Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мисълта за делото на Ботев ни водеше", казват походници

Участници в похода до Околчица: Необходими са автобус, нови палатки и дъждобрани

Таня Методиева: "Ако имам сериозна подготовка, като оборудване и транспорт, може и да тръгна, но ако ги няма тези условия, не бих тръгнала."

4
Снимка: личен архив



С китки здравец и баница Видин посрещна участниците в Националния туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй-Околчица“, който се проведе от 27 май до 2 юни 2023 г.
В 75-ото издание на националния поход взеха участие 23-ма ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в града. Те изминаха 120 км за пет дни, от козлодуйския бряг до връх Околчица. 
Нелек е преходът тази година, смята Марина Димитрова, един от ръководителите на видинската група:
"Труден беше походът предвид лошото време и оскъдната храна, но духът на групата и на Ботевата чета ни държеше на крака. Завършихме именно с помощта на този възрожденски дух! Преходите бяха изключително трудни... Предварително бяхме обсъдили трудностите, много са важни дисциплината и редът, работехме в екип..."

Изпитание на волята и на издържливостта - така определят 5-дневния поход единадесетокласникът Георги Иванов и десетокласниците Кристиян и Весела Симеонова:
"Трудно беше заради времето, но иначе нищо трудно, преборихме се. Друг път съм попадал в подобни условия и помагахме си един на друг... Мисълта за делото на Ботев ни водеше... Големият проблем беше времето, но пак бих отишла... Много от палатките пропускаха вода, трябва да се подновят, храната беше кофти, малко количество и некачествена... Хубаво е усещането, когато качиш Околчица... И умората изчезва веднага!"
Трудни моменти изживяват тази година походниците, особено от село Софрониево до Алтимир, проливните дъждове са сериозно изпитание за младите хора и за техните ръководители. 

Това още веднъж доказва, че задължително трябва да има осигурен автобус, който да се използва в такива кризисни случаи, който да бъде неотлъчно с походниците. Необходимо е и ново оборудване - нови палатки и дъждобрани, убедена е Таня Методиева, която за десета поредна година води ученици в националния поход:
"Силен порой имаше, такова нещо не съм виждала... Продължихме... Тази година най-трудният за последните десет прехода... Догодина ще се замисля дали да продължа, притесненията ми бяха над 100%. Не можех да заспя от притеснение вечер, защото виждах колко много се наводнява теренът, половината палатки бяха във вода. Имаше три палатки изцяло мокри и учениците ги настаних в камиона... За да заведа учениците догодина, трябва да съм сигурна, че имам транспорт, който да ни служи в такива случаи, ново оборудване -  нови палатки,  нови дъждобрани.... Тоест, ако имам сериозна подготовка, като оборудване и транспорт, може и да тръгна, но ако ги няма тези условия, не бих тръгнала."
Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00