Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха за движение участък от пътя Мездра-Ботевград край Новачене

3
Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков откри за движение 7,5-километрова отсечка от новия скоростен път Мездра - Ботевград при ботевградското село Новачене. Стойността на новоизградената отсечка е 168 млн. лева. 
"Работихме така, че да може на този ден преди българските граждани да започнат да пътуват да можем да облекчим максимално движението. Целим начина, по който можем сами да си помагаме и сами да изграждаме тази инфраструктура, която да ни служи по-правилно", посочи министър Шишков
Пръв по трасето мина пилотът Иван Влъчков със спортния си автомобил, боядисан в цветовете на българския трибагреник. Колата е произведена в Русе от българска фирма.
Новоизграденото трасе обхожда село Новачене. Новият участък ще облекчи трафика и ще намали риска от пътни катастрофи. Това каза за Радио ВИДИН Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, който инспектира трасето преди да бъде официално открито.
"Точно тези 7,5 километра заобикалят селата Скравена и Новачене, предполагам си спомняте колко много ПТП-та станаха назад във времето именно между тези две села. Това са едни много дълго чакани километри и тяхното откриване няма как да не бъде приветствано от нас. Положени са много усилия, много от елементите са много добре изградени. За съжаление, имаме някои забележки, които се надяваме по-нататък да бъдат отстранени". 
Пътните експерти са констатирали, че бетонът на шумозащитната преграда е изпълнен с незадоволително качество, а отводнителните системи са по-високи от асфалта, което е възможно да доведе до задържането на вода на платното.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16

Ивелина Йосифова: Да си учител не е лесно

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя. Чества се в знак на почит към приноса на учителите за развитието на обществото.  Учителската професия е сбъдната мечта за 26-годишната Ивелина Йосифова, която е най-младият учител в  област Монтана. От тази есен преподава в езиковата гимназия в града.  "За пръв път преподавам тази година..

публикувано на 05.10.24 в 08:30

Около 400 ученици ще решават задачи на Димитровденското математическо състезание във Видин

Двадесетото Димитровденско математическо състезание ще се проведе на 19 октомври във Видин. То е по повод духовния празник на града- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври. В него ще вземат участие ученици от 3-и до 12-и клас, каза за Радио Видин Камелия Иванова , учител по математика: "Тази година отново сме поканили гостите от Сърбия..

публикувано на 05.10.24 в 07:30

Снимката на 4 октомври 2024 година

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Според видинчани да спестяваш в крайдунавския град е практически невъзможно. Безплатни продукти за новородени деца от бедни и рискови семейства ще се раздават по процедура „За по-добро бъдеще" на Програма „Храни и основно материално..

публикувано на 04.10.24 в 18:05

Поставят безплатно силанти на деца в област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8 години започна в област Монтана. Регионален координатор и изпълнител на силанизирането, което е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, е д-р Пепина Владимирова.  "Всеки един родител, който желае да..

публикувано на 04.10.24 в 16:00

Шофьор получи присъда за причиняване на смърт при катастрофа на път Е-79

Шофьор получи присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок  за нарушаване на правилата за движение с последвало причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от прокуратурата.  Инцидентът е станал на главен път Е-79 след разклона за врачанското село Руска бела в края на миналата година. Обвиняемият управлявал лек..

публикувано на 04.10.24 в 15:52