Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 юни 2023 година

Снимка: Любо Андреев

С цветни чадъри е украсен  площад "Алеко Константинов" в центъра на Монтана. Инициативата е по повод 26 юни- Международен ден за борба с наркоманията.

При земетресение трябва да се изчака на най-безопасно място да премине трусът и тогава да се напусне сградата. Това каза за Радио ВИДИН инж. Димитър Куманов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране във връзка с вчерашното земетресението, чийто епицентър бе на 3 км от Асеновград и с магнитуд от 4.7 по Рихтер.

Мариета Георгиева е назначена за заместник-министър на образованието и науката. Мариета Георгиева заема тази длъжност за втори път, като на същия пост е била и през 2022 г.

Парламентът одобри единодушно решение, с което държавата може да прави разходи и трансфери в рамките на постъпленията в хазната, без приет бюджет за тази година. Социалните плащания са гарантирани до приемането на нов бюджет, увери финансовият министър Асен Василев, според когото хазната разполага с 10 милиарда лева.

Продължава по стандартния график изплащането на пенсиите за юни. То започна на 7 юни и ще продължи до 20 юни. От Националния осигурителен институт съобщават, че на сайта на института има нова електронна услуга, свързана с правото на хората да бъде продължено изплащането на инвалидната им пенсия или на добавката за чужда помощ и след изтичането на срока на експертното решение на ТЕЛК. 

Корабоплаването по Дунав е нормално, няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Нивото на реката в началото на българския участък значително се е повишило. Това обясни директорът на дирекция “Речен надзор - Лом” към Агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров. Според него не се очакват изненади с пропускането на по-големи водни маси и от хидротехническото съоръжение Железни врата на сръбска територия. Днес нивото в началото на българския участък от реката е между 600 и 700 см.

До края на юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар с друг. Желаещите да сменят личния си лекар трябва да попълнят регистрационна форма за постоянен избор.

Окръжен съд – Враца търси кандидати за съдебни заседатели към същия съд с мандат 2024 – 2028 г. Процедурата за кандидатстване бе открита с решение на Общинския съвет – Враца, взето на 30 май.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ традиционно засилва контрола в селското стопанство с активизирането на земеделския сезон. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. 
Дискусия на тема "Заедно срещу дискриминацията и предразсъдъците" се провежда във Видин. Форумът е по инициатива на "Организация Дром" и е сред дейностите, подкрепени от програма "Правосъдие" на Европейската комисия. 
Комисия, инициирана от Община Видин, е проверила състоянието на река Тополовец при видинското село Градец. Кметът Илия Томов обясни за Радио ВИДИН, че няколко пъти е подавал сигнали за почистване на коритото на реката, която минава през населеното място. 

С представяне на изложба с експонати от фонда на Видински митрополит Дометиан, Държавен архив - Видин ще отбележи Международния ден на архивите - 9 юни. По традиция на празника ще бъдат отличени дарител, читател и приятел на архива за 2022 година, съобщи началникът на Държавен архив - Видин Светлана Кръстева. Включените в изложбата експонати са постъпили във Видинския архив през 2022 година и ще бъдат представени за първи  път. Началният час на събитието е 17:30 в изложбената зала на Държавен архив - Видин.

Професионалната гимназия по производствени технологии (ПГПТ) в Лом бе домакин на тридневна програма за мобилност по Националната програма „Иновации в действие“.

Над 6000 лева са събрани по време на благотворителния концерт "Децата правят чудеса" във Видин. Идеята на организаторите  - дамски "Инър Уийл клуб", е със средствата да бъдат закупени пейки с формата на разтворена книга.

Българският музикант, който живее в Дания и развива своята кариера на концертмайстор и преподавател - Веселин Демирев, се завръща на врачанска сцена след концерт със Симфониета-Враца през изминалия сезон.

За четвърта поредна година Видин ще е домакин на младежкия Summer Vibes Festival, съобщават от Общината. Той ще се проведе на 10-и и 11-и юни край крепостта „Баба Вида“. Както и при предишните издания, мисията на фестивала е да откъсне децата от интернет пространството, да им покаже един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния свят. 

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Специализирана полицейска операция се провежда в района на Белоградчик

Активни контролни действия, извършват днес полицейските служители в селата Медовница и Ружинци, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Видин. Специализираната полицейска операция стартира тази сутрин, в нея  участват екипи на Районното управление в Белоградчик, жандармерията и ОДМВР-Видин. Акцията е фокусирана върху противодействие на..

публикувано на 11.10.24 в 12:07

Моторист загина на място при катастрофа в Монтанско

Мотоциклетист е починал на място при удар в крайпътни дървета, съобщават от полицията в Монтана. Инцидентът е станал вчера, 10 октомври, около 17:00 часа между селата Доктор Йосифово и Студено буче. Загиналият е 61-годишен жител на град Криводол.  Мъжът изгубил контрол над управлението, излязъл извън пътя и се блъснал в крайпътни дървета. Водачът загинал..

публикувано на 11.10.24 в 11:51

Двама души са задържани за телефонна измама в Бяла Слатина

Двама заподозрени за телефонна измама са задържани от полицията в Бяла Слатина . За престъплението  съобщила жителка на града, която заявила, че е предала на непознат човек парична сума за лечение на дъщеря ѝ. Парите били предадени след телефонно обаждане от непознат. 

публикувано на 11.10.24 в 11:44

Полицаи откриха конопени растения в село Черно поле

Общо 20 конопени растения , отглеждани в частен двор в село Черно поле , са установили полицаи от Белоградчик. ​Общото количество на иззетите растения, със специфичен мирис на канабис, възлиза на 51 кг. Задържан е 34-годишен мъж от Монтана. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза за установяване количеството на тетрахидроканабинол  в..

публикувано на 11.10.24 в 11:40

Община Враца призова хората да затварят прозорците заради пожара в депото

Продължава гасенето на пожара , който избухна рано тази сутрин в една от клетките на депото за битови отпадъци край Враца . Силните пориви на вятъра причиниха разпространението на задушлива миризма в града. От Общината призоваха да не се отварят прозорците, докато пожарът бъде угасен напълно. Регионалната инспекция по околната среда и водите следи..

обновено на 11.10.24 в 11:31

Археолози проучват античната крепост в Лом

Археологически разкопки се провеждат в античната крепост "Алмус" в Лом . Целта е да се проучи най-раното ѝ обитаване, обясни главен асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Останките от лагер от ранно-императорската епоха и проучваме част от една войнишка барака, която, освен за войниците, е..

публикувано на 11.10.24 в 10:43

Имунизационната кампания срещу грип стартира във Видин

Започна кампанията за имунизиране срещу грип в кабинета на Регионалната здравна инспекция във Видин . Над 20 души са го посетили досега, за да им бъде поставена, закупена от тях ваксина, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова .  "Най-подходящото време за поставяне на ваксината против грип това е преди..

публикувано на 11.10.24 в 10:25