Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Кръстев: Изключително погрешно, направо геноцид върху българския бизнес

Министерството на финансите предлага 940 лева минимална заплата от следващата година

Видинчани приветстват предложението

Снимка: Радио Видин

940 лева да  минималната работна заплата (МРЗ) от 2024 година.

Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се базира проектобюджетът за тази година.

Новината съобщи министърът на финансите Росица Велкова.

Увеличението на минималната заплата е стъпка в правилната посока, смятат видинчани. Според тях размерът и трябва да бъде над 1000 лева

"Ниски са заплатите, сравнете Видин със София, разликата е огромна... Поне 900 трябва да бъде, да видим колко точно... Виждате, че всеки негодува, да живееш нормално във Видин ти трябват поне 1200 лева... Не напразно се говори, че сме най-замрелия окръг, затова е нормално да се вдигне, даже над 1000... Повече от 1000 да бъде, защото стандартът се променя постоянно".

Минималната работна заплата трябва да бъде функция на производителността на труда, каза икономистът Михаил Кръстев.

"Няма как да очакваме, че навлизайки във все по-сериозна икономическа и финансова криза ще повишаваме производителността на труда с толкова големи темпове, че да има повишаване на минималното възнаграждение. Освен това, самата минимална работна заплата е обвързана с поне 40 други социални плащания. От финансовото министерство заявяват, че бюджетът страда, че фискалната политика е прекалено разхлабена и че трябва да се облага бизнеса солидарно със свръхданък, макар и еднократно. Това са две взаимноизключващи се тези и по-скоро предложението да се вдигне МРЗ в момент на икономическа и финансова криза и облагането на печалбата на бизнеса, т.е това че бизнесът, въпреки всички кризи, продължава да функционира - това аз мога да го определя само като изключително погрешно. Може да се стигне дори до по-твърди определения - геноцид върху българския бизнес".

От КТ "Подкрепа" днес заявиха, че заплата между 950 и 1000 лева е напълно реалистична. Според Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, синдикатите са излъгали депутатите, че има европейска директива, която повелява, че минималната работна заплата трябва да е половината от средната. АИКБ е оспорила това в Европейската комисия и в Международната организация по труда.

Предложението на МФ не отговоря на реалността, посочи още Кръстев.

"Представете си, че в голяма част от България функционират предприятия и предприемачество, което се опитва да оцелее. То създава стойност, то създава работни места, то генерира и някаква печалба, което е и смисълът на предприемачеството. В момента, в който държавата административно реши да се намеси и да определи минималната стойност на труда, която не отговаря на производителността на труда, не отговоря на икономическата реалност, то е напълно логично този бизнес да спре да съществува или да започне да търси възможност за прелокация дори в чужбина. Това е нещото, което постига вдигането на минималната работната заплата. Като цяло примерите за повишаване на МРЗ в световен мащаб никога не допринасят за благоденствието на тези, които уж тази мярка би трябвало да защитава".

Михаил Кръстев

За области като Видинската подобно увеличение ще е пагубно.

"Когато гледаме стойността на МРЗ, трябва да знаем, че това е една брутна стойност, която обаче не е разходът за работодателя. Разходът за работодателя е доста по-висока стойност, което означава, че ние можем да решим административно да определим праг от минимално заплащане, което да е в рамките и на 1000 лева, но разходът за работодателя ще бъде много по-висок в този случай и това просто ще означава загуба на работни места. Никой няма да функционира на загуба, никой няма да функционира на себестойност при положение, че повечето бизнеси се финансират с бизнес кредитиране, а и там лихвите растат. Повечето бизнеси така или иначе при тях размерът на печалбата не е особено висок. Когато държавата реши да поставя такива условия, по-скоро ще се стигне до страдане на бизнеса. Дори 10 % от работните места в такива области като Видинско да бъдат загубени, това пак е огромна щета както за българската икономика, така и за социалния статус на тези области. Загубата на работни места в такива места е изключително болезнена".

Увеличаването на МРЗ води до още по-висока инфлация, припомни експертът.

"Навлизаме в един наистина много мрачен сценарий на една инфлационна спирала, в която с нарастването на инфлацията държавата се опитва да компенсира изкуствено и административно, повишавайки доходи, а това от своя страна продължава да помпа инфлацията и така края не му се вижда никъде. Важно е да се седне, да се мисли, ако не дългосрочно, то поне средносрочно, да се определи къде е здравият разум, а именно, че когато фискът не издържа и трябва да се облага бизнесът със свръхданък, макар и еднократно, очевидно не можем да говорим за солидарност от страна на самите политици при повишаването на МРЗ. Ако финансовото състояние е толкова лошо, тази ставка трябва да бъде замразена, поне докато не се види светлината в тунела. Ако това не се случи, значи говорим по-скоро популистки и икономически неиздържани мерки".

Бюджетът ще бъде предложен за гласуване на следващия парламент. Предвижда се също през 2025 г. минималната заплата да стигне 1038 лева, а година по-късно - 1128 лева.

В един от последните си дни на работа депутатите от 48-ото Народно събрание приеха на второ четене минималната работна заплата да стане 850 лева от 1 януари 2024 година. Тогава бе приет и механизмът, по който ще се определя и размерът на минималната заплата. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия на настоящата година. Така на практика през септември ще се изчислява какъв ще е размерът на минималната работна заплата за следващата година, а тя ще влиза в сила от 1 януари.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00