Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранното детско развитие разискват във Враца

Поредица от срещи, посветени на ранното детско развитие, започват във Враца. Желанието на организаторите – Регионална библиотека "Христо Ботев" и програма "КиндиРу", е да обяснят на родителите защо първите години от живота на детето са изключително важни и как можем да му помогнем да отключи потенциала си. Първата среща е посветена на интелектуалното, емоционалното, социалното и физическото развитие на бебетата и децата. Специален гост ще бъде представителят на "КиндиРу" във Враца Галя Минева, а онлайн ще се включи основателят на програмата в България Мая Василева.

Враца е първият град в Северозапада, в който се прилага програмата. Началото ѝ е поставено през септември миналата година и вече има своите успехи, обясни Галя Минева:

"КиндиРу" е система от занимания и игри, които имат за цел да стимулират емоционалното, социалното и физическото развитие на бебетата и децата. Съобразена е с възрастовите възможности и потребности на децата… Програмата започва работа с децата от 6 месеца. Заниманията ни са съобразени с възрастовите възможности на децата и целят те да постигат неврологичните показатели, които са именно за тази възраст – от 6 месеца до 7 години, като фокусът ни е от 6 месеца до 3 години, защото тогава се случват най-важните основни процеси в мозъка и тялото на детето."


Най-често родителите се обръщат към програмата при проблеми с прохождането и затруднения при проговарянето. 


"Най-често тогава ги питаме гледат ли телевизия. Защото е доказано, че екраните забавят не само речевото развитие и възприятията на децата, сензорната обработка, така че винаги съветваме да има нула екранно време от 0 до 2 години.“


При проблеми с развитието на детето, от програмата съветват родителите да се обърнат към квалифициран специалист.


"Невролог най-често може да каже дали има нещо притеснително в неврологичното развитие на детето. Ако става дума за по-голямо дете, се съветваме с психолози, логопеди, насочваме ги в тази посока. Да се обградим с хора специалисти. Сега живеем в такова време, което дава такива възможности, защото отглеждането на детето не е само хранене и спане. То е комплексно, тоест трябва да следим и за двигателното развитие, и за правилното хранене, слава Богу сега има специалисти, така че да не се колебаят, когато забележат нещо, да потърсят помощ от специалист, защото своевременната намеса е гаранция, че нещата ще се изчистят и ще живеят спокойно, и ще отглеждат деца, които развиват потенциала си на 100%."


Първата среща, посветена на детското развитие, ще се проведе днес, от 17:30 ч., в отдел „Обща читалня“ на Регионална библиотека „Христо Ботев“-Враца.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05