Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Снимка: колаж Ивайло Захариев

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове. Некомерсиален и винаги внимателен към детайла и усещането за иновативното, за качеството и вида на това, което предлага на своите клиенти. Зад неговите вкусни творения, стои много мисъл, проби и четене.

"Ако малко повече се замислим, ще видим, че природата в различните сезони ни дава различни плодове и зеленчуци, които всъщност дори организмът има нужда от тях точно тогава. Да кажем, например, както е копривата. Като дойде пролет, да кажем, организмът има повече нужда от желязо и т.н., както и други плодове и зеленчуци, билки... Това, което предлагам аз, основното и главното в случая, това са смутита. И двете са моя разработка - едното е мое много любимо "Green detox" смути и се оказа, че на хората също им стана любимо. Не предполагах, защото е доста дръзко, както обичам да го описвам - една експлозия от вкусове. Това, което има вътре в него - киви, краставица, лайм, джинджифил, лимон и босилек. Доста от хората са малко резервирани към някои от съставките, но пък често пъти като го опитат, имат една много интересна реакция, одобрителна. Всеки от десет човека, всеки осми или девети, реагира положително."

 Фактът, че хората, които са предубедени след това стават почитатели на това специфично смути, радва още повече Ивайло.

"Има значение дали консумираш един продукт сам по себе си, или го консумираш в колаборация с други съставки. Пак ще спомена, че това, което "джуркаме" на бара, както обичам да казвам, то си е както се готви в кухня, само че методите са други. Произвеждаме напитки, съответно в случая за смутитата- плодове, зеленчуци и т.н., така че вкусът е съвсем различен, когато го завъртиш с нещо друго и исках пак да подчертая това за сезонното - стремя се винаги да се съобразявам със самия сезон, защото е и доста интересно, когато се съобразиш, а и най-вече ти е под ръка конкретният продукт."

Миналата година Ивайло участва в приготвянето на коктейли във видинското село Флорентин, където се проведе Международният фестивал на динята и пъпеша. Той приготвя два вида алкохолни коктейла - единият е с диня и бърбън, а другият - с пъпеш и бял ром. 

Сезонните продукти са гаранция за по-свеж вкус, защото пресните зеленчуци и плодове винаги се усещат.

"Всъщност това е идеята. Когато говорим примерно за барманство и човек иска да консумира коктейл. Един път да е сезонен плодът, който използваме, втори път да е наистина свеж плод, да не е нещо замразено, две в едно." 

Важно е да се отбележи, че по правило смутитата съдържат само натурални съставки и в тях не се добавят захар и млечни продукти. Тъй като за приготвянето на смути плодовете и зеленчуците се блендират/пасират, те съдържат голямо количество фибри. Тези напитки могат да съдържат и твърди протеини или мазнини, което допринася за балансиран прием на макронутриенти, а също така и засища.

Ивайло е човек, който не се стреми към комерсиалното и винаги прави нови неща:

"Ако трябва малко да обобщя моята работа накратко, с новите неща, които вкарвам - всичко се върти около две, три неща. Визията определено е едно от тях, след като вече човек го е видял и иска да го опита. Другото, на което залагам, е качество. Първо качество на самите продукти, с които работя и се стремя да има такова и второ, качество от получения вкус, който е на финал при приготвянето. И третото нещо е наистина да е полезно. Така че, за зеленото смути мога да кажа - босилекът, който така доста хора са резервирани към него, всъщност е една от най-полезните съставки, защото общо казано, той е много полезен за стомаха, но и не само. Типично като билка, може да се сервира по всякакъв начин, било като чайове, било някакви мехлеми и т.н. Фактически, това съчетавам аз, че хем човек консумира нещо, което би му било приятно, хем същевременно ще му бъде и полезно."  

Другото смути, което приготвя, е по-балансирано и меко.

"Основно е с ананас и банан, които леко се припокриват като вкус. Бананът дава консистенция, ананасът дава характерната му свежест, а също така и киселинност. И това, което съм прибавил вътре, като щрих, което придава вече чар, това е канелата, канела на прах и кокосови стърготини, които са доста приятни, особено в колаборация с ананас е доста готино."

Освен смутита, Иво приготвя и млечни шейкове, които са любими на по-малките.

