Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощ в библиотеката" във Враца

Снимка: РБ Враца



За седма поредна година във Враца ще се проведе „Нощ в библиотеката“. Инициативата стартира от 18:00 часа днес, когато започва и срещата на посетителите с писателката Катерина Хапсали. Специално за Радио Видин авторката сподели, че има емоционално влечение към Северозапада, а Враца посещава вече за втори път.

"Първото беше преди няколко години. Специално днес ще представим новата ми книга "Вкусни разкази"-сборник с разкази с голям тираж, който много бързо се изчерпа и както сега си говоря с вас, вече се печата поредния тираж. Харесвам този край, не съм била само във Враца, разбира се, но литературните ми представяния са се случвали именно тук."

Катерина Хапсали очаква емоционални срещи с читатели и приятели. А за книгата "Вкусни разкази" споделя, че съчетава в себе си всички символи на ежедневието, които са "храна за душата".

"Тя е книга за вкуса на живота. Пък и българите, обичаме да казваме, че някой разказва вкусно, че една история е вкусна или пък не е вкусна. Аз се надявам в случая да са докоснали литературното небце на читателите и да продължават да го правят."

Също в 18:00 часа ще бъде изнесен и спектакъл на Театрална група "Темп" в допълненние с много настроение от танцова формация "Elite"
Светът на фентъзито и магиите ще се разкрие в Детски отдел и Тийн Залата на библиотеката. Малчуганите до 14 години ще бъдат пленени от бързите ръце на фокусника Радиум Тутовски
Страстните (по)читатели на фентъзи поредиците "Хари Потър", "Игра на тронове", "Властелинът на пръстените" и "Здрач", ще могат да покажат отличните си познания, свързани с филмите и книгите в специален куиз, който ще се проведе в тийн залата. 

"Нощ в библиотеката" се провежда в навечерието на Световния ден на книгата и авторското право. Тази година събитието ще има и специален дрескод, посветен на фентъзи героите и любими магьосници. 

Вечерта ще завърши в киносалона с филма "Изкуството да падаш". Лентата е сред участниците в конкурсната програма на фестивала "Златна роза". Прожекцията е подарък за всички приятели на книгите и е с начален час 19:30 часа.

*Цялото интервю с Катерина Хапсали може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мъж пострада при експлозия на метанова уредба на автомобил във Враца

Мъж на 67 години е с тежки травми след експлозия  в метановата уредба на автомобила му във Враца . Сигналът за инцидента е подаден вчера, 2 юли, в 18:45 часа в полицията. Експлозията е възникнала при зареждане с метан на лекия автомобил. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.07.24 в 11:03

Монтана модернизира уличното си осветление

Поставят нови 2000 улични лампи в град Монтана . Финансирането е по проект за 926 000 лева. В Монтана започна поетапната подмяна на уличното осветление. Ще бъдат поставени нови 2000 енергоспестяващи лампи, съобщи кметът Златко Живков. Финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост с 926 000 лева, от които..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

В Кула организират концерт, посветен на хумора

На 4 юни самодейците от НЧ "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще участват всички..

публикувано на 03.07.24 в 08:45

Ползването на спортните площадки в училищата ще обсъждат общинските съветници във Видин

Общинският съвет във Видин ще проведе следващото си редовно заседание на 9 юли, вторник от 9 ч. 19 точки са включени в дневния ред,  стана ясно след заседания на постоянните комисии към местния парламент. Една от точките, които ще бъдат подложени на гласуване, е за ползване в извънработно време на външните спортните площадки и съоръжения в дворовете на..

публикувано на 03.07.24 в 08:21

Снимката на 2 юли 2024 година

Водна забава зарадва деца във Видин. Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира инициативата днес пред Пазар капия в града.  В началото на месец юни е издадено разрешение за строеж и предстои да започне модернизацията на над 40 км от трасето от Ружинци до околовръстното шосе на Монтана, част от скоростния път с магистрални участъци Видин..

публикувано на 02.07.24 в 18:05

Паднали клони и наводнени дворове след пороен дъжд в Дреновец

Пороен дъжд е причинил щети на земеделци в община Ружинци.  Аварийната група на общината и доброволци са  разчиствали паднали клони на пътя между селата Дреновец и Бело поле, каза кметът на Ружинци Александър Александров. "Вдигнахме аварийната група и момчетата от Дреновец с машинки и с триони да разчистим пътя. Лично бях с тях...

публикувано на 02.07.24 в 17:50
Община Монтана

В Монтана започва нов проект за подмяна на стари отоплителни уреди

Община Монтана отвори ново кандидатстване за безвъзмездна подмяна на отоплителни уреди , които замърсяват околната среда, съобщи кметът Златко Живков. Процедурата е по проект за подобряване качеството на въздуха, финансиран от Европейския съюз по програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Безвъзмездната помощ е на стойност 21 695 000 лева...

публикувано на 02.07.24 в 16:36