"Много хора си мислят, че заменяйки захарта с изкуствените подсладители, те са открили панацеята и ще започнат да свалят килограми, реалността обаче е малко по-различна. Доста сериозни меицински проучвания сочат, че хората, които консумират изкуствени подсладители, често имат по-висок индекс на телесна маса и това е парадокс. Какво се случва? ..Някои проучвания водят до извода, че замяната на например напитки със захар с диетичните им версии би помогнало за намаляване на риска от затлъстяване. Но това не е универсално решение. Когато става въпрос и за риска от заболявания, картината става още по-неясна.."
Резултатите от проведени изследвания показват, че всекидневната консумация на храни и напитки, съдържащи изкуствени подсладители, създава 35% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром и 67% по-висок риск от диабет тип 2. Изследване, публикувано в Inflammatory Bowel Diseases сочи, че изкуствените подсладители и най-вече сукралозата, увеличават броя на протеобактериите и провокират възпалителни заболявания на червата.
Д-р Господинова препоръчва да сме внимателни по отношение на подсладителите, особено ако подхождаме с идеята за намаляване на теглото.
"Трябва да сме много добре запознати и да четем етикета на храните, да бъдем внимателни и да не подхождаме към подсладителите като към панацея... Напълно в наши ръце е да бъдем отговорни към собственото си здраве."
Радостина Костова от Видин е диабетик повече от 15 години. Разказва, че предпочита да не ползва подсладители както за себе си, така и за децата си.
"Тъй като трябва да избягвам сладкото, се опитах в началото да ползвам, но видях, че се отразяват зле на здравето ми. Например шоколадът за диабетици се отразява много по-зле, отколкото такъв със захар. Оттогава предпочитам да слагам в нещата, които аз приготвям, по малко мед или захар, но по малко. Другата алтернатива е стевия. Напоследък има един подсладител, който поне на мен ми понася относително добре. Но тези, които са в тъй наречените диабетични стоки, от рода на аспартам и тези, които преди по-генерално наричаха захарин, тях не ги използвам, защото лично на мен се отразяват определено зле. Лекар ми беше обяснявал преди доста време, че това, че няма захар, се компенсира с по-наситени мазнини в съответния продукт, което пък е много вредно за здравето също така. И те са изкуствени. Съдейки по собствения си опит, не използвам изкуствени подсладители, не бих ги давала и на децата си и вкъщи, когато мога, предпочитам да използвам наистина ограничено количество захар или мед, но не и тях"- каза за Радио ВИДИН Радостина Костова.
Въпреки сериозните рискове за здравето, които изкуствените подсладители крият, те се съдържат в редица хранителни и нехранителни продукти. Такива са пастите за зъби, водата за уста, сиропът за кашлица, други лекарства в сиропни форми, дъвки, витамини за дъвчене, алкохолни напитки, салатни дресинги, замразени десерти, бонбони, сладолед, печива, кисело мляко, зърнени закуски, диетични напитки, снаксове, преработени меса и други.
Целия разговор с д-р Господинова може да чуете в звуковия файл.
В Девета н еделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството. "Учениците, като Го видяха да ходи по морето, смутиха се и казваха: това е привидение; и от страх извикаха. Но Иисус веднага..
9-годишно момиче от Козлодуй посети всички 100 места, включени в Движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта" и получи Златна значка от Българския туристически съюз /БТС/. От съвсем малка Калина Христова обикаля със семейството си най-хубавите места в страната - природни забележителности, исторически обекти и музеи. Така..
Според всички негови колеги, детектив-сержант Логан Макрей, познат още като „Лазар“, от Грампианската полиция в Абърдийн е много добър полицай. Е, поне според повечето от колегите му. Както се очаква, има и такива като детектив инспектор Нейпиър, които са намразили Логан от пръв поглед и половин дума. Надхвърлиш ли едно определено ниво на..
Ани Димитрова е моден дизайнер. Дълги години е работила в чужбина, след това със съпруга си се връщат в България и се установяват в град Годеч. Участва в прет-а-порте във Видин, на което бяха представени модни колекции на дизайнери от Северозапада. Казва, че професията е творческа, модният дизайнер мисли като артист, но всъщност е архитект, който..
8 август е Международен ден на котката. Избрахме да ви разкажем за две видински котки- майка и дъщеря, порода "Британска късокосместа". Майката се казва Миха, на 8 години, а дъщеричката е на 2 години и се казва Бела. Двете женски котки отначало съжителстват трудно на една територия, разказа Мария-Надежда Миленова: "И съответно малката е на..
С повишението на температурите през лятото се увеличава и разходът на електрическа енергия. Можем ли обаче да се насладим на комфортна прохлада, без да се притесняваме за по-високи сметки за ток? Този въпрос си задаваме всяка година между юни и септември, когато зачестяват продължителните периоди на високи температури. Ежедневието на всяко..
Общо 25 души от област Видин очакват да получат своите високотехнологични помощни средства . Това е нова социална услуга, която се предоставя по Националния план за възстановяване и устойчивост. Срокът за изпълнение е краят на 2025 година, каза Венцислав Боянов , директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане"- Видин. "На територията на..