"Говорим за млечна напитка, която е на основата на прясно мляко. Тук да подчертая, че използвам прясно мляко, не UHT, охладено и се прибавят вътре пресни плодове, в случая банан и ягода. Защо банан и ягода? Защото почти всички обичаме банан и ягода, дори трябва да подчертая, че това е любимата напитка на децата, наред със студения шоколад. И освен дръзките неща, които опитвам да предлагам, иновативни, трябва да има някакви класики и смятам, че именно това е една от класиките... Слага се и бита сметана. Самата напитка, чисто като облик, придобива друга визия, става много по-хубава. Който обича шоколад - слагам и топинг шоколад отгоре и съответно и визията е на ниво и самият вкус е много по-компонентен."

Можете да опитате красивите и вкусни смутите и шейкове, които Ивайло приготвя, на фестивала "Summer vibes Festival 2023", който ще се проведе близо до крепостта "Баба Вида" във Видин на 10-и и 11-и юни (събота и неделя).

Може да видите още от напитките на Иво тук.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Моя вина" или на другите

Романът „Моя вина“ на испанската писателка Мерседес Рон на пръв поглед е пълен с клишета, характерни за романтичните истории, предпочитани от тийнейджърите през последните години. Момиче с тъмно минало среща момче с тъмно настояще. И двамата имат какво да крият. И двамата имат причини да не се харесват. Привличането, разбира се, е..

публикувано на 17.10.25 в 17:05

Венцислав Нинков: Човекът, който рисува душата на Видин

В навечерието на Международния ден на художника ви срещаме с видинчанина Венцислав Нинков - човек, за когото изкуството не е просто работа, а път, по който върви цял живот. Венци рисува, откакто се помни. Завършил е училището по изкуствата в родния си град, където овладява различни техники - от графика и живопис до натюрморт, акварел и..

публикувано на 17.10.25 в 16:30

Пеперудената фея се превърна в един от символите на борбата с рака на гърдата

Пеперудената фея стана един от символите на Националната кампания за борба с рака на гърдата , организирана от Сдружението на жените мотористи "Lady Bikers MPowered Bulgaria" и Българското дружество за борба с рака на гърдата. Зад това приказно име всъщност се крие  розовият трабант на доброволеца Ина Николова от София. С него доброволката, която..

публикувано на 17.10.25 в 16:09

Без седмична грижа ще е дневният център към фондация "Уникалните деца на Видин"

От следващата година отпада една от дейностите, които се изпълняват от фондация "Уникалните деца на Видин". Няма да функционира Дневният център за деца с увреждания - Седмична грижа.  Според приетите промени, дейността не фигурира в Закона за социалните услуги, както не е включена и в Наредбата за качеството на социалните услуги, каза..

публикувано на 17.10.25 в 15:40

Актрисата Иоана Христова: Колкото по-често ходиш на зъболекар, толкова по-приятно ти става

С профилактични посещения в зъболекарския кабинет могат да бъдат избегнати по-големи проблеми. Това каза в    "Час при зъболекаря" актрисата от Държавен куклен театър - Видин Иоана Христова, благодарение на която на сцената оживява Малкото мравоядче - главният герой в най-новия спектакъл на трупата. Актрисата си спомни как самата тя е преодоляла..

публикувано на 17.10.25 в 15:31

Майка и дъщеря стоплят зимата за над 100 животни

Джулиана Цветкова и Камелия Русинова от Видин са майка и дъщеря, които посвещават живота си на това да помагат на животни без дом . Те стоят зад неправителствената организация " Четирикраки ангели " - едно малко, но изключително силно дело, родено от любов, упоритост и огромно сърце. В дома си, намиращ се в село Капитановци,..

публикувано на 17.10.25 в 15:30

Застрашена ли е свободата на словото?

Застрашена ли е свободата на словото в България? Постоянният въпрос, който вълнува в последните декади, изплува на дневен ред през пролетта, когато стана ясно, че страната ни се срива до незавидната 70та позиция в Индекса за свобода на словото на "Репортери без граници". Анализът показва, че свободата на медиите у нас е крехка и нестабилна, а..

публикувано на 17.10.25 в 14:59