Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Изкуствените подсладители - полезни или не съвсем

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изкуствените подсладители са част от живота на почти всеки човек. Те придават сладост на храните и напитките, но без да увеличават тяхната калорийна стойност. Някои хора ги използват по здравословни причини, други, за да намалят теглото си. Дали обаче са безвредни? На този и още въпроси отговори диетологът д-р Йорданка Господинова. По думите ѝ, първоначалната идея за създаването на изкуствените подсладители е да се достави сладост в храната, без да се натоварва с допълнителни калории. От тази гледна точка изкуствените подсладители са сбъднатият сън и мечтата на всички хора, твърди още диетологът, но отбеляза и няколко важни факта:

"Много хора си мислят, че заменяйки захарта с изкуствените подсладители, те са открили панацеята и ще започнат да свалят килограми, реалността обаче е малко по-различна. Доста сериозни меицински проучвания сочат, че хората, които консумират изкуствени подсладители, често имат по-висок индекс на телесна маса и това е парадокс. Какво се случва? ..Някои проучвания водят до извода, че замяната на например напитки със захар с диетичните им версии би помогнало за намаляване на риска от затлъстяване. Но това не е универсално решение. Когато става въпрос и за риска от заболявания, картината става още по-неясна.."


Резултатите от проведени изследвания показват, че всекидневната консумация на храни и напитки, съдържащи изкуствени подсладители, създава 35% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром и 67% по-висок риск от диабет тип 2. Изследване, публикувано в Inflammatory Bowel Diseases сочи, че изкуствените подсладители и най-вече сукралозата, увеличават броя на протеобактериите и провокират възпалителни заболявания на червата. 


Д-р Господинова препоръчва да сме внимателни по отношение на подсладителите, особено ако подхождаме с идеята за намаляване на теглото.


"Трябва да сме много добре запознати и да четем етикета на храните, да бъдем внимателни и да не подхождаме към подсладителите като към панацея... Напълно в наши ръце е да бъдем отговорни към собственото си здраве."


Радостина Костова от Видин е диабетик повече от 15 години. Разказва, че предпочита да не ползва подсладители както за себе си, така и за децата си. 


"Тъй като трябва да избягвам сладкото, се опитах в началото да ползвам, но видях, че се отразяват зле на здравето ми. Например шоколадът за диабетици се отразява много по-зле, отколкото такъв със захар. Оттогава предпочитам да слагам в нещата, които аз приготвям, по малко мед или захар, но по малко. Другата алтернатива е стевия. Напоследък има един подсладител, който поне на мен ми понася относително добре. Но тези, които са в тъй наречените диабетични стоки, от рода на аспартам и тези, които преди по-генерално наричаха захарин, тях не ги използвам, защото лично на мен се отразяват определено зле. Лекар ми беше обяснявал преди доста време, че това, че няма захар, се компенсира с по-наситени мазнини в съответния продукт, което пък е много вредно за здравето също така. И те са изкуствени. Съдейки по собствения си опит, не използвам изкуствени подсладители, не бих ги давала и на децата си и вкъщи, когато мога, предпочитам да използвам наистина ограничено количество захар или мед, но не и тях"- каза за Радио ВИДИН Радостина Костова.


Въпреки сериозните рискове за здравето, които изкуствените подсладители крият, те се съдържат в редица хранителни и нехранителни продукти. Такива са пастите за зъби, водата за уста, сиропът за кашлица, други лекарства в сиропни форми, дъвки, витамини за дъвчене, алкохолни напитки, салатни дресинги, замразени десерти, бонбони, сладолед, печива, кисело мляко, зърнени закуски, диетични напитки, снаксове, преработени меса и други.



Целия разговор с д-р Господинова може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади преподаватели започнаха работа в гимназията във Владимирово

Професионална гимназия по транспорт  "Владимир Минчев" в монтанското село Владимирово започна новата учебна година със 190 ученици в 10 паралелки и със специалности, които са насочени към транспорта и селското стопанство. Към преподавателския колектив се присъединяват пет нови учители. Гимназията има вече психолог и педагогически съветник...

публикувано на 23.09.25 в 16:00

Търсят се решения за пътната безопасност

Постигането на системно, устойчиво и ефективно елиминиране на пътнотранспортния травматизъм в страната чрез подобряване на пътната инфраструктура, нормативната уредба и интегрираните политики за пътна безопасност бяха основен акцент в Единадесетата национална конференция на тема "Безопасна пътна инфраструктура" , чийто домакин беше Пловдив...

публикувано на 23.09.25 в 14:09

Театрална група от Лом създаде музикална книга „Малкият принц“

Излезе от печат музикалната книга "Малкият принц", която е музикално-театрална интерпретация на произведението на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Книгата представлява режисьорска тетрадка, която ще бъде в помощ на театрални групи и студия, които искат да поставят "Малкият принц".  За създаването на театрално-музикалната интерпретация „Малкият принц“..

публикувано на 23.09.25 в 13:05

Ученици от Монтана представят творби от производствената си практика

Днес, 23 септември, във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана от 17:00 часа ще бъде проведен открит урок и ще бъде открита изложба на ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки "Проф. арх. Стефан Стефанов“ в града. Експозицията е под надслов „Една производствена практика“ и..

публикувано на 23.09.25 в 12:30

Лекция за глаголицата като свещен език ще се проведе във Видин

Във Видин за поредна година ще се проведе фестивалът "Здравей, здраве". Тази година форумът ще бъде два дни - 27-и и 28-и септември, събота и неделя. Във фестивала със своя  лекция се включва Диана Митева. Лекцията е на тема "Глаголицата като свещен език. Какво могат свещените езици?".  Едно ново знание се открива пред екипа от хора, които през..

публикувано на 23.09.25 в 12:00

Доцент Светослав Забунов - за страстта към градската фотография

Инжeнер от Видин показва красотите на региона чрез фотографии. Доцент Светослав Забунов от Българската академия на науките снима сгради, забележителности, природа, дори и небесни обекти и ги споделя във видински групи в социалните мрежи. Любимото му направление е градската фотография. Казва, че зад качествената снимка стоят старание и..

публикувано на 22.09.25 в 17:00

Есен 2025: Топли тонове, уютни материи и стил за всеки ден

Есента вече е тук - с хладните си утрини и вечери. И ако лятото често ни оставяше без сили от жегата, сега идва времето, в което можем да се почувстваме уютно, да се завием с топли материи и да извадим любимите си есенни дрехи. Тази година модата ни кани да заложим на земни тонове - кафяво, теракота, маслено зелено и бордо, които носят..

публикувано на 22.09.25 в 16:30