Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стане ли национална кауза справянето с демографската криза

Снимка: Радио ВИДИН

Населението на България е сред най-бързо изчезващите в света, показва анализ на Организацията на обединените нации (ООН). До 2050 година жителите на страната ни ще бъдат под 5 милиона, изчисляват от ООН. 

Решения за овладяване на негативните демографски тенденции бяха представени на Национална дискусия под надслов "Демографията няма цена". Форумът събра на едно място представители на правителството, бизнеса, синдикати, експерти и обществени личности. Дискусията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова:

"Най-опасното нещо в политиката е, ако тя се прави на парче и ден за ден, без стратегия, без цели, без диалог с обществото. Това се отнася в най-голяма степен до демографската криза, чието преодоляване изисква не дни, а десетилетия целенасочени усилия, и то не само от една институция, не само от държавата, а и от всички нас – граждани, бизнес, неправителствен сектор."

Целта на дискусията e да се представят възможните решения за овладяване на негативните демографски тенденции. Част от решенията, които предлагат организаторите, обобщи продуцентът Андрей Арнаудов от сдружението Движение за национална кауза - ДНК:

"Нужни са конкретни действия в три ключови направления: раждаемост, миграция и кариера", каза той.

"Ако не решим проблема с демографията, влизаме в застой- и икономически, и в посока на това голяма част от хората, които са тук, да търсят път навън", обясни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Бившият социален министър Деница Сачева заяви, че справянето с демографските проблеми трябва да е основният приоритет на България. 

Депутатът от „Има такъв народ“ и професор по биология, Андрей Чорбанов, бе категоричен, че за справяне с демографската криза е необходим ръст на раждаемостта. Той допълни, че ниската раждаемост е характерна за богатите общества. Според него заради природните си дадености България няма да остане ненаселена, въпросът е какви народности ще живеят тук след години.

Върху привличането на хора от чужбина акцентира и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той и председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова вкараха сред задължителните цели на България влизането в еврозоната и Шенген, което по техни прогнози ще върне много хора от чужбина. 

Даньо Димитров представи изводите от национално представителното социологическо изследване, изготвено от агенция за пазарни проучвания JTN. Масово младите българи виждат бъдеще в България, но имат малко очаквания за подкрепа от държавата. Абсолютно наясно са какво очакват от работодателите си и знаят, че надали ще работят по специалността си, защото близо 60% от професиите, които ще са активни след години, все още не са изобретени, обясни той.

"Националната дискусия цели да постави на фокус и на дневен ред демографския проблем на България. Ние знаем, вярваме и виждаме, че демографията все още не е приоритет номер едно на държавата, не е приоритет за държавния бюджет все още, а когато не е тема номер едно за обществото и за държавния бюджет, е тема, която никога няма да се разреши, а е основният проблем пред нашата страна. Цената, която ще платим след време, ако не вземем сега правилните мерки, ще бъде висока. Ние презентирахме една наша концептуална идея - реална демографска стратегия с конкретни параметри, бюджет и три основни направления, в което държавата да инвестира и да работи целенасочено в следващите пет години. Демографската дискусия не е просто говорене. Ние, като организатори на това събитие, ще направим така, че реалната демографска стратегия, която презентирахме пред политиците, да бъде чута и припозната. Ще внесем тези мерки и конкретни предложения в Министерския съвет. Но нищо на парче няма да свърши работа. Ще работим за това тези мерки да вървят в комплект, да вървят концептуално заедно, защото на парче демография не се прави и никога няма да даде резултат. Правили сме проучвания, видели сме какъв е опитът на другите държави, така че смеем смело да твърдим, че знаем как би могло да сработи. Въпросът е да има чуваемост и да сме достатъчно настоятелни. Най-важното е това да стане обществено достояние и обществен въпрос. Ако хората не се вълнуват от това и ако хората не осъзнаят, че демографският въпрос влиза в дома им и в джоба им, няма да е актуален въпрос за решаване и от политиците, а ние сме зависими от тях, колкото и да не искаме да го признаем", обобщи в ефира на Радио ВИДИН резултатите от националния форум за демографските проблеми на България Моника Иванчовска, оперативен мениджър на Движението за национална кауза.

Населението на България в края на 2022 г. е 6 447 000 души. Само за една година е намаляло с близо 35 000 души, или с един град от мащаба на Горна Оряховица или Смолян.

През изтеклата година са се родили 56 000 деца, починалите жители на България са два пъти повече - 119 000 души

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45