Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130-годишен часовник отмерва времето в Берковица

Снимка: Радио ВИДИН

Часовниковата кула в Берковица е една от най-старите оригинални такива в България. Строена е да бъде часовникова кула и в нея вътре е монтиран часовниковият механизъм. През 1762 година местното население събира пари и изгражда кула, която да отмерва времето. 

"Така нашата кула е връстник на Паисиевата "История славянобългарска", която се пише по същото време, в 1762 година, като тя вече е на 261 години. Миналата година ѝ празнувахме 260-годишнината с подобаващи празненства. Изработката ѝ е от ломен камък, който е бил докаран от едно от съседните села - Гинци, по пътя за София. Като дебелината на стените е почти метър - 85-90 сантиметра. Като един правоъгълник в основата, с около 5 метра дължина на стената. Тези, да кажем, степени, на които е построена са 11, като между камъните има оформени дебели дървени греди. Височината на тази основа, само на каменната, е някъде около 12 метра. След това нагоре продължава една друга част от кулата, в която е монтиран часовниковият механизъм и общата височина на кулата е около 21 метра", разказа Илиян Иванов, специалист "Спорт и младежки дейности" в Община Берковица.

Първият часовников механизъм е работил 13 години. Безотказно работи и вторият. И двата часовникови механизма са изработени в Букурещ, в съседна Румъния от бесарабски българи. Първият часовников механизъм е докаран до река Дунав от Букурещ с волски впряг, превозен е по Дунав със сал и в България отново с волски каруци е докаран до Берковица.

"Самата кула така е построена, че часовниковият механизъм е без часовник отпред, а просто отмерва времето на всеки кръгъл час. Наш колега от Общината последните 3 години всеки ден се грижи за часовниковата кула и часовниковия механизъм", допълни Илиян Иванов.

Вторият часовников механизъм работи вече 131 години. Той е състои от зъбен механизъм с две макари, всяка от които е с тежести.

Цветелин Доцов"Ежедневно, на 24 часа, трябва да се навива, за да работи. В противен случай спира. Навиват се и двете макари с тежестите. Те са вързани с въжета от височината на кулата до основата. Ежедневно се осъществява навиването. И на мен ми отне известно време да се науча... Тънка е работата и винаги има един момент, в който може да забърза, да изостане. Там вече говорим за милиметър-два махалото да се настрои... Камбаната бие на кръгъл час", разказа Цветелин Доцов, главен специалист в Община Берковица, който се грижи всекидневно за часовника в кулата. 

Всекидневно трябва да се навива часовникът, в противен случай ще спре да работи.

"Към момента е здрав. Има минимални проблеми, които ми е създавал във времето... Смазвам си го с масло, въжетата периодично се сменяват. Тука преди няколко месеца сменяхме едното въже, тъй като то е вързано с тежест", допълни Цветелин Доцов.

Едната от тежестите е на часовниковия механизъм, а другата - на камбанения механизъм. За 24 часа и двете, развивайки се от зъбното колело, стигат до долу. След това трябва да се навият ръчно с манивела, за да продължат да отмерват времето.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00