Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е остеопатия

Силвия Велинова, остеотерапевт
Снимка: Петя Генова

Остеопатията е холистична наука, която се занимава с откриването и решаването на проблема. Докато конвенционалната медицина разглежда проблема като локален, то холистичният подход е глобален и обширен. Това обясни остеотерапевтът Силвия Велинова и поясни при кои заболявания се прилага този лечебен метод:


"Терминът произхожда от „остеон“ – кост и „патос“ – страдание, чувство или способността да се разбират тъканите и проблемите на структурно ниво. Но мускулите и тъканите са тези, които дават посока на костите. Тоест, ако има дисфункция на мускул, който е претоварен и друг, който не си върши достатъчно добре функциите, може да предизвика изместване на функциите – на кости на гръбначен стълб, на прешлени и това да доведе до доста неприятни последици. Подходяща е за кости, стави, но не само – ако има изместване на прешлен например, това може да провокира заболяване на орган в коремната кухина, например. Защото нашите вътрешни органи имат директна връзка с прешлените.  

Остеопатията помага и при главоболие, обясни терапевтът: 


"Да, има много хубави техники при главоболие. Защото напрежението, което се трупа там, е наистина огромно. Анатомично погледнато, върху горната част на черепа има една много плътна сухожилна връзка, която е фасция (за това ще говорим след малко) и в челната част, и в тилната част е захваната с мускули. И когато тези мускули са спазмирани, е много вероятно да има главоболие. При отпускане на слепоочната фасция и на черепната апоневроза, човек се чувства доста по-добре.

Ръцете са единственият инструмент, с който терапевтите остеопати боравят. Но това не е масаж. Това е сериозна наука, която у нас не е толкова добре позната. Основателят ѝ е американският лекар Андрю Тейлър Стил, който поставя нейното начало преди малко повече от 100 години."


Освен с лечебна цел, остеопатията може да бъде прилагана и за разкрасяване:


"Остеоестетиката е дял от остеопатията, който цели естетични резултати. Но, за да стигнем до естетиката, първо трябва да подобрим функцията. Т. е. нещата при остеоестетиката се разглеждат също на много дълбоко тъканно ниво като се започне от структурата на черепа, от тила, от деколте, шия, черепна апоневроза и се стигне до фината работа с лицето. Естествено, това е процес, който изисква време и също така е важно за резултатите начинът на живот, емоционалното състояние, начинът на хранене. Това са все фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Но резултатите, които аз наблюдавам при дамите, с които работя, са изключително приятни и много ме радват. Обратната връзка е чудесна."


Силвия Велинова даде и своята рецепта за здрав дух в здраво тяло:


"Обикновено, идвайки при мен, някои пациенти разчитат единствено и само на моята работа, което е чудесно, но не е достатъчно. За да бъде човек здрав, първо той трябва да има лична отговорност към себе си. Т. е. това е начин на живот – как се храни, спортува ли, какво мисли, как действа, какъв е в обществото. Това са все фактори, които са важни. Така че спортувайте, забавлявайте се, смейте се, радвайте се на живота, мислете положително, бъдете добри хора и това със сигурност ще ви кара да се чувствате добре."


Чуйте повече в звуковия файл. 

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00

Губим милиард годишно заради опашките на Дунав мост 2

Българската икономика губи над 1 млрд. лева годишно заради опашките от камиони по границите, защото не сме в сухопътния Шенген. Изводите са на Съюза на международните превозвачи. Изследването на сдружението е базирано предимно на данните от граничен пункт Видин-Калафат, където минава по-голямата част от товарния трафик.  "На Видин-Калафат трафикът..

публикувано на 17.04.24 в 16:55

Видинският драматичен театър започна репетиции на криминална комедия

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" поставят в Драматичния театър във Видин. Режисьор на спектакъла е актьорът, популярен със своите превъплъщения на театралната сцена и в киното, а отскоро изявяващ се и на режисьорското поприще - Евгени Будинов. Участва целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът Кирил Кирилов ...

публикувано на 17.04.24 в 14:58

Ники Станоев с главна роля в "Опасни шматки"

Ники Станоев с главна роля в нов филм, който дава сериозна заявка да се превърне в една от най-забавните български комедии, снимани напоследък. В "Опасни шматки" роденият във Видин актьор си партнира със своя състудент и съквартирант по това време Стоян Цветков. Главните герои във филма също са двама приятели. Те преминават през множество смешни..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

"Иновации в действие" в час по химия

Нови методи на преподаване в час по химия представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин . Училището е включено в програмата на Министерството на образованието и науката „Иновации в действие“. В гимназията посрещнаха учители и ученици от три училища, с които си партнират - от град Ардино, от село Драгоево,..

публикувано на 17.04.24 в 13:47

Фестивал на патриотичното творчество организират в село Паволче

Народно читалище "Фар 1930" във врачанското село Паволче обяви прием на творби за шестото издание на фестивала на патриотичното творчество "С Ботевски пламък в сърцето" . Проявата се провежда от 2019 година, а тазгодишното издание включва нова категория - стихотворение, обясни секретарят на читалището  Мария Божковска: "Тази година темата е..

публикувано на 17.04.24 в 13:00

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28