Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин е домакин на научна конференция за Балканските войни

Научна конференция "Балканските войни 1912-1913 - между триумфа и трагедията" ще се проведе във Видин. С участието на историци от България, Румъния, Северна Македония и Черна гора ще бъдат проследени първите победи и тяхната политическа стойност, дипломатическите и военностратегическите пропуски, участието на запасното войнство и обсадата на Видин. Специално внимание ще бъде обърнато на героичната защита на Видин и приноса на видинчани, обясни председателят на Военноисторическата комисия и един от модераторите на форума доц. Станчо Станчев:

"Миналата година бе създаден един национален организационен комитет за отбелязване на 110 години от Балканските войни под председателството на министъра на отбраната. Тогава искаха да включим събития, които да проведем, за да ознаменуваме годишнината. Предложихме да се проведе една научна конференция с международно участие и това да стане във Видин. Първо, защото там не е правена такава конференция, второ, защото отбелязваме Втората балканска война, а именно там се водят най-упоритите боеве за защита на Видин от вероломното сръбско нашествие. Характерно за онзи период е и това, че в отбраната на Видин участват опълченци, запасни от града, както и жители на града. Още по-важно е, че в боевете се включват ученици от местната гимназия, тоест целият град като един се вдига в защита на Видин..."

Форумът е организиран от Министерството на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Военноисторическата комисия, Община Видин и Регионалния исторически музей. Участниците и програмата представи директорът на видинския музей д-р Христина Кирилова:

"Ще участва ген. Златан Стойков, който е председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ген.-майор Тодор Дочев, началникът на Военна академия "Георги Стойков Раковски", което за нас е голяма чест, проф. Трендафил Митев. Колегите от Северна Македония, проф д-р Йордан Михайловски, з.д.к. Драган Перович от Черна гора, д-р Даниел Кайн от Румъния, доц. Радослав Бонев от Вонена академия. Ще имаме колеги, които ще дойдат от Института по балканистика с център по тракология към БАН. Като цяло програмата е доста пъстра, наситена..."

На събитието ще бъде представена малка книжка за ген. Кръстьо Маринов. Изданието е на видинския музей, а нейни съставители са доц. Станчо Станчев и д-р Христина Кирилова. 

Научната конференция "Балканските войни 1912-1913 - между триумфа и трагедията" ще се проведе днес и утре, 22-ри и 23-ти юни, в конферентния център на областната администрация и конферентната зала на крепостта "Баба Вида".

