Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 юни 2023 година

Снимка: Нивелина Николова

За решение на проблема с трафика през прохода "Петрохан" настоява народният представител от Видин и заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова.


През този месец се навършват 10 години от пускането в експлоатация Дунав мост 2 Видин-Калафат. Равносметката е изцяло положителна, заяви изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на съоръжението Людмил Димитров: "За тези 10 години са минали близо 10 милиона превозни средства по съоръжението, инфраструктурата, като от тях близо 60 процента са тежкотоварните над 3,5 тона. Непрекъснато расте трафикът през годините. Близо 12-15 процента се увеличава всяка година."


От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде 523,04 лева. Това решиха депутатите при окончателното одобрение на новото удължаване на Бюджет 2022. Минималният размер на възнаграждението на държавните служители пък ще бъде 780 лева. Законът влиза в сила със задна дата от 10 юни. Той ще действа до 31 юли, докогато се очаква да бъде приет редовен бюджет.

Отлагането на капиталовата програма ще доведе до още по-голям дефицит през 2024 година. Мнението е на икономиста и анализатор Михаил Кръстев.

Кметът на Берковица Димитранка Каменова призова за държавна помощ за справяне с последиците от наводнението в града. Каменова се срещна със заместник-министъра на труда и социалната политика Гинка Машова-Станчева.


Интензивен дъжд се очаква да падне над Берковица. Синоптиците предвиждат локални валежи, с голям интензитет от днес и в следващите дни. Започва раздаването на чували с пясък на домакинствата.


Днес беше изпратена хуманитарна помощ от БЧК за първоначално посрещане на нуждите на пострадалото от наводненията население в област Монтана. Пет палета с почистващи и миещи препарати, както и дрехи ще бъдат предоставени на засегнатите от водната стихия.


Пясък, чували, ръкавици и дъждобрани дари на пострадалите от наводнението в Берковица неправителствената организация Гората.БГ. Благотворителната акция ще продължи и в следващите дни, каза основателят на организацията Никола Рахнев. Той добави, че през почивните дни се организира доброволческа акция в помощ на пострадалите.

Прекъснат е пътят от Ружинци към Черно поле. Достъпът до населеното място е единствено през Буковец, където движението също е затруднено заради пропаднала подпорна стена

Общинското транспортно дружество във Враца е на печалба за първи път от 30 години насам. Добрата новина съобщи кметът Калин Каменов.


Над 30 акта за замърсяване на обществени пространства са съставени във Враца. Актовете са съставени на хора, за които е установено, че замърсяват района на централната пешеходна зона, както и паркове в жилищните квартали на града.


В област Видин има най-голям процент необитаеми жилища в страната. Това показват данните от националното преброяване, съобщиха от Националния статистически институт. В над 55% от жилищата във Видинско не живее никой. Регионът е с най-малък дял на санирани домове - едва 10%. За сравнение - в област Бургас са енергийно обновени близо 50 на сто от жилищата. В страната са преброени повече от 4 200 000 жилища, или с близо 375 000 повече спрямо предишното преброяване 2011 година. 


Аерозолна обработка срещу комари беше извършена снощи на територията на град Видин. През следващата седмица ще се извърши още една, като ще бъдат обхванати и териториите на селищата, разположени по поречието на Дунав, съобщиха от Община Видин. От местната институция уточниха, че дейностите се изпълняват съгласно графика и с оглед на подходящите метеорологични условия.


В Белоградчик вече работи вендинг автомат за фармацевтични продукти. Автоматът е разположен до аптека в града и работи с монети и банкноти до 20 лева. 


Дните от 29 юни до 1 юли ще съберат в Белоградчик гости, близки и роднини, жители на региона, за да се потопят във веселата атмосфера на поредното издание на Белоградчишкия панаирНяколко културни събития предхождат празника на града. 


Започна реставрация на църквата "Свети Николай" във врачанското село Софрониево. Храмът е регистриран като паметник на културата с национално значение. 


Над 300 млади театрали ще представят таланта си на сцената на Международния младежки театрален фестивал "Време" във Враца. От 16 до 21 юни градът ще посрещне трупи от 18 държави в Европа, Азия, Северна Америка и Азия.


В Художествена галерия "Иван Фунев" във Враца лятото вече дойде. От днес посетителите могат да разгледат подредената там изложба "Летни ритми".
По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Специализирана полицейска операция се провежда в района на Белоградчик

Активни контролни действия, извършват днес полицейските служители в селата Медовница и Ружинци, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) във Видин. Специализираната полицейска операция стартира тази сутрин, в нея  участват екипи на Районното управление в Белоградчик, жандармерията и ОДМВР-Видин. Акцията е фокусирана върху противодействие на..

публикувано на 11.10.24 в 12:07

Моторист загина на място при катастрофа в Монтанско

Мотоциклетист е починал на място при удар в крайпътни дървета, съобщават от полицията в Монтана. Инцидентът е станал вчера, 10 октомври, около 17:00 часа между селата Доктор Йосифово и Студено буче. Загиналият е 61-годишен жител на град Криводол.  Мъжът изгубил контрол над управлението, излязъл извън пътя и се блъснал в крайпътни дървета. Водачът загинал..

публикувано на 11.10.24 в 11:51

Двама души са задържани за телефонна измама в Бяла Слатина

Двама заподозрени за телефонна измама са задържани от полицията в Бяла Слатина . За престъплението  съобщила жителка на града, която заявила, че е предала на непознат човек парична сума за лечение на дъщеря ѝ. Парите били предадени след телефонно обаждане от непознат. 

публикувано на 11.10.24 в 11:44

Полицаи откриха конопени растения в село Черно поле

Общо 20 конопени растения , отглеждани в частен двор в село Черно поле , са установили полицаи от Белоградчик. ​Общото количество на иззетите растения, със специфичен мирис на канабис, възлиза на 51 кг. Задържан е 34-годишен мъж от Монтана. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза за установяване количеството на тетрахидроканабинол  в..

публикувано на 11.10.24 в 11:40

Община Враца призова хората да затварят прозорците заради пожара в депото

Продължава гасенето на пожара , който избухна рано тази сутрин в една от клетките на депото за битови отпадъци край Враца . Силните пориви на вятъра причиниха разпространението на задушлива миризма в града. От Общината призоваха да не се отварят прозорците, докато пожарът бъде угасен напълно. Регионалната инспекция по околната среда и водите следи..

обновено на 11.10.24 в 11:31

Археолози проучват античната крепост в Лом

Археологически разкопки се провеждат в античната крепост "Алмус" в Лом . Целта е да се проучи най-раното ѝ обитаване, обясни главен асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Останките от лагер от ранно-императорската епоха и проучваме част от една войнишка барака, която, освен за войниците, е..

публикувано на 11.10.24 в 10:43

Имунизационната кампания срещу грип стартира във Видин

Започна кампанията за имунизиране срещу грип в кабинета на Регионалната здравна инспекция във Видин . Над 20 души са го посетили досега, за да им бъде поставена, закупена от тях ваксина, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" д-р Пепа Цветанова .  "Най-подходящото време за поставяне на ваксината против грип това е преди..

публикувано на 11.10.24 в 10:25