"Много хора си мислят, че заменяйки захарта с изкуствените подсладители, те са открили панацеята и ще започнат да свалят килограми, реалността обаче е малко по-различна. Доста сериозни меицински проучвания сочат, че хората, които консумират изкуствени подсладители, често имат по-висок индекс на телесна маса и това е парадокс. Какво се случва? ..Някои проучвания водят до извода, че замяната на например напитки със захар с диетичните им версии би помогнало за намаляване на риска от затлъстяване. Но това не е универсално решение. Когато става въпрос и за риска от заболявания, картината става още по-неясна.."
Резултатите от проведени изследвания показват, че всекидневната консумация на храни и напитки, съдържащи изкуствени подсладители, създава 35% по-висок риск от развитие на метаболитен синдром и 67% по-висок риск от диабет тип 2. Изследване, публикувано в Inflammatory Bowel Diseases сочи, че изкуствените подсладители и най-вече сукралозата, увеличават броя на протеобактериите и провокират възпалителни заболявания на червата.
Д-р Господинова препоръчва да сме внимателни по отношение на подсладителите, особено ако подхождаме с идеята за намаляване на теглото.
"Трябва да сме много добре запознати и да четем етикета на храните, да бъдем внимателни и да не подхождаме към подсладителите като към панацея... Напълно в наши ръце е да бъдем отговорни към собственото си здраве."
Радостина Костова от Видин е диабетик повече от 15 години. Разказва, че предпочита да не ползва подсладители както за себе си, така и за децата си.
"Тъй като трябва да избягвам сладкото, се опитах в началото да ползвам, но видях, че се отразяват зле на здравето ми. Например шоколадът за диабетици се отразява много по-зле, отколкото такъв със захар. Оттогава предпочитам да слагам в нещата, които аз приготвям, по малко мед или захар, но по малко. Другата алтернатива е стевия. Напоследък има един подсладител, който поне на мен ми понася относително добре. Но тези, които са в тъй наречените диабетични стоки, от рода на аспартам и тези, които преди по-генерално наричаха захарин, тях не ги използвам, защото лично на мен се отразяват определено зле. Лекар ми беше обяснявал преди доста време, че това, че няма захар, се компенсира с по-наситени мазнини в съответния продукт, което пък е много вредно за здравето също така. И те са изкуствени. Съдейки по собствения си опит, не използвам изкуствени подсладители, не бих ги давала и на децата си и вкъщи, когато мога, предпочитам да използвам наистина ограничено количество захар или мед, но не и тях"- каза за Радио ВИДИН Радостина Костова.
Въпреки сериозните рискове за здравето, които изкуствените подсладители крият, те се съдържат в редица хранителни и нехранителни продукти. Такива са пастите за зъби, водата за уста, сиропът за кашлица, други лекарства в сиропни форми, дъвки, витамини за дъвчене, алкохолни напитки, салатни дресинги, замразени десерти, бонбони, сладолед, печива, кисело мляко, зърнени закуски, диетични напитки, снаксове, преработени меса и други.
Целия разговор с д-р Господинова може да чуете в звуковия файл.
Професионална гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в монтанското село Владимирово започна новата учебна година със 190 ученици в 10 паралелки и със специалности, които са насочени към транспорта и селското стопанство. Към преподавателския колектив се присъединяват пет нови учители. Гимназията има вече психолог и педагогически съветник...
Постигането на системно, устойчиво и ефективно елиминиране на пътнотранспортния травматизъм в страната чрез подобряване на пътната инфраструктура, нормативната уредба и интегрираните политики за пътна безопасност бяха основен акцент в Единадесетата национална конференция на тема "Безопасна пътна инфраструктура" , чийто домакин беше Пловдив...
Излезе от печат музикалната книга "Малкият принц", която е музикално-театрална интерпретация на произведението на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Книгата представлява режисьорска тетрадка, която ще бъде в помощ на театрални групи и студия, които искат да поставят "Малкият принц". За създаването на театрално-музикалната интерпретация „Малкият принц“..
Днес, 23 септември, във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана от 17:00 часа ще бъде проведен открит урок и ще бъде открита изложба на ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки "Проф. арх. Стефан Стефанов“ в града. Експозицията е под надслов „Една производствена практика“ и..
Във Видин за поредна година ще се проведе фестивалът "Здравей, здраве". Тази година форумът ще бъде два дни - 27-и и 28-и септември, събота и неделя. Във фестивала със своя лекция се включва Диана Митева. Лекцията е на тема "Глаголицата като свещен език. Какво могат свещените езици?". Едно ново знание се открива пред екипа от хора, които през..
Инжeнер от Видин показва красотите на региона чрез фотографии. Доцент Светослав Забунов от Българската академия на науките снима сгради, забележителности, природа, дори и небесни обекти и ги споделя във видински групи в социалните мрежи. Любимото му направление е градската фотография. Казва, че зад качествената снимка стоят старание и..
Есента вече е тук - с хладните си утрини и вечери. И ако лятото често ни оставяше без сили от жегата, сега идва времето, в което можем да се почувстваме уютно, да се завием с топли материи и да извадим любимите си есенни дрехи. Тази година модата ни кани да заложим на земни тонове - кафяво, теракота, маслено зелено и бордо, които носят..