Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания за бременни и кърмещи жени се проведе във Видин

Регионална здравна инспекция - Видин проведе информационна кампания за насърчаване на здравословното хранене и здравословния начин на живот на бременни жени и кърмачета във видинската болница "Света Петка". Кампанията е част от Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве на Министерство на здравеопазването. С присъстващите бъдещи и настоящи майки се срещнаха Росица Илиева - координатор на програмата, Наталия Милкова - психолог и д-р Марияна Чавдарова, които са от Регионалната здравна инспекция. Венета Анастасова - координатор на здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница представи услугите на центъра:

"Самият център за майчино и детско здраве и неговия предмет на дейност е осигуряване на комплексно обслужване на бременни, деца и извършване на неонатален слухов скрининг. Предоставяме психологическа подкрепа. Имаме психолог, тя се казва Иванета Миланова и се грижи за консултациите на деца и бременни, които са хоспитализирани в болницата и съответно за превенцията на изоставяне на децата. Социален работник Йорданка Предова, осигурява връзка и насочва към социалните служби. Другите дейности, които изпълняваме е неонатален слухов скрининг, медицински консултации със специалист, домашни посещения. Повече за самия център, координати, работно време и връзка с нас може да намерите на сайта на болницата."

 Идеята на кампанията е да се насърчи кърменето. Д-р Чавдарова запозна майките с основните аспекти на кърменето и здравословното хранене през този важен период:

"Да говорим за ползите от кърменето донякъде е безумно, защото кърменето е един естествен процес. Често се случва в днешно време, като право на избор. Голяма част от съвременните майки, по една или друга причина има случаи, при които спират кърменето и това не е по здравословни причини, просто въпрос на личен избор, който е неправилен. Как ще храните вашето бебе е нещо, което всяка бременна трябва да знае преди раждането на детето. Първите 1000 дни от живота на бебето са изключително важни за неговите, растеж, развитие и здраве. Кърмата е единствената най-ценна храна за вашето бебе. Природата е създала именно майчиното мляко, за да посреща всички нужди на бебето. Майчината кърма е незаменима. В нея присъства всичко необходимо, за да е единственият източник на енергия и градивни вещества през първите 6 месеца от живота на бебето. Счита се, че през първите шест месеца от живота, ако детето е на изключително кърмене, тоест се храни само с кърма, то получава всичко необходимо, за да може да расте и да се развива нормално. Не случайно много специалисти я определят като "бялата кръв". Подобно на кръвта кърмата има способността да пренася хранителни вещества, да подпомага развиващия се имунитет на бебето, тоест бебетата, които са хранени с изключително кърмене, са много по-здрави от всички останали бебета."

След раждането има три основни етапа, през които кърмата преминава и не е желателно нито един да бъде изпускан, обясни д-р Чавдарова:

"Първият етап, който е наистина изключително важен и много ценен, това е етапът на коластра. След раждането до около 3-5 или 6 дни, тялото на майката генерира мляко с уникална комбинация от вещества, които ще дадат на бебето най-доброто, от което то се нуждае за развитието си в този момент. Често се допуска грешка в кърменето, да се смята, че кърмата, която децата получават е недостатъчна. Коластрата е малко, но тя е силно концентрирана храна, и за току-що роденото бебе и неговото коремче е напълно достатъчно. Колкото по-скоро след своето раждане детето получи кърма, толкова по-добре.Вторият етап е преходно мляко - количеството се увеличава, променя цвета, гъстотата, състава си. Тоест, във всеки един етап от развитието на бебето се променя и съставът на кърмата спрямо бебето. Това няма как да бъде постигнато по изкуствен начин. През третия етап на кърменето - така нареченото вече "зряло" мляко кърмата изглежда по-рядка. И тук отново бих искала да подчертая, че в този етап майките казват - "Моята кърма е развалена, тя е много рядка, не става". Това не е така, тя става по-течна, но това не означава, че не съдържа необходимите хранителни вещества, за да може да задоволи нуждите на бебето. Зрялото мляко се променя с всяко следващо хранене през седмиците и месеците, за да задоволи специфичните нужди на бебето."

Както за всяко нещо и в кърменето е важен индивидуалният подход. Всяка майка усеща най-добре нуждите на детето си, а някои основни съвета за успешното кърмене даде д-р Чавдарова:

"Както всеки един жив организъм, така и всяко едно бебе, и всяка една майка са различни, няма общо правило за това как точно да бъде кърмено едно дете. Колкото повече време една майка прекарва със своето дете, толкова повече го опознава и може да прецени нейното бебе от какво има нужда. В никакъв случай не трябва да се ограничава честотата и продължителността на храненията през първите 3 дни. В тези първи 5-6 дни детето е нужно да бъде хранено колкото и да е често, колкото пъти иска, може да го кърмите без да има никакъв негативен ефект спрямо него. Храненето на бебето не може да има някакъв строг режим. В никакъв случай не бива да се спазват стриктно часове, когато бебето желае да бъде хранено, не бива да го лишавате от това."

Присъстващите на срещата получиха книги за бременността и кърменето, специални пелени, възглавничка за кърмене.

Карина е бременна в деветия месец с второ дете:

"Ценно беше за мен да си припомня, понеже имам едно по-голямо, за кърменето, че е най-доброто наистина и че, ако може, ако детето няма някаква пречка, трябва да се кърми. За кърменето съм и ще се опитам и този път да се осъществи. Позите за кърмене бяха интересни за мене, че при различни състояния по различен начин се позиционира детето. Храненето, вече много се говори за него, но пак беше добре да се спомене. И че има такава организация, програма за подпомагане, не го знаех това, наистина. Беше полезно, защото младите майки имат нужда от подкрепа и насоки."

Кърменето прави майката пълноценна и щастлива и създава силна връзка между нея и бебето. Спомага за бързото възстановяване след раждането, чрез хормоните, които се влияят от кърменето, по-бързо се влиза в предишната физическа форма, както и емоционално, по-бързо се справя в трудния период след раждането.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00