Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преминаваме към лятното часово време

Снимка: Архив, БНР

Тази нощ преминаваме към лятното часово време. Стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с час напред точно в 3:00 часа. 

Кардиологът д-р Жоро Николов коментира, че е против смяната на часовото време, тъй като тя предизвиква в човешкия организъм адаптационен дистрес синдром:

„На човек му трябват две седмици, за да се адаптира към новото часово време. Трябва да го изживеем, така че гледайте да спите повече, защото тази нощ ще спим един час по-малко, хранете се повече, малко редуцирайте напрегнатите проблеми и особено пътуванията. И дано чиновниците в Брюксел да решат да спрат смяната на часа. Много държави като Турция, Китай, Аржентина не сменят часовото време."

Часът се сменя два пъти годишно в над 70 страни в света. Лятното часово време в ЕС започва в последната неделя на март и завършва в последната неделя на октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Моравица се стяга за празник

На 2 ноември жителите на   мездренското село Моравица ще се съберат, за да почетат богатата история на България и наследството на великите будители , борили се да съхранят традициите, културата и идентичността ни. От сутринта до вечерта организаторите от кметството и местното читалище предлагат ден, изпълнен с дейности за всеки -..

публикувано на 28.10.24 в 14:00

Ремонт ще спре водата във видински села

Водоподаването ще бъде спряно в пет села в община Видин на 29 октомври, съобщиха от ВиК дружеството.  Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово и Кутово ще бъдат без вода от 07:00 до 19:00 часа през утрешния ден.  Причината за преустановяване на водоснабдяването е извършването на  строително-монтажни работи, изграждане на връзки между..

публикувано на 28.10.24 в 13:00

Ясни са номинираните за националната литературна награда "Йордан Радичков"

Ясен е списъкът с номинираните автори за Националната литературна награда за съвременен разказ и книга „Йордан Радичков“ , която ще се присъди в Берковица за пети път. Жури  с п редседател проф. Боян Биолчев и членове -  Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов и Силва Хачерян отличи следните автори и книги (п о азбучен ред) :..

публикувано на 28.10.24 в 12:00

Бави се отчитането на окончателните резултати във Врачанско

Отчитането на окончателните резултати от изборите във Врачанско се бави заради проблеми при преброяването на бюлетините в няколко секции. Две комисии все още се очаква да се съберат, каза говорителят на Районната избирателна комисия Силия Иванова : "Наложи се няколко секционни избирателни комисии да преброят отново, с цялата комисия,..

публикувано на 28.10.24 в 11:06

Работници почистват тротоарите в Берковица

Тротоарите в Берковица придобиват достъпен и приветлив вид след почистване от работниците озеленители, наети от Община Берковица по програма за заетост. Тази инициатива има за цел да осигури по-чиста и подредена градска среда за жителите и гостите на града. Озеленителите активно работят по поддръжката на тротоарите в различни части на..

публикувано на 28.10.24 в 10:30

Пиян шофьор без книжка катастрофира в село Струпец

Лек автомобил е катастрофирал в Струпец . Инцидентът е станал вчера, 27 октомври, около 15:30 часа в центъра на врачанското село.  Колата е била управлявана от 36-годишен мъж от Враца, неправоспособен водач, който  катастрофирал в основата на къща. Пробата му за алкохол е била положителна - 2,45 промила.  Образувано е бързо полицейско..

публикувано на 28.10.24 в 10:07

ДПС-Ново начало изпреварва "Възраждане" в област Враца

ДПС-Ново начало изпревари  "Възраждане" във Враца и засега е втора политическа сила – това показват резултатите от 75.61% от протоколите на секционните избирателни комисии. Коалицията ГЕРБ-СДС печели убедително парламентарните избори в VI МИР. За първата политическа сила гласа си са дали 15 591 човека /37.43%/. Втори към момента са от..

публикувано на 28.10.24 в 09:45