Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Ослен фест" възражда българското село

Много вярваме, че чрез творческия и културния импулс това може да се случи, посочват от организаторите

Снимка: личен архив

Фестивалът "Ослен фест" във врачанското село Ослен Криводол ще се проведе за втора година. Проявата започва на 15 юни. Организаторите са подготвили културна програма. Фестивалът се провежда под надслов: "Селски Ренесанс или как да съживим и възлюдим селата чрез силата на съзидателния дух, на културния и творческия импулс?". Идеята е да се покаже силата на творчеството и общностния дух, казва Невена Йовчева, организатор на фестивала: 

"Тази година фокусът на фестивала е насочен към "залюдяването" на селата и как това може да се случи чрез творчество и култура. Затова темата е "Селски ренесанс". Това е част от по-голямо изследване, което е извън фестивала. Като акценти в програмата сме поканили лектори, които ще говорят как е възможно да се завърнеш на село и да живееш добре и устойчиво... Практически работилници имаме, всеки ще може да се докосне до техника - строене с конопобетон, ще има дърворезба, месене на хляб, грънчарство, рисуване с акварел, хородейница ще има... 

Сестри Апостолови и братя Якубови правят красива българска музика, пречупена през техния авторски почерк...

Новото тази година е "Театър на сетивата", пиесата "Сетивно пътуване до дълбините на Ослен"...

Всяка сутрин ще има редица дейности, с които да се започне денят... Ще има и фотоконкурс за най-оригинална снимка на тема: "Възраждането на българското село"... Много вярваме, че чрез творчество може да се съживят селата..."

Невена Йовчева е избрана да е една от 40-те изследователи-практици от цяла Европа към "Creative Impact research Center Europe" в Германия, Изследователски център за влияние на културни и творчески практики и икономики в Европа. Тя организира инициативи, свързани с устойчивия начин на живот на село и бъдещето на селото изобщо, достъпа до култура там, връзката "село-град" и приноса на хората. В тазгодишното издание на фестивала в Ослен Криводол ще организира отворен кръг за обмен на добри практики като част от нейното изследване на тема: "Селски Ренесанс или как да съживим и възлюдим селата чрез силата на съзидателния дух, на културния и творческия импулс?". Добре дошли са всички заинтересовани страни - артисти, предприемачи, представители на местна власт, читалища и културни оператори. Срещата ще бъде в неделя, 18 юни, от 14:30 ч. на "Ослен фест". 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Забавен ВиК ремонт затруднява движението пред Здравната каса във Видин

Повече от година част от булевард "Панония" във Видин е в разкопки, заради ВиК ремонт. Затруднено е движението , тъй като в края на надлеза по булеварда, в посока към здравната каса, преминаването на автомобили е отклонено. В края септември в декларация общински съветници настояха държавата, по-специално Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 11.10.24 в 17:01

Магията на амигуруми - как една майка съчетава творчество и професия

Днес имаме удоволствието да ви запознаем с една вдъхновяваща видинчанка, която открива новата си страст по време на майчинството. Симона Пламенова е намерила време да развие истинско изкуство - плетене на играчки. И не какви да е играчки, а тези сладки творения, наречени амигуруми . Амигуруми е не просто плетене на една кука, а японско..

публикувано на 11.10.24 в 16:30

Латино школа във Видин открива група за начинаещи

Латино вълната продължава да залива Видин . Ако преди няколко месеца ви запознахме с Аманда Йорданова и нейната латино школа  " Аmantina Dance Group " , то днес можем да ви кажем, че школата не само че процъфтява, но дори ще открие нова група за начинаещи . Аманда явно знае как да вдъхне латино страст в сърцата на видинчани, защото..

публикувано на 11.10.24 в 16:15

"Великите личности – възход и падение" - книга на немския писател Пат Лауер

"Богатите също плачат" казват хората и немският писател Пат Лауер в своята книга „Великите личности – възход и падение“ се заема да докаже правдивостта в тези думи. В книгата си той разказва историите на пъстра подборка от велики и известни неудачници, губещи или просто хора, дръзнали да заложат всичко и проиграли себе си на рулетката на..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Звезден концерт във Враца - пианистката Донка Ангъчева и диригентът Росен Гергов

Пригответе се за едно наистина вълнуващо музикално преживяване днес във Враца, защото пристигат две музикални звезди директно от Виена - пианистката Донка Ангъчева и известният диригент Росен Гергов , родом от Враца. Те ще застанат пред публиката заедно със Симфониета-Враца в рамките на "Месеца на клавишите" . За пръв път Донка..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Зърнопроизводител: Ниските добиви ще смъкнат рентите

Отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" вече са по сметките на земеделците. На среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов гилдията поиска писмени гаранции за възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн. лв. от договорените средства...

публикувано на 10.10.24 в 16:00
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Колкото по-топла е атмосферата, толкова по-обилни са валежите

Климатът не е постоянно явление. Той е непрекъснато променящо се във времето и пространството природно явление. Ние сме в период на увеличаване на температурите в глобален мащаб. В това отношение България, Балканския полуостров и Европа не правят изключение, заяви климатологът проф. Георги Рачев. "И оттук всеки си прави изводи, които са му..

публикувано на 10.10.24 в 15:59