Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са правата ни, когато пътуваме с автобус

Снимка: Радио ВИДИН

Настъпи лятото и все повече от нас започват да се подготвят за почивка. Дали ще изберем морето, или планината, в повечето случаи очакваната вакaнция е свързана с пътуване. За тези, които нямат личен автомобил или пък предпочитат да не пътуват с него, алтернатива е автобусният транспорт. Не винаги обаче пътуването с автобус преминава по очаквания комфортен начин. Неотдавна история за проблеми при пътуване с автобус сподели във Фейсбук видинчанинът Ивайло Петков. Това ни провокира да проверим какви са правата ни, когато пътуваме с автобус. 

Липса на обезопасителни колани, неработещ климатик, опасни маневри на шофьора - това са част от нещата, с които Ивайло Петков се е сблъсквал, пътувайки с автобуси на различни фирми. 

"Нерядко се възползвам от услугите на различни транспортни фирми междуградски - говорим за територията на България, и това, което много ме фрапира е, че в повечето от случаите коланите или изцяло липсват, или са толкова клеясали в самите гнезда, че е невъзможно да ги извадиш. Фрапира ме понякога начинът, по който шофьорите на тези превозни средства управляват автобусите... Когато знаеш, че зад гърба ти има 50 човека, които в твоите ръце са техните животи и те разчитат да ги закараш живи и здрави от една локация до друга, би трябвало ти достатъчно сериозно да възприемаш своята професия и да не си позволяваш рисково поведение на пътя като например изпреварване с превишена скорост на завой при непрекъсната осева линия, което на много пъти, когато съм пътувал на различни места из България, ми се е случвало. Отделно летата често съм пътувал в автобуси, които нямат климатик, зимата парното е изключено... Когато примерно е лято и в автобуса стане над 40 градуса и в него се превозват възрастни хора, на които им прилошава, това според мен по никакъв начин не е адекватно и касае пряка заплаха за живота и здравето на тези пътници. Смея да твърдя, че съм пропътувал доста хиляди километри в чужбина, също с автобус, и не съм наблюдавал подобна небрежност в други страни от Европейския съюз", обясни Ивайло Петков. 

Според него проблемът се корени както в недостатъчния контрол от страна на отговорните институции, така и в липсата на достатъчно развито гражданско съзнание за правата ни като потребители. Хората не трябва да се страхуват да изразяват своята гражданска позиция, когато станат свидетели на подобна небрежност, категоричен е той. 

Съгласно европейския регламент за автомобилните превози, пътниците имат своите права в случай на отменено или забавено тръгване. Важно уточнение е, че това важи за пътуване, което е на дълго разстояние - над 250 км, като няма значение дали то се осъществява на територията на една, или на няколко държави, обясни Габриела Руменова от уебплатформата "Ние потребителите". 

"Ако пътуването по редовна автобусна линия е отменено или има закъснение, автобусната компания или операторът на автогарата трябва да информират за това възможно най-скоро, но не по-късно от 30 минути след времето на заминаване по разписание, пътниците. Ако автобусът бъде отменен поради дублиране на места или някакви други оперативни причини, компанията трябва да предложи на пътуващите да изберат между възстановяване на стойността на билета и, когато е необходимо, безплатно връщане до първоначалната точка на заминаване при първа възможност, или пък продължаване на пътуването, или пренасочване до тяхната крайна дестинация, но при сравними условия и при първа възможност, при това без допълнително заплащане", обясни Габриела Руменова. 

Тя допълни, че при определени условия пътуващите също така имат право на храна, напитки, настаняване, ако трябва да се пренощува. А когато пътникът използва инвалидна количка или друго помощно средство и те бъдат повредени или загубени по време на пътуването, той има право на обезщетение за покриване на загубите за замяна или ремонт. Ако превозвачът не предложи възстановяване на стойността на билета или другите предвидени в регламента възможности, когато се е стигнало до закъсняване или отмяна на пътуване, тогава пътникът може да подаде жалба и да иска възстановяване на стойността на билета, както и обезщетение, което е в размер на 50% от тази цена, отбеляза Габриела Руменова. 

