Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Щуроландия" събра децата на 1 юни в Крайдунавския парк във Видин

9
Снимка: Радио Видин

По повод Международния ден на детето Фондация "Подкрепа за реализация", в партньорство с Община Видин, Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) - Видин и Общинския съвет по наркотични вещества организираха детския празник "Щуроландия". 

"Това е един от най- хубавите празници, не само защото е празник на детето, а и защото за неговото случване обединяват усилия много организации, много институции. За Община Видин е чест за десети пореден път да подкрепя организирането на "Щуроландия" на този голям детски панаир, както чухме да го наричат тук децата. Осигуряваме сладолед, помагаме в логистиката и подкрепяме всички, които участват с това, което е нужно за да се случи наистина един прекрасен празник както за децата, така и за техните родители", каза Силвана Сюлейман, главен експерт "Култура и изкуство" в Община Видин.

В тазгодишното юбилейно издание около Художествената галерия в Крайдунавския парк бяха разположени 8 арт ателиета и работилници. В тях малчуганите можеха да демонстрират творческите си умения, като оцветяват и рисуват, включително върху лица, да изработват маски. Децата оцветяваха, изработваха маски и участваха в игрите. Най-малките пък избираха да бъдат изрисувани  като любимите си анимационни герои.

"Току що започваме. Искам да ме нарисуват като Калинката от "Калинката и черния котарак". ..На мен ще ми рисуват лицето...Доста интересни неща се случват тук. Децата се радват. Така можем да отпразнуваме празника си 1 юни....Днес е Денят на детето и е много забавно, особено за децата и ни прави радостни този ден." 

Доброволци от Българския младежки Червен кръст помагаха в работилниците на децата.

"Както всяка година, доброволците на Червения кръст вземат активно участие в Деня на детето и както всяка година рисуваме лицата на децата. Някои искат котета, други кучата, трети тигри, Спайдермен. В същото време други доброволци правят различни прически на момичетата. Сплитат ги. Участваме и в спортните игри- хвърляна на топка, федербал, баскетбол и други. Заедно с нас тази година и миналата се включиха доброволци от "Интеракт- Видин". Както винаги сме много, за всекиго има по нещо да се забавлява и гледаме да направим празника на децата още по-хубав," каза Радостина Йорданова от Българския младежки Червен кръст.  


"В нашата работилница изработваме маски по избор на децата. Имаме цяло табло с направени макети. Те си избират формата на маската и я оцветяват така, както преценят. На дечицата, които най- много да се постарали и са направили най-хубави маски, подаряваме по  една значка "Щуроландия 2023", каза  Цветелина Йорданова от екипа на фондация "Подкрепа за реализация". 

Желаещите можеха да премерят сили и в различни спортни състезания и забавни игри.


"При мен са спортните мероприятия- стрелба с кош, футбол на малки врати, дърпане с въже. Децата обичат движението и спорта. Много се забавляват. Те са щастливи, ние също," каза Павел Павлов, кинезитерапевт в Центъра за социална интеграция към фондация "Подкрепа за реализация".

От Общинския съвет по наркотични вещества във Видин също се включиха в организацията за празника. 


"Ние  сме подготвили интерактивни игри, които да подпомогнат децата да развият своята емоционална интелигентност. Заложили сме на такъв тим игри, които едновременно да бъдат забавни за децата, да бъдат приятни и в същото време да им помогнат да развият своята моторика и своето въображение," каза Веселка Димитрова.

На "сцената на талантите" до художествената галерия  деца показаха пред публика артистичните си и певчески дарби. Участниците в инициативата получиха безплатни сладоледи, осигурени от Общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Курс за български шевици се организира във Видин

Центърът за творчески и личностно развитие "Свободата да СЪМ" организира курс за български шевици. Курсът се нарича "Назад към корените" и е предназначен за деца и техните родители. Децата ще могат да оцветяват графики на шевици, казва Благовеста Владимирова:  "Идеята на предстоящия курс е да се запознаем с шевиците в тяхната най-основна..

публикувано на 17.05.24 в 12:00

В Кула отбелязват Деня на предизвикателството

Със спорт, танци и песни в Кула отбелязват Световния ден на предизвикателството . Организатор е Клубът на инвалида. Целта е да се докаже на хората с увреждания, че могат да са пълноценни, а останалите да повярват в тях, каза председателят на клуба Иванка Велкова. "Мотото ни е "Спортуваме, пеем и танцуваме заедно". В празника ще..

публикувано на 17.05.24 в 09:30

10 000 лева събраха на благотворителен концерт в Монтана

10 000 лева събраха в Монтана в благотворителен концерт за Цецко снощи. 31-годишният мъж от Лом се лекува от левкемия. Благотворителният концерт се проведе в Драматичния театър в Монтана. Над 200 танцьори и певци от местни фолклорни групи изнесоха концерт пред публиката в препълнената голяма зала. Всички те дариха средства за скъпо струващо лечение..

публикувано на 17.05.24 в 08:46

Изложба, посветена на Милан Миланов - Революцията, откриха в Берковица

Музейната революция на Северозапада.  Под това име снощи в Етнографския музей в Берковица бе открита фотодокументална изложба, посветена на големия краевед Милан Миланов – Революцията. Тя е по повод 95 години от рождението на Милан Миланов, обясни на откриването Станислава Витанова, вр. изп. директор на Музеен комплекс – Берковица: "Приживе той..

публикувано на 17.05.24 в 08:37

Древни рецепти, облекло и въоръжение показват в "Баба Вида"

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала "Видин - градът на трите крепости". Събитието съвпада с Международния ден на музеите. "Миналата година бяхме заложили на облекло и прически, сега - на кухнята. На 17 май ще представим антична или Римска кухня от 16 часа в крепостта "Баба Вида". Входът е свободен за всичките ни..

публикувано на 17.05.24 в 08:31

Изследват безплатно и анонимно за СПИН във Видин

Регионалната здравна инспекция във Видин ще разположи мобилния си кабинет за медицински изследвания пред Художествената галерия "Никола Петров". Поводът е антиСПИН кампания, посветена на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ. Той се отбелязва всяка трета неделя на месец май. "Изследвания могат да направят всички хора, които..

публикувано на 17.05.24 в 08:18

Почитаме Баташките мъченици

Днес, на 17 май, Българската православна църква чества паметта на Светите Баташки новомъченици - канонизираните жертви на Баташкото клане след Априлското въстание от 1876 година.  "Започнало нечувано клане на християните, които не давали вярата си. На първо място стоят имената на двамата свещеници Петър и Нейчо. Предложили им да се потурчат, те не..

публикувано на 17.05.24 в 07:48