Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да правят децата през лятото

Снимка: Радио ВИДИН

Лятната ваканция е дълго чакана и с най-голямо нетърпение от децата. Какво обаче да правят през тези месеци учениците - да доучват ли пропуснат материал или да използват това време за почивка и забавления?

"Почиваме и и последните няколко седмици сядаме да учим, защото идват входните и трябва да се представим добре. Най-важното е да спим, след това излизаме, разхождаме се, някой може да каже някоя клюка както винаги и това е най-често... Ние гледаме повече време да прекарваме навън, ходим по почивки. Училището ни организира море. Сега ще ходим на море и така. Гледаме навън да си прекарваме повечето време и да се наспим, това е главното. Да си починем от учебната година... Лятото е за почивка. Честно казано е мит, че повечето хора на нашите години си седят само вкъщи... Играем си по цял ден навън. На жуменка, на криеница... Спортувам футбол. От 3-годишен. Играя като халф и крило. Четем, учим. Аз учим в Истания. Те не ни дават книги, ама трябва да си изберем книги, за да четем през лятото. Трябва да напишем какво съм разбрал от тази книга и какво съм прочел... Работим. Точно ние ще бъдем почти цялото лято на практика. Бяхме две седмици на Златни пясъци, имахме една седмица почивка и сега, на 10-и, заминаваме за още три седмици на Тенерифе. Това ни е практика. За Тенерифе ние сме си избрали да ходим... ", разказаха какво ще правят през лятната ваканция ученици.

Дали децата ще бъдат ангажирани със занимания и с какви зависи от семейството, смята психологът от Враца Нина Димитрова. Детето не трябва да бъде оставяно без ангажименти.

"Има много програми в училище. Гледам напоследък и при нас в детските градини създават се летни академии, има различни формати за деца, които не са могли или нямат възможност родители да им организират летни забавления или отдих на море или на планина. Но, тръгвам пак от семейството, защото родителите са тези, които трябва да съумеят да направят нещо за детето си. Детето трябва да не бъде оставяно без ангажименти. Детето трябва да прави нещо, да изразява себе си, да изразходва и зарежда батерията си, да действа и да твори, да мисли, да говори, да изразява мислите. Родителите са тези, които трябва добре да го наблюдават, да го изучават, да откриват онова нещо, което го запалва, да му дават идеи, предложения и варианти. Защото това трябва да се случва от най-ранна възраст и детето да бъде приучавано, да му се развива неговото въображение", каза Нина Димитрова.

Трябва да помогнем на детето ни да бъде мислител, творец, откривател, пътешественик, изследовател на света, в който живее. Да му посеем в душата семената на знанието, на добротата, на човечността, умението да вижда красотата в дребните неща. Така ще го изградим като хармонична личност, която ще допринесе този свят да стане по-добър, допълни Нина Димитрова.

Снимка: НЧ- МездраЧиталището в Мездра, за поредно лято, предлага летни занимания. Три дни в седмицата децата се забавляват и учат под формата на игра. Всеки понеделник се четат книжки и се обсъждат. В сряда заниманията са на тема "Какво знаем за България". В петък са творческите работилнички. "Забавно лято в библиотеката" започна на 3 юли и ще продължи до 1 септември. Децата са любознателни, което е страхотно, каза секретарят на Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра Моника Петкова:

"Щом идват с желание и са редовни, значи за тях е интересно и полезно... Всяко едно дете има различен интерес към книгите, някои към фантастиката, трети към приказките, към колите, зависи от децата много. Много са различни и ги влекат различни теми за четене. Ние им предлагаме неща полезни, които са важни те да знаят от обща култура, това е много важно да се знае. Както се казва, като ги спрете на улицата и ги попитате, те да знаят общи неща, които са си важни. Забелязвам, че има по-голям интерес тази година. Децата са повече, може би, защото и темите са по-различни, в смисъл такъв по-интригуващи за тях. А и сякаш децата почват да осъзнават, че е добре за тях да са информирани, да са интелигентни, за да могат да се развиват след това за в бъдеще. Това го наблюдавам последно време при децата, което е похвално."

Добре е децата да си правят почивка от учебниците, но е хубаво да четат книги. Всеки път могат да научат нещо ново, а и така няма да изгубят желание да четат, допълни Моника Петкова. 

Снимка: НЧ- ПаволчеЗабавлението и игрите не отстъпиха пред интересната и завладяваща презентация "Опазването на природата и защитените територии в България", с лектор Даниела Борисова от Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", посочват от читалище "Фар -1930" във врачанското село Паволче. И това лято читалището има програма за лятна работа с деца. В тях се включва и Дирекцията на Природния парк. Всеки четвъртък с децата от село Паволче ще се среща Даниела Борисова - експерт във "Врачански Балкан".

"Децата, в интерес на истината, първо, задават много интересни въпроси и дават и много смислени отговори. Аз бях много приятно впечатлена. Повечето деца бяха на възраст между 8 и 12 години и бяха много наясно с това какво трябва да правят по отношение на природата. Не знам това откъде е дошло, от вкъщи ли, от училище ли, но е факт, че децата са доста образовани и доста адекватни на това, което се случва в последно време. Там успяват да ги обединят нали и те са в група, те се уважават, нищо, че са в различна  възраст и на въпроса: "Кой е отговорен за опазването на природата?" отговорът, който получих много ме зарадва е, че всеки един от нас е отговорен. Много зрял отговор", разказа Даниела Борисова. 

Децата имат безкраен потенциал от енергия и това научаване на нови неща тях не ги изморява, даже напротив. Търсят различното, новото. Научаването на нови неща по друг начин в различна среда ги обогатява. По-скоро си почиват по-добре когато са ангажирани, допълни Даниела Борисова. Всяка една от предстоящите срещи ще бъде насочена към различни групи животни и растения.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45