Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срокът за ремонта на Синагогата във Видин се удължава до септември

2
Снимка: Светослав Цветанов

Общинският съвет във Видин одобри удължаване на срока за ремонт и погасяване на кредит за ремонтните дейности на Синагогата в града. Ремонтът се удължава до края на септември тази година, а срокът за погасяване на заема ще е до 25 март 2024 година, каза заместник-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева и уточни:

"Става въпрос за същия кредит, който е така нареченият "мостови" кредит, който е за реализацията на проекта за Синагогата. Тук единствената промяна, която правим е удължаваме срока. Не поемаме нов дълг. И към момента този кредит от 5 311 000 не е усвоен целият. Към момента са усвоени около 2 900 000. Усвояването се извършва поетапно, след представянето на разходооправдателни документи и Фонд "ФЛАГ" контролира това нещо. Законът за общинския дълг не попада в обхвата на Фонд "Флаг"."

Темата за удължаване на срока за ремонт на Синагогата коментира и кметът Цветан Ценков:

 "Тъй като проектът е много тежък и  сложен, ние решихме с фирмата-изпълнител, по-добре е да удължим срока, до септември, за да открием Синагогата август-септември...  Крайната сума е строго фиксирана, имаме пари от Европейския съюз и от фонда за градско развитие. Нито една стотинка няма да е повече... С  това ние не увеличаваме заема. А защо сме го взели от "ФЛАГ"? Така се работи по европейски проекти. Удължаваме само срока... Това ще доведе до развитие на туризма...".

Общинските съветници гласуваха и предложението на кмета на община Видин Цветан Ценков за поемане на краткосрочен общински дълг чрез кредит овърдрафт в размер на 1 500 000 лева, които ще финансират довършителните дейности по проекти по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".

Общо 280 000 лева бяха гласувани за разпределение на 17 видински спортни клуба. Общински футболен клуб "Бдин 1923" получава най-голяма субсидия - 96 780 лв., Баскетболен клуб "Видабаскет" ще получи 59 940 лв., Волейболен клуб "Бдин-Вида" - 23 000 лв., Спортен клуб "Радуканови" - почти 15 000 лв. Най-малко ще получи Спортен клуб по културизъм "Бъдин" - 700 лв. 

Общинският съвет одобри и предложението за проектиране и изграждане на обект публична общинска собственост "Предприятие за добив на подземни минерални води" и обявяването му като общински обект от първостепенно значение в имот край село Градец. Идеята е земеделската земя, където се намира минералната  вода, да се преобразува в урбанизирана територия. 

Общинските съветници гласуваха и захранване на банкова извънбюджетна сметка по "Грижа в дома в община Видин". Това е патронажна грижа в домашна среда, с която се обслужват над 300 души в общината, за 13 месеца, на стойност 1 600 000 лв. 

Беше гласувано и предложение за подпомагане на домове за стари хора по процедура за строителни дейности и оборудване. 

С мнозинство се прие да бъде променена организационната структура на отдел "Местни данъци и такси". Общият брой е 188 души, заедно с кметове и кметски наместници в община Видин. 

Повече може да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50