Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Божият мост" става сцена на концерт-спектакъл

Снимка: Фондация "Нашият дом е България"



Природният феномен Божият мост ще се превърне в концертна сцена, на която тази събота ще излязат изявени български изпълнители. Деси Добрева, Гуна Иванова, Сестри Костадинови, Ансамбъл "Българе", школата за оцеляване "Бага-тур", са сред участниците в концерт-спектакъла "Мост на небесата", на който ще се наслади публиката край врачанското село Лиляче. 

През деня на поляната пред входа на пещерата ще може да се опита вкусна врачанска кухня, езда, стрелба с лък или издигане с топловъздушен балон. Ще бъдат представени различни занаяти, както и много местни производители на млечни и месни продукти, вино, мед. Прабългарска школа за оцеляване “Бага-тур” ще представи един от своите емблематични спектакли, а след това ще започне концерта. Вълнението си от предстоящата изява сподели народната певица Гуна Иванова:

"В самия концерт ще участвам за първи път, за което страшно много се вълнувам. Миналата година се вдигнах от София и отидох на Божия мост специално да гледам концерта. И казвам, че такъв концерт едва ли ще ми се случи друг път в живота да гледам. Много красив концерт. Изключително са добри формациите, които участват, това са хорът на националното радио, църковният хор. Моята болест е полифонията и може би оттам идва този захлас. Леко се притеснявам, защото пак ще участват такива формации и доста се вълнувам. Акустиката е невероятна, аз съм пяла в пещери. Като режисура такова нещо не сте виждали - светлинни ефекти, прекрасен звук, артистични ефекти. Неотразимо! С думи и с писане е неотразимо, просто трябва да се види."

Деси Добрева подкрепя всички благотворителни инициативи, а за мястото, където концертът ще се случи, казва, че е вълшебно:

"По принцип участвам в най-различни каузи и благородни инициативи и смятам, че това е право на личен избор на всеки един човек, не само на нас артистите. Подкрепям с две ръце такъв тип инициативи и няма как да не ме грабне такава хубава идея, първо, а второ, самото място е вълшебно. Мисля, че за всеки един от нас, които ще бъдем на сцената, ще бъде нещо изключително красиво и за мен самата би било уникално да пея на тази сцена. Двете неща едновременно - публиката и природата, може би са най-хубавото нещо за един артист, защото те представляват неговата "вселена". Да бъде сред природата, да може да почувства силата на земята, на дърветата дори на птиците, на небето..В същото време да почувства енергията и топлотата на публиката, едва ли има нещо по-хубаво. В зала обикновено се получава по близък, по интимен контакт, звукът е по-затворен, от друга страна, природата дава едно вълшебно усещане - приказно, усещане за безкрайност. Радвам се, че мога да участвам и на едната, и на другата сцена."

Организатор на събитието е фондация "Нашият дом е България", а  част от средствата, събрани от продажбата на билети, ще бъдат дарени за изграждането на Параклис “Свети Дух” в района на “Божия мост”.


По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16