Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нако Стефанов: Без диалог няма да има мир в Украйна

Снимка: БГНЕС

Граждани се събраха за осми пореден път на "Поход за мир и суверенитет". Акцията се провежда в столицата и други градове в страната. Един от тях е Видин. Местен организатор на инициативата е Тошко Витанов:

"Видяхме какво стана след като дойде Зеленски - как се държа брутално. Имаме добър президент, но нямаме добро правителство. Ще ни хвърлят във войната със сигурност, макар че сега има едни преговори тайни, които се водят между Америка и Русия. Но, ако Америка отстъпи и се разбере с Русия, Англия няма да се разбере. Нашите деца ще искат да ги изпратят на фронта. За мен това е гражданска война в покрайнините на Русия..."



Сред основните инициатори на "Похода за мир" в страната е проф. Нако Стефанов:

"Това, което направихме като сбор за мир и суверенитет пред НДК, издигнахме няколко лозунга. Първо, не на въвличането на Отечеството ни във война, доставки на оръжие и изпращане на жива сила. България трябва да стане зона на мира, да бъде брод за мир, да бъде знаме на мира. След това, референдумът за мир и суверенитет. Аз съм и председател на Български национален съвет за мир и председател на Инициативния комитет за референдум за мир и суверенитет. Имахме и други лозунги - за енергиен суверенитет на България, не на продажбата на блоковете за АЕЦ "Белене" и против моменталното затваряне на ТЕЦ-овете в България, тъй като те са 40% от нашата електроенергия. Другият лозунг беше "Не на Истанбулската конвенция и джендаризма в Отечеството ни". Това е унищожение на българската нация. При условие, че и без това сме в тежка демографска катастрофа, вместо да се занимават с важните въпроси, се занимават с глупости. Последното е провеждане на референдум за еврозоната, защото не може това Народно събрание да заяви, че повече от 600 000 гласа на българските граждани не важат нищо. Нарушават Конституцията. На кого служи това Народно събрание? На българския национален интерес или иска да доунищожи българския народ? Нашите основни принципи са следните: ненасилие, ние сме против всяка провокация, която може да застраши гражданския мир в Родината ни; не на фобии и омраза на етническа основа, религиозна, социална и пр. основа, стига с русофобията, стига с юдофобията, стига с тези фобии, стига с тази омраза, какви са тези глупости да наричат част от българското общество путинисти. Това е безумие в един народ, който има своята държавност благодарение на Русия. Защо се прави това нещо?"

"България трябва да бъде зона на мира“, обясни проф. Нако Стефанов:

"Тези принципи и нашите лозунги отговарят на интереса на една голяма част от българския народ и най-вече на нашите дългосрочни национални интереси. На нашите митинги и шествия излизаме с българското знаме, с априлското знаме и със знамето на нашите опълченци. Да, ако се появят някакви други знамена, ние не ги гоним, защото не можем да се занимаваме със скандали и насилие, това е против нашата същност. Направихме добър марш-поход и стигнахме до Народното събрание. Около Народното събрание се изигра българско хоро, което три пъти обиколи Народното събрание, а знаете, че по нашите вярвания, когато едно народно хоро около едно злачно място мине три пъти, тогава това място се очиства от омраза и ненавист."

Организаторите на Похода за мир и суверенитет събират и подписи за национален референдум с 6 въпроса, първият от които е за неутралитет на страната. Според тях първата стъпка за край на войната в Украйна е започване на диалог.

"Ние призоваваме нашия президент, като страна-майка на тази православна Кирилска цивилизация, да излезе с лозунг да се започне диалог с всички сили, които имат отношение към тази война. Първото нещо е да се седне на масата за диалог. Без диалог, без разговори няма да свърши тази война. Западът продължава да ескалира войната, Русия отговаря на тази ескалация. Опасността Европа да стане територия на войната е не по-малка. А Европа стане ли за трети път територия на световна война, тя ще престане да съществува като цивилизационен център. Тук е много важно на срещата на НАТО във Вилнюс да не включат България окончателно във войната с изпращане на жива сила. Ние призоваваме България, а не Турция, не друга страна, а именно България да бъде онази страна-мост за мир. Тук да направим един всеправославен събор, да съберем първо православните църкви да се обявят за този мир, за диалог и прекратяване на военните действия. След това, ако трябва, да съберем всички християнски църкви на наша земя. Да съберем интелектуалците от целия свят на срещи за мир, за диалог. Защото опасността е много голяма тази война да прерасне даже в ядрена война. Нашата страна има специална мисия да въвежда светлина, мир и хармония в това човечество и ние трябва да изпълним тази наша мисия. България може и трябва да се възроди като страна на мира, като страна на светлината, на културата и на знанието. Това е нашият път."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00