Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на земята, земеделието и скотовъдството

Снимка: Радио ВИДИН

Денят на св. Георги Победоносец- Гергьовден, се почита и като празник на земята, земеделието и скотовъдството. На връх своя празник, животновъди от Северозапада не са доволни от ситуацията с българското животновъдство. 

Сред основните проблеми в бранша са липсата на работна ръка и прекъснатата връзка между поколенията, обясни за Радио Видин Петко Петков, животновъд от чипровското село Железна

"За нас от деца животновъдството е било основен поминък. Така е било за една от основните части от населението, което е живяло по селата. Сега възрастните са починали, младите пък са избягали... Докарали сме животновъдството до пълна ликвидация, за съжаление." 

В своето стопанство днес Петко Петков, заедно със съпругата и сина си отглеждат около 200 овце и 33 кози. В работа при тях ще премине и днешния празник:

"Ето и сега съм при животните. Няма как. А празника ще отбележим довечера със семейството..."

Празникът на земята, земеделието и скотовъдството като традиция се възобновява от земеделските съюзи в страната през май 1990 год. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Движението по пътя Ботево-Арчар е ограничено заради катастрофа

Временно е ограничено движението по пътя Ботево – Арчар поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път I-1 Видин – Монтана – Враца и се регулира от "Пътна полиция". Днес, в 13.05 часа на тел.112 постъпил сигнал за пътнотранспортно произшествие преди село Арчар –..

публикувано на 09.10.24 в 15:18

Съветниците в Кула одобриха заем от 100 000 лева за училището в града

Общинските съветници в Кула приеха  на извънредно заседание  отпускането на заем от 100 000 лева за местното училище . Докладът на кмета  д-р Владимир Владимиров е за отпускане на заем от Общината на СУ „Васил Левски“ за погасяване на натрупани задължения. „Училището иска от Общината временен безлихвен заем в размер на 100 000..

публикувано на 09.10.24 в 15:10

Пиян шофьор е предизвикал катастрофата край село Майор Узуново

Шофьор, употребил алкохол, е предизвикал катастрофата с товарен автомобил  в района на разклона  за видинското село Майор Узуново , за която Радио ВИДИН вече съобщи .  Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 вчера, 8 октомври, в 20:00 часа , става ясно от бюлетина на полицията.  Лек автомобил, управляван от 46-годишен водач, движейки се с..

публикувано на 09.10.24 в 09:50

Благотворителна изложба набира средства за ремонт на читалището в Паволче

Благотворителна изложба организират жители на врачанското село Паволче , което се намира от няколко километра от града. Събитието е наречено "На чай със сладки изкушения" , а идеята е да съберат средства за ремонт на покрива на своето читалище, това съобщи Мария Божковска, секретар-библиотекар на Народно читалище  "Фар 1930". Преди 2 години..

публикувано на 09.10.24 в 08:37

Агенцията за закрила на детето организира конкурс за фотография, колаж и есе

Община Кула приканва всички деца да се включат  в национален детски конкурс за фотография, колаж и есе на тема: „Светът е по-добро място без насилие", инициатива на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Срокът за участие е  до 31 октомври, като всички деца на възраст от 7 до 17 години могат да вземат участие в него. Конкурсът е част от..

публикувано на 09.10.24 в 08:33

Ще преглеждат безплатно за рак на гърдата във Враца

Община Враца се включва в национална кампания срещу рака на гърдата, съобщиха от местната управа.  Кампанията се организира от Сдружение на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgaria".  На 12 октомври, събота от 09:00 часа в Медицински център "Фактор 2000" ще се извършват безплатни прегледи за рак на гърдата. Скринингът ще се провежда от д-р..

публикувано на 09.10.24 в 07:35

Катастрофа блокира пътя за Брегово

Катастрофа блокира движението в двете посоки по пътя Видин - Брегово, преди разклона за Майор Узуново.  По информация на Радио Видин, цистерна се е ударила в мантинелата, има тежко пострадал и разлив на гориво. Прави се оглед от криминолози, на мястото на инцидента има линейка и пожарен автомобил.  Всички МПС изчакват на място и движението..

публикувано на 08.10.24 в 22:10