Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Миков: Гъмза и памид - това е марката на Видин

Младият технолог смята, че Видин може да се превърне в добра винена дестинация

Снимка: Личен Архив


Александър Миков е от Видин, завършил е  "Технология на виното, пивото,  безалкохолните и високо алкохолни напитки" в аграрния университет в Пловдив, второ поколение винопроизводител. Семейството му се занимава с отглеждане на лозя в землищата на новоселския регион и производство на вино. Отглеждат различни сортове, сред които и местните гъмза и памид, и произвеждат качествени и високо ценени от виненото общество напитки. Още като ученик разбира, че винарството е негово призвание:


"Преди една година завърших бакалавърска степен, започнах магистърска... Още докато бях в гимназията, докато ме водеха по време на гроздобера, когато е най-многото работа, намерих своето призвание в тази професия... Започнахме преди около 15 години с лозя, впоследствие дойде и избата и постепенно това се превърна в семеен бизнес..."


Александър рано е разбрал, че работата във "фабриката на открито" - на лозето, е тежка, затова и с усмивка казва, че се е ориентирал към работа на закрито. Технолог и собственик е на семейната изба "Видинска гъмза". Сега на лозята ходи само когато се измерват показателите на гроздето. Има си любими сортове- гъмза и ризлинг. Смята, че сега на мода са белите вина. Самият той обича червено вино, но предизвикателство за него е правенето на оранжево вино и розе. Според Сашо е нормално у нас да се развива бутиковото винопроизводство:


"Хората започнаха вече да разбират малко повече от вино и че е по-добре да си купиш нещо, което е качествено и хубаво, отколкото да задоволиш сетивата си с нещо безлично... Има прекрасни изби вече, които представят прекрасни вина... ".


Младият винопроизводител е убеден, че Видин може да стане добра винена дестинация. В момента изграждат нова сграда и се надява с времето да могат да приемат турсти както някои от избите в региона. Популяризирането на българското вино е важно, смята Сашо, самият той се стреми да доказва, че виното ни на  световния пазар има една от водещите позиции. На световния пазар има място и за видинското вино:


"Гъмзата и памида трябва да останат марката на Видинския регион, трябва да се гордеем с тях..."

Именно с гъмза, и с оранжево вино ркацители, собствена разработка, още в началото на  професионалната си кариера, Сашо печели първи места на престижното изложение The Balkans International Wine Competition and Festival. 

Както за всички, и за семейството на Сашо е трудно- инфлацията и високите цени правят виното трудно продаваемо, но пък младият производител не се отчайва и казва, че виното трябва да отлежи. 


Днес Александър ще празнува любовта към виното 


"Ще празнуваме любовта към виното. Пожелавам на всички колеги успешна реколта, да си запазим здрави лозята и да направим отново едни прекрасни вина!"  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинското училище по изкуствата изпрати своите абитуриенти

21 дванадесетокласници бяха празнично изпратени от своите преподаватели и любими съученици. От тях 11 завършват училището по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий" с профил "музика", а 10 са с профил "изобразително изкуство, обясни директорът Бисерка Каменова .  "Средният успех на класа е много добър 4.82, като 10 от учениците са се..

публикувано на 15.05.25 в 13:07

Увеличение на винетките от май – оправдано ли е

По-скъпи електронни винетки заплащат шофьорите от началото на май.  Още по време на обсъждането на бюджета стана ясно, че се планира увеличение на пътните такси. Винетките за леки автомобили бяха намалени преди няколко години и сега се връщат на цените отпреди COVID пандемията. Годишната се увеличава от 87 на 97 лева, тримесечната от 48 вече ще е 54..

публикувано на 15.05.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 май 2025 слушаме мултиинструменталиста Валери Степанов

Един от най-ярките съвременни мултиинструменталисти на руската сцена е Валери Степанов. Син на известен барабанист в Далечния изток, от малък започва да усвоява различни инструменти. На шестгодишна възраст стартира с пиано, три години по-късно вече композира, на 15 г. усвоява барабаните, а след това китарата, бас китарата и вокала. Феноменално дете..

публикувано на 15.05.25 в 09:00

Какво диктува модата на абитуриентските балове тази година?

Май месец е тук, а с него и треската по баловете! Абитуриентите от випуск 2025 вече броят дните, а големият въпрос е: "Как ще изглеждам в най-важната вечер?". Тази година модата не просто следва тенденции - тя ги пречупва през личния стил на зрелостниците. А зад перфектната визия стоят хората, които създават магията - гримьори, фризьори,..

публикувано на 14.05.25 в 17:40

Проблемът с нерегламентираните сметища край Видин

Темата с нерегламентираните сметища и замърсяването на терени влезе в Общинския съвет на Видин. След официално питане, входено в Община Видин в началото на април, на поредното заседание на местния парламент на 8 май, общинският съветник от "Справедливост за Видин" Димитър Велков припомни от трибуната, че все още очаква отговор. Повод за питането..

публикувано на 14.05.25 в 16:39

Фестивал във Видин представя кухнята на три епохи

Каква е кулинарната история на Видин? Отговорът ще даде в края на седмицата третото издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости" . Посетителите ще имат възможност не само да научат какво е било менюто през Античността, Средновековието и Османския период, но и да дегустират най-характерните за тези три епохи ястия. Това обясни директорът на..

публикувано на 14.05.25 в 15:23

Автентичните носии на Северозапада оживяват в Лом

Бал-ревю на северняшката народна носия "Бабин скрин" ще се проведе в събота в Лом. С автентични облекла ще се представят цели семейства и дори читалища. Всеки участник ще трябва да направи и кратко представяне на носията, с която е облечен, обясни организаторът от фондация "1300 години България" Ивайло Йосифов . С него разговаря Гергана Панова...

публикувано на 14.05.25 в 12:00