Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи

Снимка: Полина Тодорова

Днес се навършват се 80 години от спасяването на 20 000 български евреи от депортиране в нацистките концлагери. С решение на Министерския съвет 10 март се отбелязва като Ден на спасяването на българските евреи и на почит към паметта на жертвите от Холокоста и на престъпленията срещу човечеството.

По повод годишнината от Държавен архив Видин припомниха историята на паметника - обелиск, изграден в центъра на града, пред Стамбол капия, в знак на признателност към видинското гражданство и целия български народ. Върху лицевата му страна, във формата на скрижали е поставен надпис:
„Ние никога не ще забравим. От ІІ в. на н. е. във Видин е живяла прокудената от родината си еврейска общност, която през 1949 г. се завръща в новосъздалата се държава Израел. Отношението на видинското гражданство към евреите е било подчертано гостоприемно, толерантно и човечно. Освобождението на България направи евреите пълноправни граждани. През 1943 г. 49 000 български евреи бяха застрашени от физическо унищожение, на което българският народ се противопостави по най-категоричен начин. Този протест доведе до тяхното спасение. С вечна признателност и обич към съгражданите ни от Видин и към целия български народ за човешкия им подвиг. Видинското еврейство, живеещо в Израел“
Паметникът е открит на 23 юни 1998 година от инж. Иван Симеонов, кмет на Видин и Давид Коен, посланик на Израел в България. Присъстват още – Сами Басан, инициатор за изграждането на паметника, Йосиф Леви, председател на Израилтянския духовен съвет в България, инж. Жак Моше – председател на „Шалом“ – Видин.
Идеята за издигане на паметника на признателността се заражда през 1995 г. на вечеря, проведена в Бейт-Ционей, на която се събират над 300 видинчани евреи, живеещи в Израел. На тази среща те решават да изпратят поздравителна телеграма до кмета на Видин и заявяват желанието си за издигане на паметна плоча в израз на благодарност към гражданството за подкрепата и подслона, които са получили. Организираният от Сами Басан комитет за три години събира необходимите средства, изготвя проект и реализира замисъла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31