Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за зъбните импланти

Снимка: архив

Поставянето на зъбни импланти е една от най-предпочитаните и иновативни дентални процедури, когато искаме да възстановим липсващ зъб или група от зъби. Тоест, когато един пациент е изгубил зъб, чрез зъбния имплант се получава това възстановяване, обясни в "Направление здраве" д-р Надя Борисова, специалист - ортодонт в най-голямата стоматологична клиника в Португалия.

"Говорим за т. нар. имедиатно имплантиране, чрез което веднага след премахването на зъба, може да се постави и зъбният имплант. Има случаи, когато имплантът не може да се постави веднага, трябва да изчакаме заздравителен процес, образуване на кост и тогава говорим за т. нар. късно поставяне на импланта. Възстановяването на цяла челюст е една концепция, наречена "Всичко върху четири". Това е един чудесен метод за възстановяване на изцяло обеззъбени пациенти или в случаите, когато имаме пародонтозни зъби, които не могат да бъдат спасени и съответно трябва да се извадят и да се възстанови това място. Интересното е, че се поставят само 4 зъбни импланта -  два, които са прави, и два наклонени под определен ъгъл, след което възстановяваме изцяло 10-те зъба, първоначално с една временна, но напълно функционална конструкция и след 6 месеца може да се пристъпи към окончателната зъбна конструкция. Най-хубавото на този метод е, че с едно посещение се поставят зъбните импланти и зъбната конструкция. Едно от предимствата на тази техника е, че пациентът не се нуждае от много зъбни импланти, напълно доказано е, че тези 4 импланти могат да носят постоянната конструкция от 10 зъба. Това е много голямо предимство за пациентите и също така, че в деня пациентът си тръгва с тези зъби, тоест не трябва да се изчакват 4, 5 месеца. Другото голямо предимство е, че когато имаме пациент, който прекалено дълго време е бил обеззъбен, тогава костта се стопява и трябва да направим други хирургични интервенции, като поставяне на костно-заместителни вещества и други. А пък при техниката "Всичко върху четири" тези наклонени импланти ги поставяме на мястото, където нямаме кост."
 
Пациентите е необходимо да се грижат за зъбните импланти така, както го правят за собствените си зъби, обясни д-р Борисова:

"Както ние трябва да се грижим за нашите естествени зъби, така трябва да се грижим и за имплантите. Редовното посещение на стоматолог за почистване на зъбен камък трябва да се осъществява и в случаите, когато вече имаме зъбни импланти. Правят се контролни рентгенографии. Изключително важна е хигиената, изключително важни са рентгенографиите, за да видим дали има някакво възпаление на зъбния имплант. При пациенти, при които нямаме някакви заболявани, един контролен преглед на 6 месеца е напълно достатъчен."
 
При някои заболявания към поставянето на зъбни импланти трябва да се подходи много внимателно, каза специалистът:

"Инсулинозависим диабет, когато имаме, автоимунни заболявания, пациент със СПИН, тогава наистина трябва да е контролирано и с по-голямо внимание да се извърши хирургичната интервенция. Също така, когато пациентът има пародонтозни зъби. Представете си, ако поставим имплант между два пародонтозни зъба, съответно този имплант има по-голяма вероятност да развие възпаление, ако пациентът не ходи на контролни прегледи, не премахва зъбната плака и зъбния камък. Но при заболяванията, които споменах, всичко трябва да е контролирано от стоматолога."
 
Процедурата по поставяне на зъбен имплант се счита за успешна, когато 7 години след нейното извършване, не се наблюдава никакъв проблем. По думите на д-р Борисова млад човек, на който е поставен зъбен имплант, може да изкара с него до 60-70-годишна възраст и дори повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00