Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на археолога за професията с любов разказва Ваня Ставрева

2
Снимка: личен архив

Ваня Ставрева,  дипломиран магистър по археология на СУ "Свети Климент Охридски" от 2018 година. Днес тя работи като археолог  и уредник отдел "Археология" в РИМ Видин. Нейната сфера на проучване е праисторията.


"Определям се като щастливец, който работи нещо, което не приема като работа.", споделя Ваня Ставрева, която преди да стане археолог, работи като журналист над 20 години:


"Присъствието ми като зрител във фестивала на праисторическите култури в село Оходен през 2015 година, бях толкова впечатлена, че скоро след това взех решение да уча археология и така се случиха нещата... Говоря от свое име - реалността е много по-вълнуваща, защото тръпката на откривателство е изключително  силна, това, което земята ни разкрива, обикновено ни изненадва... Друг плюс на теренната работа е, че екипите са от млади хора, които не ти дават да се отпускаш... Другото предизвикателство е научната работа... Избрах да се занимавам с праистория, защото доц. д-р Петя Георгиева успя да ме запали към тази част от нашето минало..." 


Едно от най-важните археологически проучвания в работата на археолога Ваня Ставрева е  "Антична Бонония" във Видин:


"Най-важното ми усилие е свързано с Видин с проучванията на Антична Бонония, които станаха редовни от 2018 година с помощта и подкрепата на община Видин. Този обект е изключително  важен за утвърждаването на Видин като туристически център с 2- хилядолетна история на града ни, нещо, което малко градове могат да покажат... Вече сме разкрили една част, която надявам се, скоро да бъде превърната  в археологически паметник на открито, който да бъде отворен за посещения..."  


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55