Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Великденската трапеза - колко ще ни струва

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН



Наближава Великден и няма как да не си зададем въпроса колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за трапезата на този ден храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата.


От Съюза на птицевъдите в България не се ангажираха с точна прогноза дали ще има поскъпване на яйцата преди Великден. Един брой към момента струва 40 стотинки. Пазарът е напълно задоволен, обясни изпълнителният директор на съюза Петя Петкова:


"Независимо от трудностите и предизвикателствата, българските птицевъди ежедневно работят, за да гарантират, че на пазара за Великден ще има достатъчно количество качествени български яйца и птичи продукти. Пазарът ще бъде задоволен с необходимите количества яйца, защото през 2022 година птицевъдният сектор остана стабилен, тази тенденция продължава и в началото на тази година."


Цената на козунаците във видинските магазини варира в зависимост от вида на печивата. Обикновените могат да се намерят във веригите на цена от 3 до 5 лева. Служители в магазини посочват, че преди около седмица цената на козунаците значително се е вдигнала, което, по думите им, предполага, че с наближаването на Великден не би трябвало да се покачва допълнително.


За разлика от яйцата и козунаците, при зелената салата и зеленчуците особени промени на цените няма, казват местни производители. Елена Маринова е търговец от 20 години и продава продукцията си на общинския пазар в града. Казва, че тя и колегите ѝ не смеят да повишават цените, защото по този начин ще изгонят клиентите си.


"При нас, производителите, увеличение няма. Същото си е, както и през миналата година. Инфлацията не се отразява, защото ако увеличим, няма съвсем кой да купува. То и така е слаб пазарът, защото в града няма много хора, няма много работещи и повечето са пенсионери. Едва ли някой ще може да си позволи да си купи скъпа салата например" - коментира Елена Маринова.


С наближаването на Великденските празници традиционно се засилва и търсенето на агнешко месо. По информация на Националната овцевъдна асоциация цената за килограм българско месо в търговската мрежа ще бъде между 25 и 29 лева, в зависимост от разфасовката. По-евтино се очаква да се търгува вносното агнешко, но там рискът е да си купим замразено месо, без гаранция за годината на производство. За да си гарантират прясно, качествено и вкусно месо, много хора предпочитат да купят директно от производител. 

Ромел Гаврилов и Диана Димитрова от години отглеждат животни във видинското село Гомотарци. Стадото им е от 260 овце-майки. Те казват, че няма да вдигат драстично цените за празника.


"С едно левче. Горе-долу така излиза в сравнение с миналата година. Тогава беше между 8 и 9 лева за килограм живо тегло. Сега е 10 лева. Не може да вдигнем много, защото ще остане непродаваемо" - посочва Ромел.


Диана знае цената на всяка минута от ежедневния труд, който полага във фермата, но прави всичко с любов, без да мисли за печалба.


"Не мога да кажа, че имаме кой знае каква печалба. Имаме четирима работници, даже петима и те казват така, щом ние сме добре и те са добре. Това ме радва. Печалба, какво ще рече печалба? Да ми извират пари от джобовете ли?"


В анкета на Радио ВИДИН повечето от запитаните казват, че по-скоро не биха се лишили от нещо за трапезата, колкото и скъпо да струва:


"Не, няма. Ще си купя... Ограничаваме се от всичко. И за Великден няма да си купя всичко. С една пенсия от 400 лева какво да взема? Поне яйца си имам от село, това ме спасява... Сигурно ще се наложи да се лишим, предвид високите цени на яйцата и месото, като се има предвид, че за едно четиричленно семейство няма как да купиш половин килограм месо за празника и не можеш да боядисаш 10 яйца. От кое да се лишиш? Краставиците и доматите са над 5 лева. Просто се усеща инфлацията... Ще излезе доста по-скъпичко този Великден, може би двойно по-скъп от предишния. Предвид, че е веднъж в годината и си е традиционен празник за българите, ще се лишиш от нещо друго за сметка на трапезата за Великден... Не бих се лишила от абсолютно нищо. Всичко вкъщи ни е домашно производство, салатите си ги взимаме от градината, а агнешко така или иначе не консумирам, но ще си намерим все от някъде. Всичко се надявам да си мине тази година по конец..."


Великденската трапеза за едно четиричленно семейство възлиза на около 120 лева. В сметката влизат козунакът, яйцата, агнешкото и зелената салата. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Д-р Ивайло Ценков: Редовната профилактика спасява животи

Нездравословният начин на живот е основната причина все повече млади хора да страдат от коронарна болест на сърцето . Намалява възрастта и на пациентите с коронарен байпас. Тревожните данни оповести кардиологът от Университетската болница "Света Екатерина“ в София д-р Ивайло Ценков .  "Все повече млади хора, като казвам млади, това са хора..

публикувано на 05.08.25 в 10:10

Във Видин организират среща, посветена на Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва от 1 до 7 август. Тази година темата на инициативата е "Кърменето като приоритет: Да изградим устойчива и подкрепяща среда“. По този повод ще бъдат организирани събития в различни градове на страната. Ще бъдат показани някои от слабостите, както и добрите практики по отношение на кърменето. Това обясни..

публикувано на 04.08.25 в 17:15

Проект подкрепя училищната хранителна среда в България

Здравословното хранене в училищна среда набира все по-голям обществен интерес през последните години. В тази връзка от Сдружението за достъпна и качествена храна обявиха подкрепа за проекта "Децата избират", създаден от братята Стефан и Георги Димитрови от Стара Загора. Проектът е свързан с подобряване на училищната хранителна среда в България и..

публикувано на 04.08.25 в 17:00

Петте езика на любовта: Как да разберем себе си и другия

Веднъж месечно в рубриката "Психолог на помощ" обръщаме фокуса си към психичното здраве. Днес ще поговорим за една тема, която засяга всеки от нас - начините, по които даваме и приемаме любов. Американският семеен консултант Гари Чапмън създава концепцията за петте езика на любовта - пет различни начина, по които хората изразяват чувствата си..

публикувано на 04.08.25 в 16:30

Горският пожар не прощава: Какво трябва да знае всеки доброволец

С настъпването на летните месеци и високите температури България отново е изправена пред сериозно изпитание - горските пожари. Сухата растителност, силният вятър, човешката небрежност, а напоследък и умишлени действия, създават предпоставки за бързо разпространяващи се огнени стихии. През последните дни са регистрирани близо 200 пожара в..

публикувано на 04.08.25 в 15:20

Нов образователен проект стартира в Берковица

"Учим и се забавляваме ЗАЕДНО!" е новият образователен проект, който започва в Берковица. Той ще утвърждава интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт. Средствата са безвъзмездни и са на стойност 460 838,00 лева. С различни дейности ще се включат II ОУ "Христо Смирненски"- Берковица, IV ОУ "Георги С. Раковски"-Берковица, ДГ „Пролетна..

публикувано на 04.08.25 в 09:00

Милостта е велика добродетел

венец, ако не се е състезавал законно. " Кой печели медалите? Кой грабва венеца? Отговорът на този въпрос пак е свързан с вярата в Бога!  Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.

публикувано на 03.08.25 в 08:00