Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на детето

Снимка: БГНЕС

За поредна година по повод Международния ден на детето, 1 юни, Фондация "Подкрепа за реализация", в партньорство с Община Видин и Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) - Видин и Общинския съвет по наркотични вещества, организират детския празник "Щуроландия". Днес в Крайдунавския парк, около галерията ще бъдат разположени множество арт ателиета и работилници. Ще има и спортни игри, каза Моника Петкова от екипа на фондацията. 

"Ще има различни ателиета, в които децата могат да се включат. Ще има работилничка, рисуване, ще има рисуване на платна, оцветяване за по-малките, ще има оцветяване на платна също, рисунки по лицата, занимателни игри, спортни и състезателни игри."

Началото на детския празник в Крайдунавския парк ще е от 17.00 часа. 

Младежкият дом в Монтана ще отбележи 1 юни с богата програма. Освен музика, песни и танци, малчуганите ще могат да се докоснат до магията на акробатичното и цирково изкуство, ще видят различни демонстрации - въртене на чинии, обръчи и ленти. Децата ще се срещнат и с любими анимационни герои и забавни клоуни. Още за програмата разказа Мариета Христова, директор на Общински младежки дом-Монтана:

"Специален музикален поздрав към тях ще бъдат и изпълненията на танцьорите от Клуб по спортни танци "Астра" и Танцова формация "Денс машин". Аниматори пък ще веселят децата с щури игри и ще направят празника им незабравим."

Повече за инициативите в Монтана по повод Деня на детето - чуйте в звуковия файл. 

Общинската управа в Лом е подготвила празнична програма по случай Международния ден на детето. Общината кани децата да се повозят на атракционно влакче, което тръгва в 10.00 ч. от площад "Свобода" и ще пътува по ул. "Дунавска" до паметника на Дядо Цеко Войвода и обратно до 20.00 ч. От 17.00 ч., в градинката с шадравана зад паметника на площад "Свобода" ще започне детско шоу с клоуни, приказни герои, диджей, парти машина и още изненади, съобщават от местната общинска управа. 

Градинката пред Младежкия дом в Белоградчик ще се превърне в място за забавления на децата от града по случай празника им. С подкрепата на Общината, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Детския комплекс са подготвени много изненади за най-малките. В празника активно се включва и Центърът за обществена подкрепа. Специалистите са подготвили гипсови фигурки, които децата ще могат да оцветят. Най-малките ще оцветяват любими герои, а по-големите ще могат да нарисуват с пастели своята лятна ваканция. Центърът е организирал и забавление за любителите на градинарството. На един от щандовете те ще могат да си посядат цвете, което да занесат вкъщи и да отгледат. Рисуване на големи пана пък организира Детският комплекс. Ще има забавления, игри, танци. Децата ще могат да си направят и снимка със специални тематични рамки, която да запечата този щастлив миг и да остане за спомен. Потребителите от Дневния център за деца и младежи с увреждания също ще присъстват на празника. Те ща носят маски на свои любими герои, но ще вземат участие и в другите забавления. Като на празник няма да мине без бонбони и балони и музика за настроение. Събитието ще започне в 16:00 часа, а при лошо време ще се проведе в залите на Младежкия дом.


Община Мездра е подготвила празничната програма по повод Международния ден на детето. Празникът включва спектакъл „Пъстър детски карнавал” на възпитаници на местните детски градини, арт занимания за деца в ателиета за приложни изкуства, атракцията „Танцът на пеперудите“ на професионални артисти на кокили от столичната трупа „Канетикс“ на „жената каучук“ Сирма Добрева, спектакъл „В света на доброто” на Пътуващ театър „Малки таланти” от ИОУ „Св. св. Кирил и Методий”, открит урок по шахмат за начинаещи и сеанс на едновременна игра на подрастващи шахматисти срещу многократните шампиони на България Даян Нинов и Доника Шивачева от ШК „Асеневци“ - Велико Търново.


