Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железопътният транспорт във Видин навърши 100 години

2
Снимка: Радио ВИДИН

Навършиха се 100 години откакто Видин е свързан с железопътна линия. Сагата около изграждането на дългоочакваната транспортна връзка от Мездра до Видин приключва през 1923 г., когато тя е напълно завършена. Нестабилните времена, включващи войни, политически и финансови проблеми, по онова време, забавят изграждането на железопътната линия в нейната цялост с десетилетие.  Все пак на 1 юли същата година пристига първият влак. Това се случва в района на пристанището, където е била обособена и гара.  Парният локомотив е управляван лично от цар Борис lll, който имал правоспособност за машинист и слабост към влаковете, обясни за Радио ВИДИН Любомир Низамов, директор на видинската жп гара през 90-те години:

"Плановете за проектирането и изграждането на железопътната линия от Мездра до Видин са започнали още в началото на миналия век. За съжаление, войните тогава не са дали възможност за по-интензивно преоктиране, строителство и завършване на линията. Или може би точно войните са допринесли за това да се окаже, че е необходима добра транспортна свързаност между всички градове в България. 1923 г. всичко е завършено и първият влак влиза във Видин, каран лично от цар Борис lll, той е бил любител на влаковете. Имали са и документи за правоспособност на локомотивни машинисти - и той, и баща му. Тогава още не е било построено приемното здание на гарата. Гарата е построена някъде 1929-1930 г. и тогава е влязла в експлoатация. Първият влак е пристигнал успоредно на пристанището - там, където едно време спираха пътническите кораби, "Метеора" и там е било изградено малко приемно здание... След това железопътната линия е продължила да се развива и в други направления, но това е вече след Втората световна война. За необходимостта на германската армия е изграден и терминалът за фериботни превози, който е бил в центъра на града. Коловозите са минавали покрай хотел "Ровно" и тогава 1942 г. е започнала да функционира и фериботната връзка за превоз на вагони Видин-Калафат."

През годините железопътната линия допринася за привличане на множество инвестиции. 

Около 1990 г. е и най-голямата натовареност на железопътния транспорт във Видин. Жп гарата по онова време е била на денонощен режим на работа, имало е по 4-5 бързи влака и още толкова пътнически. За съжаление, поради липса на инвестиции в момента този превоз не е предпочитан, отбеляза още Любомир Низамов. 

100-годишният юбилей на железопътната линия ще бъде отбелязан официално от Държавно предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура" (ДП НКЖИ) и Община Видин с празнична програма утре, 4 юли. На жп гарата във Видин (страната откъм пероните) от 12:00 ч. ще бъде открита юбилейна плоча. От 12:30 ч. е предвиден празничен коктейл в сградата на Художествена галерия "Никола Петров" и представяне на юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев "Железният път като вдъхновение". В галерията ще бъде подредена и изложба под наслов "100 години железопътен транспорт до Видин", подготвена от Държавен архив - Видин със съдействието на Община Видин. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09