седмица аз купих на 30 стотинки от дребен производител от Брегово... Ето сега ще си купя яйца, писала съм го на бележката. Сега ще ги погледна там и които са най-евтини..."







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46