Програмата за Деня на детето в Мездра включва:

- 10:00-11:00 ч. - площад „България” - гр. Мездра:

• „Пъстър детски карнавал“ - спектакъл на Детските градини „Слънчице“, „Роза“, „Детелина“ и „Мир“;

• Арт занимания за деца в ателиета за приложни изкуства на Христова евангелска църква „Шалом“;

• Атракция „Танцът на пеперудите“ в изпълнение на артисти на кокили от трупа „Канетикс“ на Сирма Добрева;

- 10:30-13:00 ч. - Археологически комплекс „Калето“ - гр. Мездра:

• 10.30-11.00 ч. - Спектакъл „В света на доброто” на Пътуващ театър „Малки таланти” от ИОУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител Глория Николова;

• 11.00-13:00 ч. - Открит урок по шахмат за начинаещи и сеанс на едновременна игра на подрастващи шахматисти срещу многократните шампиони на България Даян Нинов и Доника Шивачева от ШК „Асеневци“ - Велико Търново.


Отбелязването на Международния ден на детето води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 год. В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е отбелязан официално на 8 май 1927 год.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 14 юни 2024 година

Тържествена церемония по връчването на дипломите за завършено средно образование се състоя в двора на видинската математическа гимназия.   Общо 76 ученици от ППМГ "Екзарх Антим Първи" получиха своите дипломи.  Видин изпраща четирима депутати , като ГЕРБ-СДС, "Възраждане", ПП-ДБ и ДПС получават по един мандат. От Монтана също са четирима,..

публикувано на 14.06.24 в 18:00

Държавен архив Видин отбеляза Международния ден на архивите

Държавен архив Видин отбелязва Международния ден на архивите, 9 юни. На тържествена церемония бяха наградени и приятели, дарители и читатели на институцията за изминалата 2023 година. Светлана Кръстева, директор на видинския архив: " Българските  архивисти и архивистите от цял свят се грижим да съхраним  ценните исторически  документи, за да..

публикувано на 14.06.24 в 17:45

Откриха римски легионер и снаряжението му край Арчар (Снимки и видео)

Две големи гробници, както и гробни комплекси са установени при спасителни археологически разкопки по трасето на пътя между видинските села Държаница и Арчар, където се извършват ремонтни дейности. Открити са и близо сто находки. За първи път от 50 години се работи в некропола на един от най-големите римски центрове в България - Рациария, каза..

публикувано на 14.06.24 в 17:29

Станаха известни наградените в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа”

Станаха известни призьорите в XIII Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ на тема: „Миналото, настоящето и бъдещето на нашата Родина”, организиран от Община Мездра, Съюза на българските писатели (СБП) и Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа”, съобщават от местната управа. В тазгодишното издание на конкурса, който е анонимен,..

публикувано на 14.06.24 в 16:33

Ученици от школа "Нова китара" изнасят концерт във Видин

"Рок на видинска сцена" се нарича концертът, който ще представят тази вечер учениците от школа "Нова китара" към Младежкия дом във Видин. Общо 20 деца ще покажат уменията си да свирят на китара под ръководството на учителя си Кирил Василев : "Рок концерт, разбира се рок в наш вариант, защото ще има и някакви малки изненади. Ще има рок от..

публикувано на 14.06.24 в 16:25

Работна среща за кампанията по директни плащания се проведе със земеделци от Видин

Проблемни въпроси, свързани с кампанията по директни плащания и работата със системата за електронни услуги бяха разисквани на работна среща със земеделски производители от Видин. На фермерите бяха разяснени основни моменти при подаване на заявления, каза Даниела Пейчева , главен експерт в Национална служба "Съвети в земеделието"- Видин: "Идеята..

публикувано на 14.06.24 в 16:04

29 ученици от видинска гимназия отиват на състезание по роботика

Шест отбора от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин ще вземат участие в състезанието "Роботика за България" . Тази година има рекорден брой отбори и ученици, които успяха да се класират за финала в София в SAP България. От 50 отбора от цялата страна до финала са допуснати 36. Общо 29 ученици от Видин, от 8-и до 11-и..

публикувано на 14.06.24 в 15:59