Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорещата азбука на българите

Снимка: Александра Делова

Александра Делова по професия е юрист, а по призвание изследовател на българска история. Тя търси факти за българите и България и ги представя пред широката публика, като администратор на блог и Фейсбук страница за история. Тематa за Глаголицата - първата старобългарска азбука, проучва над 10 години. 

Тъй като "глаголати" означава говоря, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“. В цялото изговаряне на старобългарската азбука, известна ни като "Глаголица" и в този ред, в който тя е наредена според Раковски, някои учени мислели, че се скрива в нея старото съкратено българско вероизповедание - „Верую-то” на някогашната ни стара религия, казва Александра Делова:

"Аз считам, че Глаголицата е едно съвършено творение на един изключително подготвен филолог. Тя е пропита с християнска вяра, символика, симетрия, с премислен ред и голямо познаване на старобългарската реч с цялото ѝ изобилие на специфични звукове. В графичната система на Глаголицата са залегнали три елемента със символно значение - кръстът, който е символ на спасението, кръгът, който е символ на Божията вечност, защото Бог е без начало и без край и триъгълникът, който е символ на Светата Троица. Така всяка една от буквите, освен, че е много красива като графика, представлява един своеобразен, неповторим духовен символ, който е сътворен така, че да изразява символика и свързаност на понятията. Символите в Глаголицата са свързани в един абсолютен порядък."

Според Александра Делова може да се каже, че светите братя Кирил и Методий заимстват много от прабългарските рунически символи, за да оформят глаголическите букви, с които да запишат, както специфичните звукове от езика на мизите, словенските племена и тези от езика на племената от "българската група". Това означава, че в своята специфична езикова характеристика, всичките тези езици, на всички тези многобройни племена, безспорно са притежавали една и съща звукова основа, което сочи и към техния общ произход:

"За мен е безкрайно ясно, че Глаголицата е създадена именно за записване на българския език. Българите много трудно разбират какво притежават. Тя е вид свещено писмо, буквите на което излъчват много сила, вътрешен символизъм и смисъл... На този факт, че Глаголицата има връзка с Бог, с най-съкровеното за нас като народ - християнството и с мисията ни, като държава, много малко внимание се отделя. И делото на двамата братя е прославено, не като християнско и свещено, а като просветителско, научно на много места дори като политически акт. За това дори и църковният празник на Кирил и Методий, 11-и май, е разделен от общодържавния 24-и май. Така не се набляга на истинската същност на сътвореното, което е преди всичко - християнство."


Безкрайната мъдрост на предците ни в Глаголицата:

"ЖИВЕЙТЕ КАТО ЕДНО ЦЯЛО СЪС ЗЕМЯТА"
Аз буки веди. - Аз буквите се уча да познавам,
Глаголи добро есть, - Говорят те "Доброто съществува”.
живети дзяло земля,  - Живей като едно цяло със земята. 
и йота иже гервь . - И не по-малко от нея ще си плодовит.
Како люди мислите, - Каквото хора да си мислите,
наш онъ покой. - наш ще е покоя/ наша ще е радостта!
Ръци слово твърдо - Кажи твърдо думите:
оукъ фрьтъ хѢръ. - който се учи, хвърля божията светлина.
Отъ ша ци! Чръв ща! - Въздигайте духа си! Знание жънете!
Еръ, ер, ери! - Изправени бъдете! И се възвисете към простора необятен!
Ят! Юс! Йо! - С Божията помощ! Както (Той) ни учи, пристъпете -
Ен - он, йен, йон! - към първоизвора, богодарен и благодатен.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38