Малко по-сложен обаче е въпросът, ако не сме доволни от качеството на получената услуга - например климатикът в превозното средство не работи или липсват обезопасителни колани. Причината е, че европейският регламент не урежда подобни казуси, посочи Габриела Руменова. В тези случаи пътниците следва първо да се обърнат към собственика на компанията и да сигнализират за проблема, е нейният съвет.

"Тъй като специално за коланите това е свързано с безопасността на пътуване, те следва да настояват да бъде осигурен друг автобус или пък евентуално да получат парите си обратно за билета... Така че това е едно от нещата, за които те могат да сигнализират към компанията и ако, разбира се, не получат адекватен отговор, могат да информират и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която отговаря за автомобилните превози. По отношение на обезщетенията, те биха могли да претендират за такива по общия ред, когато обаче на тях са им нанесени някакви вреди. Да речем, че в случая за тях вреда може да бъде това, че е трябвало да пристигнат до определен час на дадено място и са изпуснали някаква възможност след като това не се е случило. Или пък да речем са им създадени ситуации, в които те са се почувствали застрашени или пък дискомфортно. Но това е нещо, което трябва да мине през съда и съответно подлежи на доказване", посочи Габриела Руменова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Къртичини" изненадват пешеходците по ремонтирания тротоар на бул. "Панония" във Видин

Месец и половина след като ремонтираното платно на бул. "Панония" официално бе отворено за движение, видинчани сигнализираха за нередности по прилежащия към него тротоар. В близост до кръговото кръстовище с улица "Гео Милев", асфалтовата настилка е деформирана и се забелязват наподобяващи къртичини образувания. Ето как граждани коментираха..

публикувано на 12.06.24 в 14:20

Кампанията по директни плащания- уравнение с много неизвестни

Видинският съюз на зърнопроизводителите ще направи ритуално зажънване на 20 юни, в землището на село Рупци. Дни преди жътвата в "Земята, която ни храни" с председателя на видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски говорим за състоянието на посевите: "Промените в климата налагат все по-чести дъждове, бури и градушки... Тази година..

публикувано на 12.06.24 в 12:17
Християна Страхилова

Ученичка от Видин е с две пълни шестици на матурите

Християна Страхилова е възпитаник на Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин . Тази година тя завърши гимназиалния етап на своето обучение и го направи по блестящ начин - с две отлични оценки на държавните зрелостни изпити. Хриси има две пълни шестици на задължителната матура по български език и литература и на..

публикувано на 11.06.24 в 17:30

Разказ за видинската синагога донесе признание на авторката си

Зрелостничката Виктория Борисова от СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин получи "Отличен 6.00" в националното състезание за разработки на УНСС на тема: “Историята, която заслужава да бъде разказана”.  Това, за което Виктория избира да пише, е историята на видинската синагога : "Първо, дълго време се колебаех коя специалност да запиша. Тъй..

публикувано на 11.06.24 в 15:00

Преподаватели създадоха филм за своите ученици

Преподавателите от училище "Отец Паисий" в монтанското село Медковец направиха д окументален филм за зрелостниците си.  Всички учители се включват с желание  , за да зарадват младежите. Идеята е да покажат колко способни, дейни и любопитни ученици учат в едно малко населено място, казва преподавателят по информатика и информационни технологии..

публикувано на 11.06.24 в 14:00

Как се поддържат чешмите във Видин

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани.  В града броят на чешмите не е голям . В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е..

публикувано на 11.06.24 в 13:00

По-високи са резултатите на матурите в област Видин

Много по-добър е резултатът от матурите тази година в сравнение с миналата учебна година. Направена е съпоставка с националния среден резултат на зрелостниците. С 11,15 точки е по-висок резултатът по български  език и литература в сравнение с миналата година, казва Веселка Асенова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин...

публикувано на 11.06.24 в 12:00