С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?
Всъщност е невъзможно да се определи точно откъде е най-добре да започне човек, който иска да се храни по-здравословно, без индивидуална консултация със съответния специалист. Точно поради тази причина ви срещаме с Ина Данчева от Видин, която е нутриционист и хранителен специалист, работила е в немска компания, а от 2019 година е главен хранителен експерт в една от водещите фирми по здравословно хранене в България. Тя е сертифицирана към световната програма "Steel programs" като инструктор по "steel training" (силова тренировка с движения от бойните изкуства). Треньор е по табата от 2015 година. Също така Ина провежда и кондиционни тренировки.
В последните години гладуването стана много популярно. Има редица доказателства за ползите от това да се подлагаме на периодично гладуване, но при всеки човек работи различно, казва Ина.
"Това, което аз препоръчвам на хората, е - има едно разпространено твърдение "яжте често и по малко", когато приемаме храна постоянно, ние вдигаме инсулина си с нея. И когато инсулинът е висок, ние блокираме производството на много хормони от тялото, а когато инсулинът спадне под ниски нива, ние позволяване на тези хормони да работят, да се произвеждат, да функционират правилно... А когато инсулинът е висок, ние пък стимулираме производството на мазнини. Затова е хубаво да имаме три основни хранения през деня, от три до четири и между тях да има интервал от три, четири часа. Защото самото смилане на храната е около два часа, два часа и половина, после оставяме инсулина да падне. Когато инсулинът падне, се случват тези процеси в тялото."
Според Ина е хубаво да оставяме веднъж или два пъти седмично тялото на 14-16-часов интервал, в който да се случват тези промени.
"Хубаво е да бъде нощният интервал. Много често хората, да кажем в петък, вечерят в 7 часа. В събота стават малко по-късно, вместо да закусват рано, излежават се в леглото и първото им хранене в деня идва към 10-11 часа и ето го този интервал, в който ние напълно позволяваме на тялото и организма да има това гладуване и да се случват тези процеси."
Най-разпространените режими на хранене са фастингът, кето и житната диети.
"Със сигурност имат техните ползи, има и минуси. Кето диетата не знам колко е позната на хората, но тя е измислена, може би, преди повече от сто години от лекар, който иска да излекува деца с епилепсия, т.е. тя е лечебна диета и не би трябвало всеки да я спазва. Има хора, които им понася, но все пак при кето диетата ние махаме голямо количество от въглехидратите и съответно много хора не ядат плодове и зеленчуци, а те са в основата на всяко хранене. Те съдържат много витамини и минерали, от които организмът ни има нужда. В основата на кето диетата знам, че е високо мазнинното хранене... Със сигурност едно високо мазнинно хранене, с ниско съдържание на всякакви въглехидрати, не би било полезно. Всичко трябва да е в баланс."
Комбинацията от правилно хранене и спорт, съчетано с качествен сън е най-добрата формула за всеки, казва Ина.
"Най-хубавия спорт е този, който ни харесва, т.е. няма тренировка, спорт, движение, което да е най-добре. Всичко е, може би, като маркетингов трик, ако видим някъде: "С тази тренировка горите 500 калории", с друга пък - 1000, това са си маркетингови трикове. А спортът трябва да е част от ежедневието ни, от начина ни на живот и не бива да бъде задължение. Ако не обичаме да ходим на фитнес, трябва да си намерим друго занимание, което ни доставя удоволствие. Разходки в планина, групови тренировки, групови спортове, разходка с куче - каквото и да е, всяко едно движение, всеки един вид спорт е полезен спорт, няма по-добър, няма по-лош. Движението е в основата на всичко."
Вижте активностите на Ина тук
Чуйте цялото интервю в звуковия файл
Посетителите на пещера "Магурата" ще могат да разгледат уникалните праисторически рисунки на древните ѝ обитатели по един нов, модерен начин. На входа на пещерата вече функционира дигитална галерия, която ще ви върне назад във времето и ще ви даде отговори на много въпроси. Галерията с оригиналите на рисунките е затворена от 2019 г. от..
От безводие се оплакват в селата Раковица и Киреево, община Макреш . В Раковица кранчетата пресъхнали, след като водата от резервоара за питейно-битови нужди била изчерпана при гасенето на големия пожар в края на миналата седмица. Хората се спасяват с вода от кладенците в селото, но не всички имат такива, обясни временно изпълняващата длъжността..
Петото издание на Летните музикални празници беше открито снощи във Видин с оперетата "Прилепът". Сцената пред "Стамбол капия" ще посрещне още две музикални вечери – концерта "Магията на операта" на 10 юли (четвъртък) и спектакъла "Звездите на оперетата" в събота, 12 юли. На сцената ще излязат някои от най-изявените български оперни..
Днес православната църква отбелязва Деня на св. Прокопий. В традиционната българска култура светецът се приема за закрилник на пчелите и покровител на пчеларите, затова го наричат „Прокопи пчелар“. Имат ли днес пчеларите нужда от закрила и кои са предизвикателствата пред сектора- в "Земята, която ни храни" говорим с Теодор Пушкаров - потомствен..
Две първи места и едно трето на Националното състезание по роботика "Роботика за България" в София спечелиха отборите на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин. В голямата надпревара училището участва с четири отбора и получи също 19 плакета, казва преподавателят по информационни технологии Гергана Георгиева. Според нея най-важното за..
Четири зони за отдих край река Дунав изградиха в село Флорентин, община Ново село. Масите и столчетата са направени от рециклирани материали. Масите са от използвани макари за кабели, а столчета са от паднали дървета. Идеята е на кмета, а в осъществяването ѝ се включват хора по програми към община Ново село и доброволци, казва кметът Радослав..
4 дневно обучение - предизвикателство "Погледни Чипровци през очите на килимарката" организира семейство Чушкареви от Чипровци. Работилницата се организира за трета поредна година и предлага обучение на тъкане на чипровски килими от А до Я, започва се от вълната, минава се през багренето и се стига до тъкането и крайния продукт - мини чипровски..