Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабна залесителна кампания реализират в Мездра

Снимка: Община Мездра

8 000 дръвчета бяха засадени на 16 дка в местността "Бряста" в землището на село Долна Кремена, община Мездра. Инициативата е на Общинската администрация и в нея се включиха повече от 200 доброволци. Фиданките- медоносна акация и червен дъб, са дарение от "Гората.бг". Теренът, с обща площ от 53 декара, беше прочистен от заболели иглолистни дръвчета от борова стъблена ръжда. 

"Ние сме разделили акцията на няколко етапа. Защото не само 8 хиляди дръвчета ще залесим. Напротив, ще залесим 20 хиляди дръвчета. Тъй като това няма как да стане наведнъж, сме го разделили на два, може би и три етапа ще има. Целта е да възобновим горските площи", каза Велислава Илиева- главен експерт в Община Мездра.

Тази седмица през почивните дни ще бъде втората акция за залесяване на 10 000 дръвчета, пак широколистни видове- ясен, дъб и явор. В момента се почистват терените от клони.

"Пожелахме да направим и една акациева гора, защото често се търсят терени, на които да се разполага подвижно пчеларство. Това ще бъде и в плюс за пчелите, защото трябва да опазваме и пчелните семейства", допълни Велислава Илиева.

Очаква се на залесяването да присъства и Никола Рахнев- основател на "Гората.бг". Това е поредната екологична инициатива, която Община Мездра и "Гората.бг" реализират съвместно, съобщиха от пресцентъра на Общината. През есента на 2019 година деца от местните училища, детски градини и социални заведения се присъединиха към доброволческата инициатива по залесяване и получиха 1 200 образователни детски комплекти за засаждане на дървета от Фондация "77", с председател Никола Рахнев. През 2020 г. и през 2021 г. в град Мездра и в съставните села на общината бяха засадени общо 5 500 медоносни и плодни дръвчета- липа, жълта и бяла акация, сладка жълта афъзка, череша, джанка, явор и бял бор, предоставени безвъзмездно от "Гората.бг". Пролетта на 2021 година детският отбор по Футбол 7 на ОФК Локомотив (Мездра) - момчета, с треньор Стоян Стоянов и ученици от ОУ "Христо Ботев" засадиха 100 млади фиданки червен дъб, арония и планински лимон в градския парк и в района на поликлиниката.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03