Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 173 години от въстанието в Северозападна България

Снимка: Радио ВИДИН

На днешната дата през 1850 избухва въстанието на българския Северозапад, в което големи групи селяни излизат на бунт. Видин, Белоградчик, Раковица, Лом, Грамада, Старопатица, Урбабинци и още десетки  села въстават и зле въоръжени или изобщо невъоръжени селяни с хиляди се стичат към сборните пунктове. Това въстание срещу османската власт е най-масовото и организирано въстание от многогодишните селски бунтовни движения в Северозападна България. 
Писателят Владимир Зарев се сблъсква с историята на тези събития, когато за пръв път посещава Белоградчик. И това бележи живота му завинаги.

"Това, че по своето величие, мащабност, преживян народен възторг и трагизъм, това въстание против турските поробители не отстъпва на Априлското, а избухва четвърт век по-рано. И все пак удивително е това, че за него се знае малко, почти нищо. Върху него покълва тишина и то не остава ярки следи в националната ни памет. Забравата е неговото истинско, реално и най-трагическо поражение. Най-ужасяващото поражение. Тази загадка мен ме измъчваше с години. Просто преди 35-36 години аз съвсем случайно попаднах в Историческия музей на град Белоградчик и там с удивление разбрах, че Северозападна България през 1850 година е била разтърсена от едно толкова важно, невероятно събитие, била е разтърсена от опита на хората да спасят себе си от турското робство. Цялата тази загадка предизвика у мен колебание и желание на всяка цена да напиша нещо, да разкажа, по някакъв начин, да покажа на светлина това наистина огромно национално събитие. И трябва да ви кажа, че забравата, която спохожда това въстание, за жалост и до днес, в България почти никой нищо не знае за него, е в това, че е отсъствало словото. Нямало го е Иван Вазов, нямало го е Захари Стоянов, нямало го е словото. А словото какво е? Словото е форма на национална памет. Нямало е националната памет, която да проследи, да разкаже, да героизира и да остави във времето спомен за това наистина грандиозно и много интересно събитие." - разказа за Радио ВИДИН писателят.

Писателят с видински корени вплита в романа си "Лето 1850"  фактите и историята от тези размирици.

"Романът е изграден точно върху тези смисли. Главен негов герой е един монах, който присъства на всички важни събития  -на подготовката за въстанието, на разговорите, които се водят, проследява историите на Първул Станко, Иван Кулин, Петко Маринов, това са водачите на въстанието. Това е един монах, който записва всички тези събития. Когато въстанието бива посечено, когато то бива смазано с ужасна жестокост, има един умен турски валия, който казва "Мен не ме интересуват водачите на въстанието", нещо повече, той ги награждава, праща ги в Цариград и там им подаряват по една сабя. Той казва "Мен ме интересува този, който записваше". Хващат този монах, изгарят неговия текст, всичко това, което той е записвал, отрязват ръцете му, изтръгват езика му и по този начин наистина наказват въстанието с тишина и със забрава. Това реално е най-тежкото поражение на огромното въстание през 1850 година."- споделя Зарев.

В село Динково съществува паметник, издигнат в чест на загиналите за българската свобода във въстанието от 1850 година. Тази година на 3-ти юни, от 10:00 часа за пръв път там ще бъде направена възстановка на събитията от тогава, сподели за Радио Видин кметът на община Ружинци Александър Александров:

"Родолюбиви българи от селото се захванаха с тази идея и по тяхна покана ще дойдат хора да направим една малка възстановка. Ще покажем въоръжение от времето, ще пукнат няколко пушки, няма да има сражение и битки, разбира се. Ще има кратка програма, изготвена от училището в Дреновец, аз също ще разкажа за тези паметни събития и за участието на хора от нашия край в тях, така че в децата да остане спомена, че наистина на това място се е случило нещо ужасно и трагично и в същото време на това място пазят спомена и е съхранен за поколенията, за това, че хора са си дали живота за нашата свобода." 

В Раковишкия манастир също има мономент, който пази спомена за възстанието, това е плоча на събралите се преди въстанието първенци от вилаета, които решават времето и тактиката за радикалното действие, като на плочата пише: "Тук през 1850 г. представители на населението от Северозападна България вземат решение за въставане срещу турските поробители".

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Целенасочени мерки за Северна България планира Програма "Развитие на човешките ресурси"

До 1 милион 245 хиляди лица в България или до всеки пети българин са достигнали мерките по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в програмен период 2014 – 2020 година. 100 000 заети и безработни са преминали обучения, а повече от 115 000 младежи са включени в обучения, заетост и подкрепа от ментор в първата си работа. Осигурен е достъп до..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Внимание! Обявен е пожароопасния сезон

Летните горещини са повод да обърнем внимание на една актуална тема, а именно- пожароопасния сезон. Той се определя официално със заповед на областния управител, и е съобразен с началото на жътвената кампания, каза инспектор Георги Георгиев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” Видин: "Пожарите започват към края на..

публикувано на 14.06.24 в 16:02

"Убийство в първа класа" разплита трупата на видинския драматичен театър

Криминалната комедия "Убийство в първа класа" е новото премиерно заглавие на Драматичен театър "Владимир Трандафилов" във Видин . Поставя я актьорът и режисьор Евгени Будинов, а директорът на театъра Кирил Кирилов влиза в главната роля. И двамата обещават да бъде заплетено и много забавно.  "Наистина има криминале, близо е до роман на Агата..

публикувано на 14.06.24 в 15:55

Във Видин наградиха кръводарители

14 юни е денят, на който светът за 20-и път официално ще отбележи Световния ден на доброволния кръводарител, с цел да насочи вниманието към огромната му значимост, да повиши осведомеността за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти и разбира се - да благодари на доброволните кръводарители по целия свят за техния незаменим и безценен принос за..

публикувано на 14.06.24 в 13:39

"Не ме напускай" на Дейвид Левитан и Дженифър Нивън

На 25 март 2021 г. Езра Ахърн разбира, че е останал сам. Сестра му – осемнайсетгодишната Беа – е избягала от вкъщи. Отново! Този път обаче е различно. Беа се е постарала да заличи всяка следа от присъствието си в опит да скъса всяка нишка, способна да я препъне в намерението ѝ този път да се отърве завинаги от домашния ад, който майка им и..

публикувано на 14.06.24 в 13:00

Определят такса смет по нов начин

Видин е домакин на 61-ата Асамблея на еколозите от общините в България. В първия ден на форума бяха дискутирани управлението на отпадъците и въвеждането на новата наредба, по която ще се определя такса "битови отпадъци". "Има колебания в начина, по който ще определя и ще се формира бъдещата такса смет, като масово общините споделят, че това..

публикувано на 13.06.24 в 17:19
Така ще изглежда фасадата на учебното заведение след изрисуването ѝ.

6-метрово изображение на Левски ще краси мездренско училище

Апостолът на свободата ще бъде изобразен в цял ръст на фасадата на Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра. Инициативата се очаква да бъде реализирана през лятото. Самото изображение ще бъде с внушителни размери, с височино от около 6 метра, обясни за Радио ВИДИН директорът на учебното заведение Мирослав Павлов .  "Ще се навършат 2..

публикувано на 13.06.24 в 14:00