Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да се потрудим за спасението си

В седмата неделя след Петдесетница, Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява.

"Тогава Той се допря до очите им и рече: "нека ви бъде по вашата вяра." (Мат. 9:29)

След като възкресява дъщерята на Иаир, Спасителят Си отива от тези места, а след Него тръгват двама слепци, които викали "помилуй ни, Иисусе, Сине Давидов". Ние не знаем как и колко са чакали слепите идването на Спасителя, но сега виждаме как Той бил в близост до тях, намирал се на едно и също място с тях, и дошъл моментът да си отиде. Единственото, което им оставало, било да викат към Него и да Го следват. Днешното апостолско четиво ни припомня, че Бог е "Бог на търпението и утехата", а утехата е скрита в Писанията.

Слепците са имали тази утеха, защото знаели Писанията, че ще дойде Месия от Давидовото коляно, Който ще бъде Спасител. Сега виждаме, че те изповядват Иисуса за именно Този Син Давидов, т.е. за Помазаника-Избавител, Който има да дойде! И сега слепците Го срещат - лице в лице - именно Него, Избавителя! Те не могат да Го оставят да Си тръгне от тях – не и преди да Му поднесат своя дар и да изпросят милост за себе си от Онзи, Който единствено дава Милост. Но кой е техния дар? Това, че Го разпознават. И като Го разпознават, те се обръщат към Него, викат, призовават Го, следват Го, чак до къщата, в която се намирал! Но как двамата слепци срещат Христос? Как са го познали, когато не са Го видели? Те не само Го срещат, но и Го разпознават, и Той става видим за тях именно като Спасител, а не като обикновен човек.

Приемането с надежда и очакване, с доверие и вяра в Бога е полагане на живота в Бога, връчване в ръцете Божии. Затова то е знаене и прогледване за пълнотата на бъдното Царство, личностно знание и усет за присъствието на Бога. Затова вярата и надеждата ни дават предвкусване на Края на края, на вечността и вечния живот още тук и сега. Затова в Църквата ние се учим постоянно да благодарим - искрено и за всичко. А тук слепците благодарили на Христос, като Го изповядали за техен Спасител. Синът понася немощите на народа, който страда. Духовният недъг, духовната слепота за Бога и Неговото Царство са по-страшни от физическата слепота. Затова, като знаем, че сме поканени да бъдем Негов народ, Христова Църква, нека си припомним, че "с вяра ходим, а не с виждане" (2Кор. 5:7) и нека да очакваме, че всички ние ще бъдем посетени от Бога и ще чуем това: "нека ти бъде според вярата ти". Затова да пазим чисти дарът на любовта, образа на вярата и Благата вест, която ни носи надежда – Христос Възкръсна от мъртвите! Тези трите – вяра, надежда и любов, от които най-голяма е любовта (св. ап. Павел) ни помагат да живеем в този свят, но не за този свят, а за бъдещото Царство. Нека да живеем, както ни съветва Апостолът, с угаждането не на себе си, а на ближните в доброто, като приемаме и се грижим един за други чрез "понасяне на теготите" си. Защото такава иска Христос да бъде Неговата Невеста - Църквата - пълна с любов и благодарение (т.е. евхаристийна) общност, която в единомислие, с една душа и един глас пее хваление и слави Бога в своята Литургия. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – това се случва днес във Великобритания!  С едностранно решение, банка закрива сметка на свой дългогодишен лоялен клиент. Причината - личните му християнски убеждения. Главните герои в тази история са банка YBC (Yorkshire Building Societyи англиканският свещеник Ричард Фодъргил (Rev. Richard Fothergill). Историята и изводите за нас са предмет на днешната рубрика.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38