Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Великденската трапеза - колко ще ни струва

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН



Наближава Великден и няма как да не си зададем въпроса колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за трапезата на този ден храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата.


От Съюза на птицевъдите в България не се ангажираха с точна прогноза дали ще има поскъпване на яйцата преди Великден. Един брой към момента струва 40 стотинки. Пазарът е напълно задоволен, обясни изпълнителният директор на съюза Петя Петкова:


"Независимо от трудностите и предизвикателствата, българските птицевъди ежедневно работят, за да гарантират, че на пазара за Великден ще има достатъчно количество качествени български яйца и птичи продукти. Пазарът ще бъде задоволен с необходимите количества яйца, защото през 2022 година птицевъдният сектор остана стабилен, тази тенденция продължава и в началото на тази година."


Цената на козунаците във видинските магазини варира в зависимост от вида на печивата. Обикновените могат да се намерят във веригите на цена от 3 до 5 лева. Служители в магазини посочват, че преди около седмица цената на козунаците значително се е вдигнала, което, по думите им, предполага, че с наближаването на Великден не би трябвало да се покачва допълнително.


За разлика от яйцата и козунаците, при зелената салата и зеленчуците особени промени на цените няма, казват местни производители. Елена Маринова е търговец от 20 години и продава продукцията си на общинския пазар в града. Казва, че тя и колегите ѝ не смеят да повишават цените, защото по този начин ще изгонят клиентите си.


"При нас, производителите, увеличение няма. Същото си е, както и през миналата година. Инфлацията не се отразява, защото ако увеличим, няма съвсем кой да купува. То и така е слаб пазарът, защото в града няма много хора, няма много работещи и повечето са пенсионери. Едва ли някой ще може да си позволи да си купи скъпа салата например" - коментира Елена Маринова.


С наближаването на Великденските празници традиционно се засилва и търсенето на агнешко месо. По информация на Националната овцевъдна асоциация цената за килограм българско месо в търговската мрежа ще бъде между 25 и 29 лева, в зависимост от разфасовката. По-евтино се очаква да се търгува вносното агнешко, но там рискът е да си купим замразено месо, без гаранция за годината на производство. За да си гарантират прясно, качествено и вкусно месо, много хора предпочитат да купят директно от производител. 

Ромел Гаврилов и Диана Димитрова от години отглеждат животни във видинското село Гомотарци. Стадото им е от 260 овце-майки. Те казват, че няма да вдигат драстично цените за празника.


"С едно левче. Горе-долу така излиза в сравнение с миналата година. Тогава беше между 8 и 9 лева за килограм живо тегло. Сега е 10 лева. Не може да вдигнем много, защото ще остане непродаваемо" - посочва Ромел.


Диана знае цената на всяка минута от ежедневния труд, който полага във фермата, но прави всичко с любов, без да мисли за печалба.


"Не мога да кажа, че имаме кой знае каква печалба. Имаме четирима работници, даже петима и те казват така, щом ние сме добре и те са добре. Това ме радва. Печалба, какво ще рече печалба? Да ми извират пари от джобовете ли?"


В анкета на Радио ВИДИН повечето от запитаните казват, че по-скоро не биха се лишили от нещо за трапезата, колкото и скъпо да струва:


"Не, няма. Ще си купя... Ограничаваме се от всичко. И за Великден няма да си купя всичко. С една пенсия от 400 лева какво да взема? Поне яйца си имам от село, това ме спасява... Сигурно ще се наложи да се лишим, предвид високите цени на яйцата и месото, като се има предвид, че за едно четиричленно семейство няма как да купиш половин килограм месо за празника и не можеш да боядисаш 10 яйца. От кое да се лишиш? Краставиците и доматите са над 5 лева. Просто се усеща инфлацията... Ще излезе доста по-скъпичко този Великден, може би двойно по-скъп от предишния. Предвид, че е веднъж в годината и си е традиционен празник за българите, ще се лишиш от нещо друго за сметка на трапезата за Великден... Не бих се лишила от абсолютно нищо. Всичко вкъщи ни е домашно производство, салатите си ги взимаме от градината, а агнешко така или иначе не консумирам, но ще си намерим все от някъде. Всичко се надявам да си мине тази година по конец..."


Великденската трапеза за едно четиричленно семейство възлиза на около 120 лева. В сметката влизат козунакът, яйцата, агнешкото и зелената салата. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безумният богаташ

Девета Неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да обикваме небесното и..

публикувано на 23.11.25 в 08:00

Дреновец излиза на протест срещу преминаването на тирове

Жители на Дреновец, община Ружинци, излизат на протест днес заради тежкотоварния трафик, преминаващ през селото. Недоволството е провокирано от инцидент на пътя, при който преди дни загина 45-годишен местен жител. Транзитният трафик е пренасочен през селото от международния път Е79, който е в ремонт и това създава проблеми, свързани с пътната..

публикувано на 22.11.25 в 08:00

Ученици дариха топлина и внимание на възрастни за Деня на християнското семейство

В  Деня на християнското семейство  ученици от Ученическия съвет към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, с координатор Лозинка Николова, се срещнаха с възрастните хора от Дома в Кутово, които временно са преместени във Видин. Децата  донесоха топлина, внимание и празнично настроение на неговите обитатели. "Днес сме тук в един много..

публикувано на 21.11.25 в 17:50
Красимир Беров на представянето на възстановеното издание в Бяла Слатина

Издател от Бяла Слатина направи възстановка на "Нова земя" - продължението на "Под игото"

Излезе от печат възстановка на първото издание на романа "Нова земя", замислен от Иван Вазов като продължение на "Под игото". За първи път романът е отпечатан през 1896 година. След това няколко пъти е преиздаван, но така и не успява да спечели дори и частица от славата, която първият български роман има. Нещо повече -  в наши дни малцина са..

публикувано на 21.11.25 в 16:59

Млад дерматолог специализира във видинската болница

 Д-р Деяна Жекова е един от младите лекари, предпочели да специализират във видинската болница "Св. Петка". Дерматология е специалността, която си е избрала д-р Жекова.  "За съжаление в София възможността да се специализира дерматология е малка и е трудно човек да се дореди до тази специалност, защото е доста желана. Разбрах, че има възможност в..

публикувано на 21.11.25 в 16:57

Арбористът Пламен: Когато любовта към дърветата става професия

За днешния ни гост можем със сигурност да кажем, че има професия, която рядко се среща у нас. Чували ли сте за арборист? Това е човекът, който се грижи за дърветата - обучен специалист, посветен на поддръжката и опазването им като отделни живи организми в градска среда. Самата дума " арборист " произхожда от латинската "arbor", което означава..

публикувано на 21.11.25 в 16:35

Дари и нейната голяма любов към книгите

В Деня на четенето си припомняме не просто колко е хубаво човек да чете, а колко истински променящо е това малко действие - да отвориш книга и да позволиш на един нов свят да те приеме. Понякога е тихо бягство, друг път е приключение, трети път - разговор със самия теб. И днес имаме гост, който го знае по-добре от много възрастни. Дарина..

публикувано на 21.11.25 в 16:30