Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Олга Папушева: С упойките не трябва да се прекалява

Снимка: Радио Видин

Упокойте могат много да ни помогнат за намаляване дискомфорта и болката, но с тях не трябва да се прекалява. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и посъветва използването им да е дозирано:

"Решението трябва да дойде от лекуващия специалист, тъй като при мен попадат доста пациенти, които казват: "На мен досега не са ми слагани упойки". Нещата са индивидуални. Манипулациите, които са свързани с болка - по-дълбоки кариеси, екстракции, е желателно използването на упойка. Разбира се, след внимателен разговор с пациента и сваляне на нужната анамнеза - може ли да се използва тази упойка, пациентът има ли алергии, това е много важно, защото с цел да предотвратим нещо, можем да направим по-голяма беля. Упойка се използва обикновено, когато става въпрос за лечение на зъб. Когато един кариес е много напреднал, провокира много сериозни болки, нощни болки, премахването на този инфектиран нерв и първите един-два сеанса при зъболекаря са доста болезнени и е желателно да се използва упойка или вещества, които да притъпят тази болка."

При бременни е добре поставянето на упойка да се обсъди с проследяващия акушер-гинеколог, обясни д-р Папушева:

"Използването на упойка при бременни жени, трябва да стане абсолютно задължително в колаборация с лекуващия гинеколог. Първия и третия триместър е почти забранено използването на упойки, само ако е много належащо, се препоръчва използването на упойка и тогава пациентите трябва да бъдат изпратени до хирург. При децата също много трябва да се внимава. Като цяло мога да кажа, че една навременна профилактика може да бъде напълно достатъчна, за да се избегне използването на упойки при деца, особено такива, които са много уплашени, с които малко по-трудно се работи."

Още по темата - във видеото.

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Хаджитошев- лидерът в църковно-националните борби във Врачанско

Днес ще си припомним за личността на Димитър Хаджитошев - един от най-изявените лидери във врачанската история и наследник на видната фамилия Хаджитошеви. Роден е 1780 година, а баща му хаджи Тошо Ценов е едър търговец и общественик. един от първите известни и авторитетно хаджии в града. В продължение на съзнателния му живот, той и семейството му,..

публикувано на 21.10.24 в 17:09

Новопостъпили дарения показва в изложба музеят във Видин

Видинският музей ще представи на 22 октомври изложбата "Благословен е този, който дарява". С нея работещите в културната институция ще изкажат своята благодарност към хората, с чиито дарения през последната година е обогатен фондът на музея и ще отбележат Духовния празник на Видин - Димитровден. Това обясни директорът на Регионален исторически музей..

публикувано на 21.10.24 в 17:04

Негодувание в Тополовец заради поредна авария на водопровода в Цар Петрово

Жители на кулското село Тополовец негодуват, че в съседното село, което е на около 4 километра, Цар Петрово, питейна вода тече по една от улиците вече две седмици  след поредната повреда на водопровода им. При тях авариите са една след друга, не взимат мерки, а водата после се плаща от всички нас, коментират местни.  "Логично е да..

публикувано на 21.10.24 в 16:45
Теди Генова

Психологът Теди Генова: Перфектността е илюзия и ни пречи да живеем пълноценно

Днес в рубриката, в която поставяме психичното здраве на пиедестал, ще обсъдим една тема, която е особено актуална в днешно време. Знаете добре, всички ние ежедневно виждаме в социалните мрежи перфектно заснети снимки, успешни кариери, впечатляващи фитнес резултати и примери за блестящ личен живот. Този стремеж към перфектност и..

публикувано на 21.10.24 в 16:15

Северна България през обектива: Фотоконкурс за младежи търси най-любима сграда

Фотоконкурсът "Моята любима сграда" търси млади таланти , които могат да уловят красотата и уникалността на архитектурните съкровища в Северна България . Ако си на възраст между 15 и 29 години , имаш възможността да покажеш любимата си сграда и да разкажеш нейната история.  Конкурсът приканва участниците да изпратят до 5..

публикувано на 21.10.24 в 15:35

С какво се отопляват видинчани?

С понижаването на температурите и идването на по-студените дни, въпросът за отоплението  става все по-актуален. За предимствата на пелетните отоплителни системи ни разказа Йоан Христов , който е управител на видинска фирма, специализирана в производството на такива уреди: "Предимството при пелетните горелки - на първо място,..

публикувано на 21.10.24 в 13:50

Бруно Марс в „Музикална зона“

  Бруно Марс е считан за съвременния крал на поп музиката. Държи три световни рекорда на Гинес, наред с множество други отличия. Участва в списъка за най-добри автори на песни на Music Week и в класацията на Billboard за “Най-великите изпълнители на всички времена”.  Рожденото име на Бруно Марс е Питър Джийн Ернандес. Роден е през октомври..

публикувано на 21.10.24 в 09:00