Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът в Куцаровци- труден, но удовлетворяващ

13
Снимка: Радио Видин

Екипът на Радио Видин гостува на махала Куцаровци ная белоградчишкото село Салаш. Намира се на границата със Сърбия. През зимата тук живеят около 7 души, а през лятото пръснатите по градовете пенсионери и техните внучета се връщат, привлечени от спокойствието и красотата на природата. 

До населеното място се стига по тесен, осеян с дупки път. Това не е единственият проблем- тук няма не само нормален път, но и канализация, междуселски автобус, поща, медицински пунк, дори магазин. 

Защо се обезлюдяват населените места от този край, разказва кметският наместник на Салаш и Куцаровци, Румяна Алексиева:

"Преди години към Салаш е имало и други махали - махала Куцаровци, махала Странье. Там също са живели доста хора. Сега никой не живее, останали са само няколко вилички. Хората от тези махали са дошли в Салаш да живеят, а пък тези от Салаш, те са отишли в Монтана, София, Враца... Сега в махала Куцаровци имаме постоянно живеещи четири семейства през зимата. През лятото стават над 10 човека. Имаме и една баба, която си е самичка..."

Тази картина обаче коренно се променя в един ден от годината - на Петдесетница, когато тихата иначе през другото време махала оживява. Така е от години - кой където и да е, се връща в селото на своите предци, за да се съберат с роднините и отбележат празника. Знае се, че в околностите навремето е имало осем оброка. Единият от тях се намира в близост до Куцаровци и край него всяка година се прави събор. Свещеникът отслужва водосвет, поръсва кръста и присъстващите, освещава курбана, от който се раздава на всички за здраве. След веселието и раздумките - всеки занасял от гозбата у дома си. Традицията, свързана с празника е дългогодишна, а мястото на срещата е обозначено от оброчния кръст, поставен през 1933 г.  След продължително прекъсване през 2001 г., с помощта на местни жители, Кръстът е укрепен, а срещите - възобновени. Възстановена е и чешмата до специално направения за срещите навес. 

85-годишната Рада Илиева живее сама и през зимата, дори гледа котката на много по-младата си съседка, докато се прибере тук през пролетта.

"Родена съм тук, но после отидох в телефонния завод в Белоградчик, където съм работила 32 години. Върнах се тук, за да гледам родителите си, които бяха възрастни и болни. Пенсията не ми е голяма и животът тук е труден, но пък съм доволна, че ми карат ядене. Диви животни тук има много- има чакали, има вълци, има лисици, има всичко. Ей тук зад къщата ми чакалите се обаждат. Мен обаче не ме е страх. Какво си готвя ли? Ами картофи и други работи. Имам си всичко..."
"Млади хора тук няма, защото няма работа", коментират местните.

"Ние тук сме пенсионери и всеки от нас има по някаква съпровождаща болест. Ходим и търсим решение със собствен превоз. Тук едно време имаше и лекар, имаше  зъболекар, но това беше отдавна - преди 35- 40 години. Сега вече това е история. Когато се е налагало да викнем Бърза помощ, идвала е линейката, няма спор, но е трудно, трудно е... Всеки гледа някакви животинки- зайци, прасенца, кокошки. Аз имам и джинки- големи пакостници са, за тях ограда няма, но ги гледаме с жената за разнообразие... На село трябва да се работи, иначе присъствието ни тук не е оправдано. Ние имаме животни, но е малко трудно с храната. Зърното вече е скъпо, смеските също... Три кучета имаме.... Не че тук се краде, а защото мъжът ми е ловец.... Тук всеки си има по едно - две кучета. В района има много диви животни, има и доста змии, но пък до всяка порта има по една сопа... Навремето и тук имаше работа, имало е и поминък. Аз 42 години служа в системата на горите и тук съм се и пенсионирал. Тук имаше бригади по дърводобив, по залесяване също, в ТКЗС-то също имаше работа, животновъдството беше добре развито, имаше кравеферма и овцеферма. Народът преди беше по-весел, сега е доста угрижен. Но какво да се прави, дано се оправим занапред..."     

Татяна и съпругът й са едно от 4-те семейства, които постоянно живеят в Куцаровци. Срещаме се с нея в деня, когато приготвя буркани и сушеници от закланото наскоро прасе. Тук всеки разчита на това, което сам е отгледал.

"Бяха три прасета грамадни и сега дойде ред на това. От 2-3 дни само с това се занимавам. Във всяка стая печката е запалена и на нея нещо се приготвя. Тук пък сме си сложили една чорба от картофи, защото от месо вече ни се е отщяло... 12 агнета имаме, 16 овце, 70 кокошки, картофи садим... Къщата сме я запазили както е била от едно време. Куките на тавана за люлката са останали, големия миндер, който е 6 дълъг и 2.5 метра широк, кръглата маса и трикракото столче, а така също и оджака с фурната. Решихме тук всичко да е по-автентично. Децата идват с удоволствие тук. От малки са свикнали да спим всички на миндера. Четири внука имам, всички искат да са до баба... 

Какво още разказват за живота в това малко, но красиво населено място местните - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45