Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжни фиорди красят Крайдунавския парк във Видин

10
Снимка: радио Видин



Арт инсталация "Книжни фиорди" официално беше открита днес във Видин, в Крайдунавския парк, пред Центъра за изкуство, обучение и култура на Регионална библиотека (РБ) „Михалаки Георгиев“ (БиблиоПоща). 

Конструкцията е създадена по проект „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“. Инициативата се осъществява в сътрудничество между регионалните библиотеки "Михалаки Георгиев" - Видин, "Христо Ботев" - Враца и партньори от Норвегия. Целта на арт инсталацията е да популяризира книгите и библиотеките, в контекста на съвременните нагласи и изисквания на младото поколение, казва Десислава Иванова, директор на РБ "Михалаки Георгиев"-Видин:

"Идеята е да обединим книгите и природата на двете държави, България  и Норвегия... Изградихме тази арт инсталация пред БиблиоПощата, защото тази сграда е притегателен център за нашите съграждани... Инсталацията представлява скандинавски фиорди, изградени от дърво, покрити със страници от книги, като показваме техния втори живот, морето, което се врязва в сушата, като отпечатахме откъси от български  автори и скандинавски автори. Целта е да се предизвика интерес към книгите и четеното и да се предизвикат различни дискусии на тази тема..."



Книжните фиорди са изградени сред "морски вълни", които представляват напечатани на асфалта цитати от български и скандинавски писатели. Идеята е да се провокира интерес към книгите и четенето по нестандартен начин. Фиордите представляват малки шатри, в които има пейки и рафтове за книги. В тях могат да се събират деца, а изграждането им е предизвикателство за урбаниста Ангел Бондов

" ... Беше доста предизвикателно, случи се с помощта на много хора... Да бъдат хем книжни, хем да са здрави... Конструкцията е от дървени дъски и после сложихме мрежа, която да придържа залепените страници, и добавихме малки пейчици за децата. Основната цел - да повдигнем интелекта към четенето... Фиордите са реалистични, това зависи от художника. Това са големи скали, с преобладаващ сивкав цвят и охра, земен цвят... Двете форми са вдъхновени от истинските фиорди в Норвегия... Хартията е с няколко слоя лепило, импрегнирана е, надявам се да изкарат цялото лято... Водата свързва двата фиорда, вълните са в синьо..."


Гости на видинските библиотекари бяха техни колеги от Регионалната библиотека в Търговище и от Норвегия. Домакините от видинската библиотека бяха организирали хоротека. Танцьорите от читалището в Раковица показаха на чуждестранните гости стъпките на български хора. 

Всички посетители, които минават край БиблиоПощата, могат да прочетат някои от цитатите на автори от Северозапада и от Скандинавия, като думите на шведския писател Матиас Едвардсон:

"Човек не е само добър или само лош, а зависи на коя страница ще отвориш душата му и пред какви изпитания ще го поставиш."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03