Програмата на форума включва:
22 юни:
13.30 часа Откриване на конференцията от кмета Цветан Ценков
14.00-15.50 часа Първо пленарно заседание, модератор доц. д-р Станчо Станчев, председател на Военноисторическата комисия:
- "Балканските войни между триумфа и трагедията" - доц. д-р Станчо Станчев и ген. о.з. Златан Стойков, предс. на СОСЗ
- "Ролята на тайната дипломация при подготовката и воденето на Балканските войни", генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия "Г. С. Раковски"
- "Създаване и дейност на Одринското военно губернаторство", проф. Трендафил Митев, УНСС
- "Българският принос за развитието на тактиката за използване на авиацията през Балканските войни", доц. д-р Пламен Богданов, Марио Маринов, УНИБИТ
- "Личността на генерал-майор Кръстьо Маринов и Видинския регион", д-р Христина Кирилова, директор на РИМ Видин
15.50 - 16.30 часа Представяне на колекция от артефакти на Теодора Сърбинска от НЧ "Зора" Кюстендил "Бойните полета на 13-и пехотен Рилски полк през Балканската война"
16.30-18.30 часа Второ пленарно заседание, модератор Христина Кирилова:
- "Военнополитическите условия по време на Балканските войни, подялбата на Македония и последиците от конфликта", проф. д-р Йордан Михайловски от РС Македония
- "Приносът на д-р Петър Ораховац към военната и гражданската медицина в България и дейността му по организацията и функционирането на санитарната служба по време на Балканските войни", Драган Перович, Черна гора
- "Из дейността на майор Дабижа, румънски военен аташе в София", Даниел Кайн, Румъния
- "Геостратегическо значение на Балканските войни за историческата георграфия на Югоизточна Европа", доц. д-р Радослав Бонев, Военна академия "Г. С. Раковски"
- "Действията на Втора пехотна тракийска дивизия за освобождението на Родопите в Балканската война", доц. д-р Петър Ненков, ВУСИ
- "Отбранителните съоръжения (табии) на Одринската крепост срещу оръдията на българската и сръбската крепостна артилерия", Виктория Дъбовска, УНИБИТ
- "Родова памет и християнски традиции", Цецка Цокова, Община Видин
18.30-19.00 часа Поднасяне на цветя на Паметника на Бдинци и на Паметника на ген. Кръстьо Маринов
23 юни:
08.30-11.00 часа Трето пленарно заседание
- "Българското военно разузнаване при подготовката и воденето на Балканските войни", бригадене ген. Стефан Стефанов, зам. председател на СОСЗ
- "Видинчани на бойното поле и приносът на обществото и Червеният кръст във Видин по време на Балканските войни", Полина Петрова, РИМ Видин
- "Българската историография за Балканската война", Димитричка Колева, Военноисторическа библиотека към Военната академия
- "Геополитически аспекти на Балканските войни", д-р Пламен Димитров, Информационен център към МО
- "Участието на военния историк полк. Иван Кр. Стойчев в Балканските войни", Стоил Съйков
- "Неизвестни български военни гробища от Балканската и Междусъюзническата войни на територията на Република Турция и Република Северна Македония - резултати от експедиции на терен 2013-2023 г.", д-р Калин Крумов, Ваня Петкова, Иван Сапунджиев,
- "Бойните действия през През първата Балканска война отразени в балкански български медии", д-р Силвия Сиракова, Военен телевизионен канал
- "Образът на съюзниците в Балканската война представян в българския периодичен печат", доц. д-р Марияна Стамова, БАН
- "Ролята на Министерството на войната в изграждането на паметника "Бдинци- победен щурм", Кристина Алексова, Министерство на отбраната
- "Загинали в Балканските войни от Видинска околия", Радослав Симеонов, Министерство на отбраната




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Автоинструктор: Предложението за ограничаване на броя на изпитите за шофьорска книжка е адекватно

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите . Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Как гледат..

публикувано на 10.06.24 в 14:00
Драматично-куклен театър - Враца

Започва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

Тридесет и четвъртото издание на Националния фестивал на малките театрални форми ще се проведе от 10-и до 16 юни във Враца. В програмата са включени 14 постановки, които ще представят разнообразни жанрове и теми. Селекцията е на драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ Мирослава Тодорова и театралните режисьори Дина Маркова и Благой Бойчев. Това..

публикувано на 10.06.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме Amy Winehouse

 Огромна, бухнала прическа, която на английски наричат beehive (от англ. „пчелен кошер“); плътна и силно извита очна линия; крехко, слабо  тяло; глас- чудо; наркотици и алкохол... Най- вероятно свързвате Ейми Уайнхаус с всичко това. Една от най- талантливите певици в историята на британската музика почина на 27 години от сърдечен пристъп, предизвикан..

публикувано на 10.06.24 в 09:00

В страданията Бог ни посещава

В шестата неделя след славното Христово Възкресение - Пасха, Църквата възпоменава събитието от Новия Завет, известно като "Изцелението на Слепия". "Ние людете често си мислим, че сме създадени изключително за радост в света, но никога не можем да се откъснем от мъката и страданията като наша неизменна жизнена съдба. Човешкото сърце..

публикувано на 09.06.24 в 08:00

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  11 юни започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат за под,..

публикувано на 07.06.24 в 16:32

Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасност на храните . Той се чества за пета поредна година по инициатива на ООН.  Всяка година милиони хора по света се разболяват от хранителни отравяния, което прави темата изключително важна за здравето на хората. Асоциация "Активни потребители" работи усилено, за да информира обществеността за..

публикувано на 07.06.24 в 15:13