Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Александър Миков: Гъмза и памид - това е марката на Видин

Младият технолог смята, че Видин може да се превърне в добра винена дестинация

Снимка: Личен Архив


Александър Миков е от Видин, завършил е  "Технология на виното, пивото,  безалкохолните и високо алкохолни напитки" в аграрния университет в Пловдив, второ поколение винопроизводител. Семейството му се занимава с отглеждане на лозя в землищата на новоселския регион и производство на вино. Отглеждат различни сортове, сред които и местните гъмза и памид, и произвеждат качествени и високо ценени от виненото общество напитки. Още като ученик разбира, че винарството е негово призвание:


"Преди една година завърших бакалавърска степен, започнах магистърска... Още докато бях в гимназията, докато ме водеха по време на гроздобера, когато е най-многото работа, намерих своето призвание в тази професия... Започнахме преди около 15 години с лозя, впоследствие дойде и избата и постепенно това се превърна в семеен бизнес..."


Александър рано е разбрал, че работата във "фабриката на открито" - на лозето, е тежка, затова и с усмивка казва, че се е ориентирал към работа на закрито. Технолог и собственик е на семейната изба "Видинска гъмза". Сега на лозята ходи само когато се измерват показателите на гроздето. Има си любими сортове- гъмза и ризлинг. Смята, че сега на мода са белите вина. Самият той обича червено вино, но предизвикателство за него е правенето на оранжево вино и розе. Според Сашо е нормално у нас да се развива бутиковото винопроизводство:


"Хората започнаха вече да разбират малко повече от вино и че е по-добре да си купиш нещо, което е качествено и хубаво, отколкото да задоволиш сетивата си с нещо безлично... Има прекрасни изби вече, които представят прекрасни вина... ".


Младият винопроизводител е убеден, че Видин може да стане добра винена дестинация. В момента изграждат нова сграда и се надява с времето да могат да приемат турсти както някои от избите в региона. Популяризирането на българското вино е важно, смята Сашо, самият той се стреми да доказва, че виното ни на  световния пазар има една от водещите позиции. На световния пазар има място и за видинското вино:


"Гъмзата и памида трябва да останат марката на Видинския регион, трябва да се гордеем с тях..."

Именно с гъмза, и с оранжево вино ркацители, собствена разработка, още в началото на  професионалната си кариера, Сашо печели първи места на престижното изложение The Balkans International Wine Competition and Festival. 

Както за всички, и за семейството на Сашо е трудно- инфлацията и високите цени правят виното трудно продаваемо, но пък младият производител не се отчайва и казва, че виното трябва да отлежи. 


Днес Александър ще празнува любовта към виното 


"Ще празнуваме любовта към виното. Пожелавам на всички колеги успешна реколта, да си запазим здрави лозята и да направим отново едни прекрасни вина!"  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна.

Скулптор изработва "Дефиле" в симпозиума "Мездра 2025"

Дарин Ганчев е творец от Мездра, който се включва със своя проект "Дефиле" в Деветия симпозиум по скулптура „Мездра 2025“. Темата на форума тази година е „Искърски пространства“. Дарин Ганчев  е завършил Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино и Националната художествена академия. Днес е преподавател в училището, на което е..

публикувано на 17.06.25 в 14:15
Магдалена Младенова

Зрелостничка от математическата гимназия във Видин е с отличен по български език

Магдалена Младенова, зрелостничка на ППМГ "Екзарх Антим Първи" във Видин, учила специалност "Софтуерни и хардуерни науки", получи оценка 6.00 на държавния зрелостен изпит по български език и  литература. За нея познаването на българския език и литература е важно, защото е средство за духовно израстване и представя и днес актуални теми и проблеми...

публикувано на 17.06.25 в 13:25

И това лято - безплатна почивка за деца, които не са ходили на море

За осма поредна година фондация "Ако си дал" осигурява безплатна почивка на българското Черноморие за деца, които не са ходили на море. Организатор на инициативата е Стефан Чолаков. Помагат му доброволци и най-вече съпругата му. Всяка година  предоставя почивка на около 30 семейства. Условието е децата да не са били на море, казва Стефан Чолаков:..

публикувано на 17.06.25 в 12:05

Здравната служба в Зверино: От народната медицина до модерния здравен дом

До тридесетте години на миналия век здравното обслужване на хората от врачанското село Зверино е твърде епизодично. В повечето случаи Общината, по нареждане на инстанциите във Враца, организира различни здравни мероприятия – хигиената в училището, ваксиниране на децата, чистотата на домовете и дворовете, обезпаразитяване и други. Лекари идват..

публикувано на 17.06.25 в 10:02

Третата сливица и денталното здраве на детето

Третата сливица често създава проблеми в детска възраст. Възможни ли са такива по отношение на денталното здраве? Отговора даде в "Час при зъболекаря" д-р Олга Папушева , лекар по дентална медицина от Видин.  "Третата сливица е в графата на педиатрите и специалистите "Уши, нос, гърло", но може да бъде установена, или поне предположение за трета..

публикувано на 17.06.25 в 09:26

Комуникацията - основа на здравата връзка между родител и дете

Децата не винаги имат нужда от съвет, доста често имат нужда да бъдат чути. В основата на всяка здрава връзка - особено между родител и дете, стои доверието. А доверието се изгражда с постоянство, слушане и проява на разбиране и търпение.  Днес ще говорим точно за това -  как да бъдем до децата така, че те да ни споделят всичко, без да изпитват..

публикувано на 16.06.25 в 16:00

"Анджи помага у дома" - детска книжка с големи уроци

Най-новата детска книга на Дебора Йорданова от Монтана "Анджи помага у дома" е продължение на вълшебната история, започнала с "Анджи в света на доброто". С нея авторката създава цяла поредица, посветена на ценностите, които ни правят по-добри хора - още от най-ранна възраст. Детската поредица с главна героиня Анджи е вдъхновена от едно от..

публикувано на 16.06.25 в 15:30