Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските плодове- вкусни и търсени, но не у нас...

Снимка: Радио Видин


Преди седмица български производители на плодове и зеленчуци  участваха със свой щанд във FRUIT LOGISTICA 2023- водещо световно изложение в Берлин. От над 5 години българските производители участват и представят качествена продукция, запознават се и с нови концепции за печелившо и устойчиво производство. Тази година посещението е осъществено с подкрепата на Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие“. 


Българските продукти по нищо не отстъпват на тези на европейските производители, каза в "Земята, която ни храни" Марияна Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България:


"Участвали сме съвместно с колеги от Гърция, Румания и Кипър... Това е най-голямото специализирано изложение... Като посетители, търговци, дистрибутори, бяха от над 140 държави в света... Това наистина е най-голямото изложение в сектора...Форумът е полезен за нашите производители, защото освен с нови потенциални клиенти търговци, те правят срещи и и с хора, с които имат делови контакти, подписани договори, уточняват условия за новата реколта, за новия сезон...

...В нелеките времена, в които се налага да работим, успяваме да запазим позициите на българските плодове и зеленчуци като най-вкусните и ароматни... Качеството наистина е добро, но истината е, че положението, в което се намираме, не е леко и трудно успяваме да запазим тези позиции..." 


Според Марияна Милтенова предизвикателствата пред които е изправен бранша, са много: 


"Като се започне от производството и се стигне по веригата до крайната реализация на продукцията... Още с влизането ни в ЕС секторът ни бе поставен в неравностойно положение спрямо останалите сектори, превърна се в чувствителен сектор, защото системата за единно плащане на хектар даде условия еднакво плащане на хектар, дали 20 или 30 лева, независимо от културите, които се произвеждат - дали е зърно, дали е пипер, дали е домати, дали е череши или малини и това рефлектира върху интересите на производителите и тяхната конкурентноспособност и оцеляване. В 17 от старите държави членки подпомагането е базисно плащане на стопанство- в зависимост от културите, които се отглеждат и произвеждат, е съответно и подпомагането. Докато при нас, при плащането на хектар, особено за първия програмен период, доведе сектора до много голям спад в площите, голяма част от производителите се отказаха да произвеждат, тази тенденция продължава и в настоящия момент. По-лесно и по-печелившо е да произвеждаш зърнени култури, отколкото плодове и зеленчуци, където натоварването е изключително много... И ръчният труд, и пазарът е много по-сложен, продукцията е малотрайна- трябва да се реализира бързо, необходимо е напояване, има изключително много нерегламентиран внос... Изключително голям проблем е високият процент ДДС... Всички останали европейски държави, с които се борим за общ европейски пазар, са са много нисък процент на ДДС..., което ни поставя в неравностойно положение спрямо останалите колеги... Освен това в сектора има изключително много хора, които не плащат данъци, работят на тъмно и са с 20 % преднина пред тези, които съвестно се издължават към хазната..."


С по-добро разпределение на субсидиите секторът ще е по-конкурентноспособен, категорична е Марияна Милтенова. По думите й недалновидността при изработването на Стратегическия план и неработещи мерки отново поставят сектора в неравностойно и незавидно положение. Именно небалансираното разпределение на подкрепата за различните сектори, финансирането на непроизводствени сектори и редицата неуредици са проблеми, които карат голяма част от производители на плодове да изкореняват градините си. Необходимо е да се разреши и проблемът с напояването, нерегламентирания внос и сивия пазар на българска продукция. А ако има адекватната политика и малко повече помощ от държавата, секторът ще може да изплува, а  родните плодове и зеленчуци ще заемат своето достойно място не само на трапезата на българина, убедена е Марияна Милтенова. Защото, нама съмнение, те по нищо не отстъпват на вносните.


Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38